Ziggo stopt met analoge radio. Update 26 juni

Update 26 juni 2020.

Mij bereikte via de Website TV totaal het nieuws dat Ziggo ook heel 2021 analoge radio blijft doorgeven.  Een officieel bericht  van het Commissariaat voor de Media heb ik nog niet gevonden. Maar ik ga er vanuit dat het bericht klopt.

Update 7 maart 2020.

Ik werd gebeld door een verontruste luisteraar, die heeft met het Commissariaat  gebeld. Wat blijkt, dat Ziggo ook na 31-12-2020 een ontheffing kan krijgen, maar dat er nog geen aanvraag voor binnen was.

Dat lijkt me een opmerkelijk iets, omdat dat bij in diverse berichtgevingen het beeld geschetst wordt dat Ziggo verplicht is te stoppen.  Dit blijkt onjuist.🤥

Ik ben wat dieper in de materie gedoken.  Ziggo gaat over naar Docis 3.1 . Lang verhaal kort. Daardoor zijn hogere internet snelheden mogelijk zowel download als upload. 

Voor de upload kunnen frequenties tot 204Mhz gebruikt worden.Nu is dat tot maximaal 85Mhz waardoor de FM frequenties tussen 87,5Mhz t/m 108Mhz daar geen hinder van hebben.

Mocht Ziggo vanwege concurrentie met glasvezel naar een hogere upload willen, dan is een uitbreiding voorbij de 85Mhz noodzakelijk.  Wellicht dat  de technici van Ziggo, knap genoeg daar een oplossing voor te vinden om de upload sneller te maken door b.v. pas boven de 108Mhz  bij te schakelen.

Voor de liefhebbers, bron Youtube.

Eerder bericht 5 januari 2020.

Diverse bronnen melden dat aan het einde van dit jaar op 31-12-2020 Ziggo stopt met het doorgeven van analoge radio.

Om een aantal  redenen:

  • Toestemming toezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM).
  • Een hogere upload snelheid, aan hun internetklanten te kunnen leveren.

Hierdoor worden honderd duizenden luisteraars gedupeerd.

Vind u ook dat dit niet mag gebeuren, teken dan de online  petitie die opgezet is door een aantal verontruste Ziggo klanten.

De petitie kan hier ondertekent worden.

Jack

Bronnen o.a:

https://www.totaaltv.nl

https://community.ziggo.nl

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

11 gedachten over “Ziggo stopt met analoge radio. Update 26 juni”

 1. Voorlopig blijft Ziggo ook in 2021 analoge radio doorgeven. Dan kunnen ze in de tussentijd een oplossing verzinnen. Teken vooral de petitie.

 2. Maar wat wanneer je ouders, welke op leeftijd zijn, geen internet hebben, maar enkel digitale tv en analoge radio hebben, waarbij men bijna dagelijks naar Duitse zenders luistert vanwege de muziek?
  Is het dam zo van : ” We stoppen met analoge radio, redt uw reet maar”, maar waarbij Ziggo wel hetzelfde maandbedrag blijft vragen voor een service die ze niet meer aanbieden (analoge radio)?
  Hoe moeten mensen die radio luisteren via de good old receiver hun favoriete zender beluisteren?

 3. Beste Jack,
  Geïnspireerd door jouw website en om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik op zolder een eigenbouw dipool antenne geplaatst, een mooie coax gebruikt om het signaal naar beneden te leiden en mijn tuner afgekoppeld van Ziggo en aan mijn eigen antenne gehangen. Mijn Sony ST-SA5ES tuner klinkt zoveel mooier dan digitale kabelradio, internet radio of D(R)AB+, het was de moeite waard. Maar ik denk dat ’t nog beter kan. Mijn tuner is ruim 20 jaar oud en er is naar mijn weten nog nooit iets aan afgesteld of gecorrigeerd. Zou jij bereid zijn om mijn tuner eens wat liefde en aandacht te geven?

 4. De eigen FM antenne zal op termijn geen oplossing zijn, omdat de FM ether ook wordt uitgeschakeld en vervangen door DAB+.
  Bij gelegenheid zal ik het aan de Tweede Kamer voorleggen, voorzover niet al gebeurd.

 5. Wat ik jammer vind dat honderdduizenden luisteraars die nu via de kabel luisteren zich nergens bewust van zijn.

 6. Wel balen hoor. Ik luister juist naar wdr3 en bbc3 via de kabel. Die zijn via internet minder mooi. Maar het zal niet anders gaan.
  Hgr Martijn

 7. Ik heb in ons 1e huis jaren lang een 3 element FM antenne op zolder gehad, dat ging prima.
  Inderdaad jammer dat Ziggo er mee stopt. Dat honderdduizenden mensen (veelal ouderen) daar de dupe van worden en
  zich kennelijk nog van geen kwaad bewust zijn. Anders hadden ze de petitie wel getekend.

  Mvg, Jack

 8. Jammer dat Ziggo de FM kabel wil afschaken, want een prima ontvangst op mijn Sony sa5es tuner en een fantastische klank! Dan maar een FM antenne op de vliering plaatsen. 🤔

  Mvg, Buiske

 9. Bedankt voor deze informatie. Ik heb de petitie ondertekend. Vreemd dat Ziggo dit doet zonder de klanten te vragen of ze dit wel willen. Mochten ze hun plannen doorzetten ben ik gelukkig in de gelegenheid om zelf een antenne te plaatsen. Ik heb liever dat ze het TV signaal stoppen :-) Hoeveel bandbreedte zou dat schelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.