6AS7 Current Balanced PP Amp

Al een aantal jaar, staat een Push Pull triode versterker op mijn verlanglijstje. Zo’n versterker kent een aantal bijzondere  eigenschapen, daar over later meer.

Wat ik minder vind, is dat een triode zoals de bekende 300B al gauw €100  kost. Dan is €100 per stuk,  ook nog aan de “goedkope kant.” Je hebt er 4 nodig.😬

Einde project dus. Zo bleef het jaren sluimeren, totdat dit fraaie  ontwerp van Ricard Sears op mijn pad kwam.

6AS7.

De 6AS7 en familie zoals de 6080 en 6H13C zijn voor schappelijk prijzen te koop. Er zitten 2 trioden in één buis.  Dus voor een stereo versterker, zijn er maar 2 eind buizen nodig.

Power.

Het uitgang vermogen van dit versterkers is -afhankelijk van het ontwerp-  2x 4 tot  maximaal zeg 2×10 watt. Dat lijkt niet veel power, maar dat is een vergissing.  Dit ontwerp, van Ricard Sears doet zo’n 2x 4watt. Omdat ik voor minimale vervorming ga, wordt dat misschien nog iets minder.

Druk op het plaatje voor een groter beeld, Met dank aan richard@triodeguy.com

6AS7 Current Balanced PP Amp

Onderdelen.

NOS Sylvania 6AS7 en AE bandkern trafo.

De fraaie Sylvania eind buizen heb ik ooit gekregen van Ronald.

De uitgang transformatoren zijn kwaliteit band kern trafo’s. Die heb ik jaren geleden gekocht.  Gemaakt  door Wil Blaauw van Automatic Electric Europe. Natuurlijk zijn er vele andere transformatoren mogelijk.  Maar deze lagen al jaren te verstoffen.😉

Voeding trafo.

De voeding trafo die voor deze versterker gebruikt wordt heeft o.a. een 240volt 0,5 ampère wikkeling.  Deze is standaard bijna niet te krijgen.

Gelukkig maakt Amplimo ook transformator op maat.  Na wat heen-en weer mailen is trafo 6N2148 speciaal voor deze versterker ontworpen.

Verder.

Hoe dit project verder afloopt, weet ik  niet. Het heeft  geen haast, bovendien is de “voorpret”;  Het bedenken: “hoe en wat” je gaat bouwen is vaak net zo leuk, dan het bouwen zelf.

Het is de bedoeling om eerst:

 • Alle onderdelen uitzoeken en te verzamelen.
 • Leveranciers zoeken.
 • Meer achtergrond informatie en theorie.
 • Mono proef versie te bouwen.
 • Definitief ontwerp en bouw.

Nu eerst  de rest van de onderdelen verzamelen.

Vriendelijke groet,

Jack 🙋🏼‍♂️

Adressen:

Automatic Electric Europe  Trafo 28236  8K Push Pull.

Amplimo (Ringkerntrafo.nl)  mooie, niet dure ringkern trafo’s   b.v. 25Watt 8kOhm Push-Pull uitgang trafo artikelnummer: 25PP8K0G 

Voeding trafo 6N2148

Natuurlijk kun je ook ringkern trafo gebruiken zoals in het artikel omschreven, maar daar heb ik geen ervaring mee.  Bovendien is het prijsverschil hier in Nederland waarschijnlijk klein.

Conrad  weerstanden, condensatoren etc.

Farnell  Heeft veel, ook de genoemde zenderdiodes.

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “6AS7 Current Balanced PP Amp”

 1. Dag Dick,

  Sommige onderdelen hadden op een gegeven ogenblik levertijd Q4 2023 😕 Dus het project stopte gewoon. Ik heb verder niet meer gekeken of het nu wel weer leverbaar is. Een Push Pull triode versterker lijkt me nog steeds het beste van meerdere werelden. Ware het niet dat ik in de tussen tijd mijn van der Veen SE-10 erg mooi heb gekregen. Nóg mooier is de van der Veen combinatie van MCML05 en UL-40S2p met zilver secundair in de uitgang trafo. Dat vond ik erg moeilijk want met zilver hoor je alles. Ik heb het jaren niet goed klinkend gekregen. Nu wel, dus de behoefte om een dergelijk versterker te gaan bouwen is gering. Daar komt ook nog bij dat de normale restauraties van vintage apparatuur langzaam weer op gang komt, nu goede onderdelen weer mondjesmaat leverbaar zijn. Dus nee ik verwacht niet dat hier binnenkort mee verder ga. Groetjes, Jack

 2. Hallo Jack,

  Leuk om dit project tegen te komen. Ik heb zelf een ” Maurits” 6080 eindtrap. Ooit door Menno v/d Veen gepubliceerd. Heeft zo zijn kwaliteiten.
  Ik ben benieuwd of je alweer verder met de bouw bent gekomen.

  Groetjes,
  Dick

 3. Hallo Ronald,

  Leuk om wat van je te horen. Deel 2 is in de maak, helaas zijn sommige onderdelen momenteel wat lastiger te krijgen. Alles in deze versterker wil ik extra stevig maken, dit omdat er nogal wat warmte geproduceerd wordt. Niet alleendoor de buizen, maar ook door de FET shunt’s. Dat het dan wat minder mooi wordt, zit ik niet zo mee. Buizen voeten worden mooie Teflon types. Voeding trafo is ook dik. Een ECC40 gebruiken is een goed idee.

  Ik ben nooit gestopt met de hobby en heb mijn interesse gebied alleen maar uitgebreid. Speel inmiddels ook met mooi klinkende vintage transistor en FET versterkers, maar mijn roots liggen bij buizen.

  Groeten,

  Jack

 4. Hoi Jack,

  Ik heb zo’s eindbuis als cathodevolger op mijn koptelefoon amp staan.
  Erg mooi als je ze goed instelt.
  Hou wel rekening met de dikke(re) gloeistroom. Gebruik goeie voeten
  en probeer de warmte kwijt te raken via koelgaten en dikkere draden.
  Draden dus niet te kort maken en goed door de aansluiting van de voet
  steken en er omheen wikkelen. Mocht de tin dan toch smelten schiet
  het niet los.
  Wil je eens een ander snoepje als de E88CC proberen, de ECC40 heeft
  (net als de E80CC) ongeveer dezelfde gain. Kijk maar eens naar de curves
  van die ECC40 en probeer die eens verkeerd in te stellen. Dan zie je al snel
  hoe mooi die buis is. Voetjes worden soms wel lastig(er).

  Ik heb jaren geen zin gehad in de hobby maar wil langzaam de draad weer
  op gaan pakken.

  Groeten uit Gorredijk,
  Ronald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.