Pioneer SA-5300

Vintage uit de jaren 70.

Watt.

Dit soort kleine versterkers, zoals deze SA-5300 worden vaak over het hoofd gezien. Slechts 2x 10watt aan 4 of 8Ω luidsprekers. Het lijkt niet veel, maar in de praktijk  blijkt het voor menig doorsnee woonkamer afdoende.

Door de pure eenvoud van de schakelingen en met de juiste luidsprekers, kan deze kleine Pioneer ongelofelijk mooi muziek maken

Rendement

Be belangrijk dat is er luidsprekers met redelijk rendement gebruikt worden. Zeg vanaf +/- 89dB bij 1watt in.  Is het rendement veel lager  < 87dB -wat vaak het geval is bij kleine luidsprekers-  Kijk dan naar een zwaardere versterker.

Gekraak.

Moet helemaal uit elkaar.

Deze versterker kwam op mijn werkbank met de klacht dat de originele volume regelaar nogal kraakt. Schoonmaken hielp niet.  Verder was er de wens, om hem zo goed mogelijk te maken.

Origineel zit er een 100KΩ potmeter in mét speciale aansluitingen zodat de loudness schakelaar het ook doet.  Tevens heeft de as kartels, waardoor de volume knop er zo op geschoven kan worden. Aan dit type, is vrij moeilijk aan te komen.

Via Ebay uit China, had ik voor niet te veel geld, een aantal Alps potmeters  gekocht. Helaas bleek de kwaliteit niet zo goed. Naar een paar maanden kwam de versterker weer terug.

Uiteindelijk heb ik een Alps  100KΩ 8 pins RM01040270 hier in Nederland gevonden bij Euromaxx.  die voldoet.  Helaas moest daar de versterker voor een 2e keer uit elkaar.

Gaatje boren.

Zo’n Alps potmeter heeft een extra pen, voor de stevigheid.  Dus er moet even een extra gat geboord worden.

met een beetje creativiteit lukt het.

Die draaien rechts, komen over de potmeter heen in de meest linker gaatjes naast aansluit 19 en 20.

Zit weer.

Dan testen of het weer werkt.

Nieuwe elco’s.

Doe het zelf.

Dit is een leuk project om zelf te doen.  Het is niet moeilijk om elco’s zelf de vervangen. De plus en min aansluiting staan duidelijk op de print. Verder kun je het geluid een beetje tweaken.

Ik gebruikte:

  • Elco’s groter dan 47uF  Vishay type 136. 330uf 50volt rest 63 volt.
  • Voeding elco 3300uF 63volt Vishay 056.
  • Rest van de kleine elco’s inclusief tantaaltjes Vishay 038 63volt.
  • Voor de serie koppelcondensatoren Nichicon BP 50volt.

Tweak’s.

Verdere Tweak mogelijkheden. Alle serie koppelcondensatoren tussen 2 trapjes (zie schema) daar kun je allerlei soorten 50/63volt audio elco’s gebruiken. De elco’s in de uitgang 2200uF 35 volt klinkt met Vishay 136 mooi helder maar je kunt ook b.v. Nichicon Fine Gold  proberen dat geeft een wat warmer geluid.

Waar je op vooral op moet letten dat de maat van de condensator past. De spanning die zo’n eico kan hebben minimaal hetzelfde is als de originele condensator.  Een hogere spanning  is geen probleem.

Voor- en nadelen.

Nadeel is het wat beperkte vermogen.  Maar verder zit dit soort versterkers zo eenvoudig in elkaar dat de muziekweg erg kort is. Ze zijn goedkoop in aanschaf, mooi om te zien en je kunt ze heel makkelijk zo maken zoals je het zelf zou willen.

Er zijn meer dit soort versterkers zoals de Leak Stereo 30+, Sansui AU-101 en Marantz 1030…

Marantz 1030 versterker en 104 tuner.

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.