Ziggo stopt met FM via de kabel wat nu?

Ziggo.

Ziggo is al in veel gemeentes het analoge TV signaal gestopt.  Nu komt er ook een einde aan het analoge  FM signaal via de kabel. Een logisch en duidelijk verhaal. Om de concurrentie met glasvezel aan te kunnen, wil je  zoveel mogelijk ruimte op je netwerk.  Jammer is het wel. FM klonk erg goed via de Ziggo kabel. Gelukkig zijn er alternatieven.

Philips 22ah673

FM tuner.

Raamantenne.

In een aantal gevallen is het gewoon mogelijk uw huidig FM radio te blijven gebruiken. Veel regionale, lokale en commerciële FM stations  gebruiken zulke sterke FM zenders, dat die met een eenvoudige raamantenne al goed zijn te ontvangen.  Een investering van hooguit een paar €. Zeker de moeite waard om te proberen.

NPO.

Onze FM antenne

De zenders van de Nederlands Publieke Omroep zijn vaak wat  moeilijker te ontvangen. Dit komt omdat bij de bouw van het FM netwerk ooit uitgegaan was dat luisteraars nog een FM antenne op hun dak hadden.  Dan minmaal een 3 element FM antenne, vrij zicht naar de zender en  2 meter bovenop het dak.

Met de komst van kabel, verdwenen echter alle antennes van de daken. Rondom grote steden zijn daarom steunzenders geplaatst. Als u het geluk heeft daar te wonen dan kan een raamantenne wellicht ook werken.  Voor verdere info kijk verder op de antenne pagina

Digitale radio via de kabel.

Quantis QE 317 Digitale DVB-C – Radiotuner

Voor €50 kunt u bij Ziggo deze digitale radio ontvanger kopen.  De bediening is erg eenvoudig en het fraaie display laat zien welke zender aan staat.  Met uw set-up box kan dit natuurlijk ook.  Maar hiermee  hoeft de TV niet aan om een zender te zoeken. Bovendien deze DVB-C tuner kan ook op een andere lokatie in uw huis staan.

Het volume met afstandbediening regelbaar. Er zijn inmiddels 61 radio zenders te ontvangen.  2 min puntjes. Het geluid vind ik wat helder, maar dat mag voor een apparaat van slechts €50.  Wat storend is het soms grote volume verschil tussen de verschillende zenders.  Een pluspunt is, dat het geluid nog flink opgewaardeerd kan worden met een externe dac.  B.v. met een Schiit Modi 

Internet.

Internet kan natuurlijk ook.  Daarmee kunt u duizenden stations ontvangen. Het enige nadeel is dat het geluid bij veel stations  beperkt is tot 128Kbit/sec.  Dat klinkt -uitzonderingen daargelaten- vaak minder goed dan een goede FM radio of DVB-C tuner.

DAB+.

Cambridge DAB tuner.

Deze Cambridge DAB+ tuner kent een goede ontvangst.  Gewoon met de bijgeleverde  raamantenne .  Eigenlijk precies hetzelfde idee dan de FM-raamantenne. Alleen de  2 draden die samen een halve dipoolantenne moeten niet 75cm maar +/- 35 cm lang worden.  Gewoon weer verticaal  voor een raam hangen.  Wij kunnen hier rondom Amsterdam, veel zenders ontvangen. Het jammere is dat de meeste zenders niet verder komen dan 96Kbit.

Voor een draagbare radio en voor achtergrond muziek is dat natuurlijk prima. Al klinkt FM  zelfs via deze eenvoudige radio helderder en meer levendig. Veel minder gecomprimeerd.

De pagina “luisteren naar de radio stations  31juli j.l.  bijgewerkt.  Waar het omgaat is de hoeveelheid “bits” en de  aandacht die het signaal heeft gekregen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.