6AS7 Current Balanced PP Amp

Al een aantal jaar, staat een Push Pull triode versterker op mijn verlanglijstje. Zo’n versterker kent een aantal bijzondere  eigenschapen, daar over later meer.

Wat ik minder vind, is dat een triode zoals de bekende 300B al gauw €100  kost. Dan is €100 per stuk,  ook nog aan de “goedkope kant.” Je hebt er 4 nodig.😬

Einde project dus. Zo bleef het jaren sluimeren, totdat dit fraaie  ontwerp van Ricard Sears op mijn pad kwam.

6AS7.

De 6AS7 en familie zoals de 6080 en 6H13C zijn voor schappelijk prijzen te koop. Er zitten 2 trioden in één buis.  Dus voor een stereo versterker, zijn er maar 2 eind buizen nodig.

Power.

Het uitgang vermogen van dit versterkers is -afhankelijk van het ontwerp-  2x 4 tot  maximaal zeg 2×10 watt. Dat lijkt niet veel power, maar dat is een vergissing.  Dit ontwerp, van Ricard Sears doet zo’n 2x 4watt. Omdat ik voor minimale vervorming ga, wordt dat misschien nog iets minder.

Druk op het plaatje voor een groter beeld, Met dank aan [email protected]

6AS7 Current Balanced PP Amp

Onderdelen.

NOS Sylvania 6AS7 en AE bandkern trafo.

De fraaie Sylvania eind buizen heb ik ooit gekregen van Ronald.

De uitgang transformatoren zijn kwaliteit band kern trafo’s. Die heb ik jaren geleden gekocht.  Gemaakt  door Wil Blaauw van Automatic Electric Europe. Natuurlijk zijn er vele andere transformatoren mogelijk.  Maar deze lagen al jaren te verstoffen.😉

Voeding trafo.

De voeding trafo die voor deze versterker gebruikt wordt heeft o.a. een 240volt 0,5 ampère wikkeling.  Deze is standaard bijna niet te krijgen.

Gelukkig maakt Amplimo ook transformator op maat.  Na wat heen-en weer mailen is trafo 6N2148 speciaal voor deze versterker ontworpen.

Verder.

Hoe dit project verder afloopt, weet ik  niet. Het heeft  geen haast, bovendien is de “voorpret”;  Het bedenken: “hoe en wat” je gaat bouwen is vaak net zo leuk, dan het bouwen zelf.

Het is de bedoeling om eerst:

  • Alle onderdelen uitzoeken en te verzamelen.
  • Leveranciers zoeken.
  • Meer achtergrond informatie en theorie.
  • Mono proef versie te bouwen.
  • Definitief ontwerp en bouw.

Nu eerst  de rest van de onderdelen verzamelen.

Vriendelijke groet,

Jack 🙋🏼‍♂️

Adressen:

Automatic Electric Europe  Trafo 28236  8K Push Pull.

Amplimo (Ringkerntrafo.nl)  mooie, niet dure ringkern trafo’s   b.v. 25Watt 8kOhm Push-Pull uitgang trafo artikelnummer: 25PP8K0G 

Voeding trafo 6N2148

Natuurlijk kun je ook ringkern trafo gebruiken zoals in het artikel omschreven, maar daar heb ik geen ervaring mee.  Bovendien is het prijsverschil hier in Nederland waarschijnlijk klein.

Conrad  weerstanden, condensatoren etc.

Farnell  Heeft veel, ook de genoemde zenderdiodes.

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.