Ziggo stopt met FM via de kabel wat nu?

Ziggo.

Ziggo is al in veel gemeentes het analoge TV signaal gestopt.  Nu komt er ook een einde aan het analoge  FM signaal via de kabel. Een logisch en duidelijk verhaal. Om de concurrentie met glasvezel aan te kunnen, wil je  zoveel mogelijk ruimte op je netwerk.  Jammer is het wel. FM klonk erg goed via de Ziggo kabel. Gelukkig zijn er alternatieven.

Philips 22ah673

FM tuner.

Raamantenne.

In een aantal gevallen is het gewoon mogelijk uw huidig FM radio te blijven gebruiken. Veel regionale, lokale en commerciële FM stations  gebruiken zulke sterke FM zenders, dat die met een eenvoudige raamantenne al goed zijn te ontvangen.  Een investering van hooguit een paar €. Zeker de moeite waard om te proberen.

NPO.

Onze FM antenne

De zenders van de Nederlands Publieke Omroep zijn vaak wat  moeilijker te ontvangen. Dit komt omdat bij de bouw van het FM netwerk ooit uitgegaan was dat luisteraars nog een FM antenne op hun dak hadden.  Dan minmaal een 3 element FM antenne, vrij zicht naar de zender en  2 meter bovenop het dak.

Met de komst van kabel, verdwenen echter alle antennes van de daken. Rondom grote steden zijn daarom steunzenders geplaatst. Als u het geluk heeft daar te wonen dan kan een raamantenne wellicht ook werken.  Voor verdere info kijk verder op de antenne pagina

Digitale radio via de kabel.

Quantis QE 317 Digitale DVB-C – Radiotuner

Voor €50 kunt u bij Ziggo deze digitale radio ontvanger kopen.  De bediening is erg eenvoudig en het fraaie display laat zien welke zender aan staat.  Met uw set-up box kan dit natuurlijk ook.  Maar hiermee  hoeft de TV niet aan om een zender te zoeken. Bovendien deze DVB-C tuner kan ook op een andere lokatie in uw huis staan.

Het volume met afstandbediening regelbaar. Er zijn inmiddels 61 radio zenders te ontvangen.  2 min puntjes. Het geluid vind ik wat helder, maar dat mag voor een apparaat van slechts €50.  Wat storend is het soms grote volume verschil tussen de verschillende zenders.  Een pluspunt is, dat het geluid nog flink opgewaardeerd kan worden met een externe dac.  B.v. met een Schiit Modi 

Internet.

Internet kan natuurlijk ook.  Daarmee kunt u duizenden stations ontvangen. Het enige nadeel is dat het geluid bij veel stations  beperkt is tot 128Kbit/sec.  Dat klinkt -uitzonderingen daargelaten- vaak minder goed dan een goede FM radio of DVB-C tuner.

DAB+.

Cambridge DAB tuner.

Deze Cambridge DAB+ tuner kent een goede ontvangst.  Gewoon met de bijgeleverde  raamantenne .  Eigenlijk precies hetzelfde idee dan de FM-raamantenne. Alleen de  2 draden die samen een halve dipoolantenne moeten niet 75cm maar +/- 35 cm lang worden.  Gewoon weer verticaal  voor een raam hangen.  Wij kunnen hier rondom Amsterdam, veel zenders ontvangen. Het jammere is dat de meeste zenders niet verder komen dan 96Kbit.

Voor een draagbare radio en voor achtergrond muziek is dat natuurlijk prima. Al klinkt FM  zelfs via deze eenvoudige radio helderder en meer levendig. Veel minder gecomprimeerd.

De pagina “luisteren naar de radio stations  31juli j.l.  bijgewerkt.  Waar het omgaat is de hoeveelheid “bits” en de  aandacht die het signaal heeft gekregen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Ziggo stopt met FM via de kabel wat nu?”

 1. Hallo Martin,

  Het Quantis kastje, optisch aangesloten op de Yamaha, zou al een behoorlijke verbetering moeten geven t.o.v. het Quantis kastje via de bijgeleverde cinch stekkers op de Aux ingang van de Yamaha. Een Schiit Modi Multibit voegt waarschijnlijk weinig meer toe. Ik zou dat zelf, niet eens proberen. Zonde van je geld. Dan het verschil tussen internet radio en DBV-C (Quantis kastje) Ziggo geeft veel zenders, met een veel hogere bit-rate door dan via het internet. Dus dat is vreemd. Vergelijk eens NPO-radio 4 of WDR4. De NPO gebruikt gemiddeld 256Kbit/sec en WDR maar liefst 320Kbit. Nu zegt “bit-rate” niet alles, het hangt er ook af van de audio processing. Als die beter is op het internet, dan kan ondanks een lagere bit-rate het geluid beter zijn. Het is niet “zwart-wit” er kan per station verschillen. Wat ook nog kan, is dat de optische aansluiting van de Yamaha wat minder goed is, dan het interne digitale gedeelte. Vriendelijke groet, Jack

 2. Beste Jack,

  Ik heb je artikel met interesse gelezen. De Quantis gebruik ik sinds kort op mijn slaapkamer en in combinatie met een onlangs aangeschafte Yamaha R N402D netwerkspeler. De Internetradio daarop klinkt veel beter dan het geluid via de Quantis, die ik via een optische kabel heb aangesloten op de Yamaha.

  Ik overweeg nu om de Schiit Modi aan te schaffen om het belabberde geluid via de Quantis op te peppen. Mijn vraag is, krijg ik met de Schiit inderdaad een verbetering (met de Yamaha) en hoe de Quantis aan te sluiten op de Schiit? Gebeurt dat via de optische uitgang van de Quantis?

  Je reactie zie ik graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Martin, Soest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.