Waar ik de afgelopen maanden mee bezig was

Intensief.

Ik ben de afgelopen maanden intensief bezig geweest met de nieuw SE-10 versterker van Menno van de Veen. In die versterker zit ontwikkeling en  ideeën van vele jaren.

Sommige daarvan zijn spectaculair te noemen en zal mogelijk de audiowereld op zijn kop zetten. Dat iets werkt, moet je ook kunnen aantonen.

Voordat mijn metingen nauwkeurig genoeg waren, heb ik een aantal keer een nieuwe meetopstelling gemaakt.  Ik zelf ben super kritisch,  helemaal als het gaat om andermans werk .  Bij de 3e opstelling was het nauwkeurig genoeg. Het draait nu op een laptop op accu onder Linux.

Tip.

Daarnaast was nog ruimte voor verbeteringen.  Een aantal ideeën zijn zo 1:1 gekopieerd van mijn eerdere experimenten met de UL-40S2.  En andere werden al experimenteren in mijn schoenen geworpen.

Dit is het voorlopige  resultaat.

Deze meting lijkt moeilijk, maar is het niet. Wat te zien is een 1Khz toon bij een vermogen van 1 watt in 4Ω.  De 2e harmonischen is voor een single ended versterker op ruim -70dB spectaculair te noemen. Meestal ligt dit met een 300B versterker op -30dB.

Het eindresultaat is dat je gewoon méér details hoort, die normaal gemaskeerd wordt door met name de 2e  harmonischen. Verder moet je veranderingen ook een paar maanden testen, voordat je kunt spreken van een verbetering.

Blijft het wel stabiel?  Nu na ruim 5..6 maanden ben ik  niet tegen problemen aangelopen.  De versterker staat regelmatig uren lang aan. Hele slimme mensen merken  op, dat bovenstaande meting  beter is dan Menno  van de Veen origineel specificeert.

Via het toonaangevende AES   zal meer achtergrond informatie worden gepubliceerd.  Zodra gebeurt is,  zal ik ook tips geven om nóg meer uit de SE-10 te halen. In de tussentijd, kan ik dit bouwpakket van harte aan bevelen. Wacht niet te lang,  want de oplage is beperkt.

Verder.

Het gaat best goed, ondanks het vervelende Corona virus, houd ik de moed er maar in. Zitten kniezen heeft geen zin iedereen heeft hier last van.

Dankzij mijn hardloop maat Ben luk het wekelijks  een kilometer of 15…18 te lopen. We lopen dan in het Amsterdamse bos.  Wel op gepaste afstand natuurlijk . Voor Ben is zo’ n afstand makkelijk….

Verder  kleine en soms grotere reparaties, dat gaat wel lekker. Als valt er soms geen touw aan vast te knopen. De ene maand bijna niks en de andere maand aardig.  Gelukkig is er altijd wat te doen.  Ik verveel me echt nooit!

Tot een volgende keer,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.