Ziggo stopt met analoge radio. Update 16 februari

Update 16  februari 2021.

Ziggo geeft inmiddels zenders als BBC en WDR ongecodeerd door.  Waarmee de Quantis QE317.  een alternatief is. U kunt deze zenders ook via uw bestaande Ziggo media box ontvangen. Binnenkort een test van deze DBV-C ontvanger.  Voor de prijs die Ziggo vraagt (slechts €50) een prima ding.

Update 4 februari 2021.

Eerder dan verwacht, heeft Ziggo  besloten om  analoge radio af te schakelen. Dat gaat gefaseerd. Volgens de Website TV totaal  is Capelle aan den IJssel vanaf 24 februari als 1e aan de beurt.

Natuurlijk vind ik het jammer.  Het FM signaal en het geluid via de kabel  is hier voortreffelijk. Wat het gaat betekenen voor de luisteraars kan ik alleen maar raden.

Ziggo stelt dat nog maar een heel klein deel (5%) analoog via de kabel luistert.  Ik vermoed dat dit té optimistisch is.  Voorzover mij bekent, worden klanten van Ziggo  vooraf per brief geïnformeerd.

Afhankelijk van waar u woont en naar welke zender u luistert, zijn er wellicht toch mogelijkheden om uw FM tuner gewoon te blijven  gebruiken.  Kijk b.v. op mijn antenne pagina.   Ziggo bied voor een schappelijk bedrag, als alternatief een digitale radio aan de Quantis QE317.

Die ben ik momenteel aan het testen.
In het kort.

 • Goede handleiding.
 • Eenvoudige installatie en bediening.
 • Geluid, vergelijkbaar met gemiddelde FM radio.
 • Niet echt een alternatief.
 • Mis een aantal zenders.

Na aanschaf heb ik Ziggo een mail gestuurd dat ik een aantal zenders mis o.a. WDR4 waar wij graag naar luisteren.  En dat daarmee deze digitale ontvanger niet echt een alternatief is.

De dag erop werd ik al gebeld door een medewerker. Er bleken méér mensen gereageerd te hebben met dezelfde vraag.  Als antwoord kreeg ik dat  Ziggo is ook van plan om zenders die nu analoog doorgegeven worden ook ongedecodeerd digitaal beschikbaar te stellen. Zodat die ook met de Quantis QE317 te beluisteren zijn.  Het kon wel even duren….

Waarom dat dit “even moet duren”  snap ik dan niet. Dit bedenk je toch vooraf?  Ik blijf het e.e.a.  volgen.  De Consumenten bond is op de hoogte.

Wordt vervolgd.

Update 26 juni 2020.

Mij bereikte via de Website TV totaal het nieuws dat Ziggo ook heel 2021 analoge radio blijft doorgeven.  Een officieel bericht  van het Commissariaat voor de Media heb ik nog niet gevonden. Maar ik ga er vanuit dat het bericht klopt.

Update 7 maart 2020.

Ik werd gebeld door een verontruste luisteraar, die heeft met het Commissariaat  gebeld. Wat blijkt, dat Ziggo ook na 31-12-2020 een ontheffing kan krijgen, maar dat er nog geen aanvraag voor binnen was.

Dat lijkt me een opmerkelijk iets, omdat dat bij in diverse berichtgevingen het beeld geschetst wordt dat Ziggo verplicht is te stoppen.  Dit blijkt onjuist.🤥

Ik ben wat dieper in de materie gedoken.  Ziggo gaat over naar Docis 3.1 . Lang verhaal kort. Daardoor zijn hogere internet snelheden mogelijk zowel download als upload. 

Voor de upload kunnen frequenties tot 204Mhz gebruikt worden.Nu is dat tot maximaal 85Mhz waardoor de FM frequenties tussen 87,5Mhz t/m 108Mhz daar geen hinder van hebben.

Mocht Ziggo vanwege concurrentie met glasvezel naar een hogere upload willen, dan is een uitbreiding voorbij de 85Mhz noodzakelijk.  Wellicht dat  de technici van Ziggo, knap genoeg daar een oplossing voor te vinden om de upload sneller te maken door b.v. pas boven de 108Mhz  bij te schakelen.

Voor de liefhebbers, bron Youtube.
youtu.be/ZwKuPZVh19Y knip en plak in je browser

Eerder bericht 5 januari 2020.

Diverse bronnen melden dat aan het einde van dit jaar op 31-12-2020 Ziggo stopt met het doorgeven van analoge radio.

Om een aantal  redenen:

  • Toestemming toezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM).
  • Een hogere upload snelheid, aan hun internetklanten te kunnen leveren.

Hierdoor worden honderd duizenden luisteraars gedupeerd.

Vind u ook dat dit niet mag gebeuren, teken dan de online  petitie die opgezet is door een aantal verontruste Ziggo klanten.

De petitie kan hier ondertekent worden.

Jack

Bronnen o.a:

https://www.totaaltv.nl

https://community.ziggo.nl

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

15 gedachten aan “Ziggo stopt met analoge radio. Update 16 februari”

 1. Vandaag een bericht van Ziggo ontvangen dat per 29 April 2021 de stekker van de FM kabel eruit getrokken wordt. Hier wordt ik niet blij van. Afijn heb nog een FM antenne op de Vliering geplaats inmiddels. Dat kan nog wat beter, maar kan toch blijven luisteren via de ether in elk geval.
  Mvg, Buiske

 2. Dag Ed, goede opmerking.

  Veel mensen vragen zich af waarom NPO Radio 5 niet op de FM te ontvangen is. Sommige vragen ze zich af, waarom ze daar de frequenties van NPO Radio 3 niet voor gebruiken. Wat ik heb begrepen is dat het puur een geld kwestie is. Ondanks dat de luisterdichtheid van Radio 3 de laatste jaren flink gedaald is, levert dat schijnbaar meer reclame inkomsten op dan Radio 5 ooit kan genereren. Ikzelf vind het een beetje vreemd verhaal. Er zijn ruim 3 miljoen ouderen, waarvan volgens mij vele genoeg geld te besteden hebben. Een beetje slimme omroep haakt daar op in. De jeugd wat de doelgroep is van Radio 3 heeft het financieel gezien juist moeilijk.

 3. Het is ook zo dat radio 5 ,gericht op 50 plussers niet via de ether
  is te ontvangen dit was al vervelend voor mensen met een
  draagbare radio.

 4. Ziggo liet me weten dat de FM kabel inderdaad dit jaar wordt afgeschakeld. Ik heb inmiddels een simpel FM draadje van Ziggo GEKREGEN..En wat schets mijn verbazing? Ik heb via een coax kabel door de muur naar boven het draadje ermee verbonden op de vliering. Ik kan daarmee behoorlijk wat zenders nagenoeg ruisvrij ontvangen! Daar ben ik toch wel blij mee. Want zodoende kan ik mijn Sony SA5ES in elk geval nog wat langer blijven beluisteren. Ik kan 2 fm antennes aansluiten op mijn Sony wat wel handig is. Ik hoop wel nog zolang mogelijk de kabel te kunnen gebruiken. Wél ga ik nog een betere antenne plaatsen. Maar een grote Fuba bv kan ik daar niet hebben.

 5. Voorlopig blijft Ziggo ook in 2021 analoge radio doorgeven. Dan kunnen ze in de tussentijd een oplossing verzinnen. Teken vooral de petitie.

 6. Maar wat wanneer je ouders, welke op leeftijd zijn, geen internet hebben, maar enkel digitale tv en analoge radio hebben, waarbij men bijna dagelijks naar Duitse zenders luistert vanwege de muziek?
  Is het dam zo van : ” We stoppen met analoge radio, redt uw reet maar”, maar waarbij Ziggo wel hetzelfde maandbedrag blijft vragen voor een service die ze niet meer aanbieden (analoge radio)?
  Hoe moeten mensen die radio luisteren via de good old receiver hun favoriete zender beluisteren?

 7. Beste Jack,
  Geïnspireerd door jouw website en om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik op zolder een eigenbouw dipool antenne geplaatst, een mooie coax gebruikt om het signaal naar beneden te leiden en mijn tuner afgekoppeld van Ziggo en aan mijn eigen antenne gehangen. Mijn Sony ST-SA5ES tuner klinkt zoveel mooier dan digitale kabelradio, internet radio of D(R)AB+, het was de moeite waard. Maar ik denk dat ’t nog beter kan. Mijn tuner is ruim 20 jaar oud en er is naar mijn weten nog nooit iets aan afgesteld of gecorrigeerd. Zou jij bereid zijn om mijn tuner eens wat liefde en aandacht te geven?

 8. Voorlopig wel. Verwacht niet, dat de FM de komende decennia uitgeschakeld wordt voor zo’ n slecht systeem als DAB. Politieke partijen luisteren echt niet, naar gewone burgers, is mijn ervaring. Laat staan dat ze enig benul hebben van techniek.
  Wat leesvoer http://digitalradioinsider.blogspot.com/

 9. De eigen FM antenne zal op termijn geen oplossing zijn, omdat de FM ether ook wordt uitgeschakeld en vervangen door DAB+.
  Bij gelegenheid zal ik het aan de Tweede Kamer voorleggen, voorzover niet al gebeurd.

 10. Wat ik jammer vind dat honderdduizenden luisteraars die nu via de kabel luisteren zich nergens bewust van zijn.

 11. Wel balen hoor. Ik luister juist naar wdr3 en bbc3 via de kabel. Die zijn via internet minder mooi. Maar het zal niet anders gaan.
  Hgr Martijn

 12. Ik heb in ons 1e huis jaren lang een 3 element FM antenne op zolder gehad, dat ging prima.
  Inderdaad jammer dat Ziggo er mee stopt. Dat honderdduizenden mensen (veelal ouderen) daar de dupe van worden en
  zich kennelijk nog van geen kwaad bewust zijn. Anders hadden ze de petitie wel getekend.

  Mvg, Jack

 13. Jammer dat Ziggo de FM kabel wil afschaken, want een prima ontvangst op mijn Sony sa5es tuner en een fantastische klank! Dan maar een FM antenne op de vliering plaatsen. 🤔

  Mvg, Buiske

 14. Bedankt voor deze informatie. Ik heb de petitie ondertekend. Vreemd dat Ziggo dit doet zonder de klanten te vragen of ze dit wel willen. Mochten ze hun plannen doorzetten ben ik gelukkig in de gelegenheid om zelf een antenne te plaatsen. Ik heb liever dat ze het TV signaal stoppen 🙂 Hoeveel bandbreedte zou dat schelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.