Al een aantal jaar, staat een Push Pull triode versterker op mijn verlanglijstje. Zo’n versterker kent een aantal bijzondere eigenschapen, daar over later meer.
Wat ik minder vind, is dat een triode zoals de bekende 300B al gauw €100 kost. Dan is €100 per stuk, ook nog aan de “goedkope kant.” Je hebt er 4 nodig.😬
Einde project dus. Zo bleef het jaren sluimeren, totdat dit fraaie ontwerp van Ricard Sears op mijn pad kwam.
6AS7.
De 6AS7 en familie zoals de 6080 en 6H13C zijn voor schappelijk prijzen te koop. Er zitten 2 trioden in één buis. Dus voor een stereo versterker, zijn er maar 2 eind buizen nodig.
Power.
Het uitgang vermogen van dit versterkers is -afhankelijk van het ontwerp- 2x 4 tot maximaal zeg 2×10 watt. Dat lijkt niet veel power, maar dat is een vergissing. Dit ontwerp, van Ricard Sears doet zo’n 2x 4watt. Omdat ik voor minimale vervorming ga, wordt dat misschien nog iets minder.

6AS7 Current Balanced PP Amp
Onderdelen.

De fraaie Sylvania eind buizen heb ik ooit gekregen van Ronald.
De uitgang transformatoren zijn kwaliteit band kern trafo’s. Die heb ik jaren geleden gekocht. Gemaakt door Wil Blaauw van Automatic Electric Europe. Natuurlijk zijn er vele andere transformatoren mogelijk. Maar deze lagen al jaren te verstoffen.😉
Voeding trafo.
De voeding trafo die voor deze versterker gebruikt wordt heeft o.a. een 240volt 0,5 ampère wikkeling. Deze is standaard bijna niet te krijgen.
Gelukkig maakt Amplimo ook transformator op maat. Na wat heen-en weer mailen is trafo 6N2148 speciaal voor deze versterker ontworpen.
Verder.
Hoe dit project verder afloopt, weet ik niet. Het heeft geen haast, bovendien is de “voorpret”; Het bedenken: “hoe en wat” je gaat bouwen is vaak net zo leuk, dan het bouwen zelf.
Het is de bedoeling om eerst:
- Alle onderdelen uitzoeken en te verzamelen.
- Leveranciers zoeken.
- Meer achtergrond informatie en theorie.
- Mono proef versie te bouwen.
- Definitief ontwerp en bouw.
Nu eerst de rest van de onderdelen verzamelen.
Vriendelijke groet,
Jack 🙋🏼♂️
Adressen:
Automatic Electric Europe Trafo 28236 8K Push Pull.
Amplimo (Ringkerntrafo.nl) mooie, niet dure ringkern trafo’s b.v. 25Watt 8kOhm Push-Pull uitgang trafo artikelnummer: 25PP8K0G
Voeding trafo 6N2148
Natuurlijk kun je ook ringkern trafo gebruiken zoals in het artikel omschreven, maar daar heb ik geen ervaring mee. Bovendien is het prijsverschil hier in Nederland waarschijnlijk klein.
Conrad weerstanden, condensatoren etc.
Farnell Heeft veel, ook de genoemde zenderdiodes.
Hallo Ronald,
Leuk om wat van je te horen. Deel 2 is in de maak, helaas zijn sommige onderdelen momenteel wat lastiger te krijgen. Alles in deze versterker wil ik extra stevig maken, dit omdat er nogal wat warmte geproduceerd wordt. Niet alleendoor de buizen, maar ook door de FET shunt’s. Dat het dan wat minder mooi wordt, zit ik niet zo mee. Buizen voeten worden mooie Teflon types. Voeding trafo is ook dik. Een ECC40 gebruiken is een goed idee.
Ik ben nooit gestopt met de hobby en heb mijn interesse gebied alleen maar uitgebreid. Speel inmiddels ook met mooi klinkende vintage transistor en FET versterkers, maar mijn roots liggen bij buizen.
Groeten,
Jack
Hoi Jack,
Ik heb zo’s eindbuis als cathodevolger op mijn koptelefoon amp staan.
Erg mooi als je ze goed instelt.
Hou wel rekening met de dikke(re) gloeistroom. Gebruik goeie voeten
en probeer de warmte kwijt te raken via koelgaten en dikkere draden.
Draden dus niet te kort maken en goed door de aansluiting van de voet
steken en er omheen wikkelen. Mocht de tin dan toch smelten schiet
het niet los.
Wil je eens een ander snoepje als de E88CC proberen, de ECC40 heeft
(net als de E80CC) ongeveer dezelfde gain. Kijk maar eens naar de curves
van die ECC40 en probeer die eens verkeerd in te stellen. Dan zie je al snel
hoe mooi die buis is. Voetjes worden soms wel lastig(er).
Ik heb jaren geen zin gehad in de hobby maar wil langzaam de draad weer
op gaan pakken.
Groeten uit Gorredijk,
Ronald.