Leak Time update

Vintage uit de jaren 60.

Klein gedeelte van de collectie. Deze spelen allemaal.

In de werkplaats staan een aantal Leak versterkers en tuners. Dit zijn opmerkelijk stevig geconstrueerde apparaten uit de jaren 60. Jaren terug Een heb ik er ook het een en ander  over geschreven. Tijd voor een update.Maar eerst  foto’s. 🙂

Leak Stereo 30+ origineel

Dit is een Leak 30+ in originele staat.  In Engeland nog steeds, redelijk te krijgen. Zoek bij www.hifishark.com  op: leak stereo 30 plus of stereo 70. Let op dat +plusje.  Er is ook een eerder model stereo 30 die heel anders is.

Stereo 70 gerestaureerd

Je kunt natuurlijk ook op delta 30 of delta 70 zoeken.  Mocht verzenden een probleem zijn of niet worden aangeboden via Ebay. Een vriendelijk mailtje doen vaak wonderen.

Delta 30 origineel
Delta 70 origineel
Mijn werkplek geen: “lopende band werk” 😉

Update revisie.

Tussen nu en 2014 is het nodige veranderd.  Onderdelen zijn niet meer leverbaar of veranderd qua maatvoering.  Ook  bleken in de loop der jaren een paar verbeteringen mogelijk.  Toch zijn de oude pagina’s wellicht nog handig voor als je b.v. een foto zoekt.

Zoals het  niet moet. Vind ik.

Jammer

Fantastisch om mensen aan te moedigen om zelf wat te doen met elektronica.  Maar doe het dan goed..  Deze Leak Stereo 30+ kwam een klant. De klacht was: ” hij klinkt niet lekker” Tja 😬 met een beetje méér aandacht speelt het de sterren uit de hemel.

4700uF

Wat meteen opviel was de capaciteit van de 1e condensator  in de voeding. Die was maar liefst 4700uF.  Terwijl voor een Stereo 30+ 2200uF en voor een stereo 70 3300uF ruim voldoende is.

2200 uF hoort 470uF te zijn.

De andere condensatoren in de voeding horen 470uF te zijn.  Met condensatoren met een te grote capaciteit haal je de volgende problemen in huis.  De voeding transformator en gelijkrichtdiodes zijn niet berekend op de grotere piekstromen die gaan lopen.

Verder kun je vreemde effecten zoals “geplop” en motorboot geluiden krijgen als de condensator niet snel genoeg ontladen en geladen kunnen worden.

Tenslotte heeft het merk condensatoren ook  invloed op het geluid. Origineel zit daar Philips in dat tegenwoordig Vishay heet

Technisch goed, geluidstechnisch helaas….

De gebruikte Panasonic elco’s zijn technisch zeer goed. Ze klinken alleen een beetje: “hard” Origineel hoort hier Vishay 021 in.

Net als in de rest van de versterker, waar je kunt kiezen tussen de vishay 050, 058,059  serie etc  zoek maar eens bij Farnell. Wat belangrijk is dat de diameter past .  Voor de stereo 30+ is 63volt goed voor de stereo 70 100volt. Omdat condensatoren steeds kleiner worden kunt je ook een 200volt exemplaar nemen, als dat beter past .

Stereo30+ gereviseerd

Goed.

Wat ik goed vond, zijn de luidsprekeraansluitingen

Mooi gedaan.

Nog wat tips.

Klittenband druk op de foto voor een groot exemplaar.

Kleine verschillen kun je weg werken met klittenband. De 470uF voeding elco hier is een 200volt exemplaar en de originele klem is net te ruim. Rechts in de uitgang Nichicon Gold 1000uF 80volt. (Voor de stereo 70 heb je 2200uF 80volt nodig)

470Uf 200volt Klittenband

Creatieve geest.

Als je een beetje creatieve geest hebt en dingen uitzoekt kun je kleinere condensatoren gebruiken.

Beugels voor water en gasleidingen.

Deze beugels kun je bij elke bouwmarkt of loodgieter kopen.  Ze zijn er  o.a. 15 mm en 22mm.

Klik op de foto en kijk rechtsonder

Voorbeeld met een Delta 30.

Alle andere modellen zijn 95% …99%  hetzelfde.

Delta 30

Transistoren.

Bij alle Leak versterkers zijn de eindtransistoren aan vervanging toe.

Vervang ze door: MJ15003.

Lastig.

Dat is nog best lastig want de voedingstransformator zit in de weg

Schroef de schroeven aan de achterkant en zijkant los. Met wat geduld lukt de trafo voldoende te laten zakken  zonder dat draden los gaan.

 

Nieuwe transistoren.

De  moeilijkste klus heb je nu gehad. Vergeet niet, nieuwe mica TO3 isolatie plaatjes en wat koelpasta.

Voorversterker

Vervang per print 5 eco’s door 4x 47uF en 1x 100uf 63volt. type 021.  Voor C1 heb ik een Nichicon Muse gebruikt.  Maar elke ander goede audio elco kan.

Stuur print

De 2 grote elco’s zijn 100uF en 100volt de andere 10uF en 22uF 63volt vishay 021.  Vergeet ook niet een nieuw instelpotmeter van 220Ω. Zet die in in 1e instantie in het midden. De stuurtransistoren 2N2102 (T7 en 8)  en 2n4036 (T9) of BC142 BC143 zijn soms defect.

Afregelen.

Wat je nu moet doen is beide eindtrappen afregelen op 30ma. Hoe staat in de service manual.  Tip beging met het linkerkanaal = 1e meetpunt onder.

30ma bijna goed.

Lage vervorming

Verder metingen.

1 watt in 4Ω
25 watt in 4Ω

Zowel bij 2x 1 of 2x 25 watt. De vervorming blijft laag. Leak zelf specificeert 0.1%  bij 10watt bij 8Ω luidsprekers en 2x 15 watt.

Jack

Informatie www.hifiengine.com Leak manual

Onderdelen:

Farnell

Conrad 

Mouser

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Leak Time update”

 1. Hallo Evert,

  Als je via monitor ingang speelt, sla je de voorversterker print over. Die mosterd cap’s daarop vind ik prima.
  Wat wel zin heeft ik de MKT 220nF (0,22uF) op de stuurprint te vervangen voor wat beters b.v. MKP

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Beste Jack,
  Is er geluidstechnisch nog winst te behalen uit het vervangen van de mosterd caps door bijvoorbeeldVishay MKT’s op de voorversterker prints van de 30 plus?
  Ik waardeer zeer de geluidskwaliteit van deze versterker maar dan uitsluitend via de monitor-ingang.
  Vriendelijke groet,
  Evert

 3. Erg veel Philips zo te zien. Vooral die kleine elco’s doen niet veel meer vermoed ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.