Waar ik de afgelopen maanden mee bezig was

Intensief.

Ik ben de afgelopen maanden intensief bezig geweest met de nieuw SE-10 versterker van Menno van de Veen. In die versterker zit ontwikkeling en  ideeën van vele jaren.

Sommige daarvan zijn best spectaculair te noemen en zullen mogelijk de audiowereld op zijn kop zetten.  Bovendien dat iets werkt, moet je ook kunnen aantonen.

Voordat mijn metingen nauwkeurig genoeg waren, heb ik een aantal keer een nieuwe meetopstelling gemaakt. Dat heeft veel tijd gekost, maar dat was het waard.  Ikzelf ben positief, maar kritisch. Voorzichtig met conclusies.  Helemaal als het om andermans werk gaat.

Verbeteringen.

Toch was er  ruimte voor verbeteringen en ik sluit niet uit dat er nog meer volgen van andere medestudenten.  Tijdens een opleiding tot ontwerper van buizenversterker bij de  TubeSociety wordt zoiets standaard aangeleerd.

Een aantal ideeën zijn zo 1:1 gekopieerd van mijn eerdere experimenten met de UL-40S2.  En andere werden al experimenteren in mijn schoenen geworpen.

Dit is het voorlopige  resultaat.

Deze meting lijkt moeilijk, maar is het niet. Wat te zien is een 1Khz toon bij een vermogen van 1 watt in 4Ω.  De 2e harmonischen is voor een single ended versterker op ruim -70dB spectaculair te noemen. Meestal ligt dit met een 300B versterker op -30dB.

Meting van mijn 300B versterker.

Het eindresultaat is dat je gewoon méér details hoort, die normaal gemaskeerd wordt door met name de 2e  harmonischen. Verder moet je veranderingen ook een paar maanden testen, voordat je kunt spreken van een verbetering.

Na ruim 8 maanden testen ben ik  niet echt tegen grote problemen aangelopen.  De versterker staat regelmatig uren lang aan.  Helemaal in deze tijd, met de Top 2000 inzicht.

Via het toonaangevende AES    en het blad AudioXpress  zal meer achtergrond informatie worden gepubliceerd.

Het blad is voor +/- €7 te downloaden via de webshop 

Tot zover even de buizen perikelen. Er komt nog t.z.t. een update voor de UL-40S2.  Maar voorlopig is het klaar.

Server.

In de tussentijd heb ik de webserver opgewaardeerd met de nieuwste software en technieken. Ik heb ruim 25 jaar in de ICT gewerkt. Net als audio is het  fijn om je daarin te blijven te ontwikkelen.

2021.

Volgend jaar,  wil me voornamelijk richten op vintage audio. Er staan weer genoeg juweeltjes  klaar, die de moeite van het opknappen waard zijn.

Ondanks het vervelende corona virus,  wens iedereen veel lichtpuntjes toe in  2021.

Tot een volgende keer,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Waar ik de afgelopen maanden mee bezig was”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.