Onze installatie voorjaar 2020

Onze installatie voorjaar 2020 druk op de afbeelding voor een groter formaat.
Onze installatie voorjaar 2020 druk op de afbeelding voor een groter formaat.

Klaar?

Zo’ n 2 maanden staat deze set te spelen, het klinkt zo goed, dat ik weinig behoefte heb om nog iets te veranderen. 

Ons rek

 Veranderen.

Het is natuurlijk niet zo, dat er nooit meer iets zal veranderen.  Maar het klinkt erg muzikaal. Het aardige is dat een deel van deze set erg betaalbaar is. In zijn of haar klasse, veel waar voor het geld bied.

Vervorming.

Volgens mij komt een deel door de geringe vervorming van de set.  Om het moeilijker te maken, maakt het ook nog uit, wat voor soort vervorming.

DL-103.

Neem een Denon DL-103.  Hij heeft een gewone ronde  naald. Het is wel een naald die uit één stukje diamand is geslepen. Ik vermoed dat de geringe eigen vervorming van de DL-103 het gemis aan “betere” veel duurdere elliptische naalden compenseert.

Een elliptisch, fine line of Shibata  etc is in staat om meer informatie uit een groef te halen, dan een ronde naald. Maar dan moet de rest van het pick-up element ook heel weinig vervormen.

Anders verdwijnen die details alsnog in de vervorming van het element zelf.  Ik denk dat meer onderzoek interessant is.

Elke DL-103 heeft een uniek diagram.

Deze step-up trafo is een samen met de DL-103 aanrader.

Technics SL-1210GR

Technics SL120GR

Over Japanse perfectie,  ik speel nu een paar maanden met een Technics SL-1210GR. Een aanrader! samen met zijn zilverkleurige broer de SL1200GR.  Lees de reviews  op het internet.

Sommige vergelijken hem met de veel duurdere SL-1200G en horen géén verschil. Ik weet het eerlijk gezegd niet. De SL1200G valt sowieso buiten mijn budget.

I.v.m. de hoogte van de DL-103 speel ik met  6mm dikkere mat anders krijg ik de arm (azimut) niet precies horizontaal.
Zelf vind ik hem muzikaal en precies samen met de DL-103.

Rotel RT-990BX

Rotel RT-990BX hier op Radio 2 Soul an Jazz…

Terwijl ik dit schrijf, staat Arrow Classic Rock te spelen.  Aangesloten via de Ziggo kabel weet deze Rotel tuner er ongelofelijk veel muziek uit te persen.

Moeilijk.

Wat ik moeilijk vond, om zowel digitaal als analoog goed te laten klinken.  Uiteindelijk is dat gelukt door op strategische plaatsen zoals hierboven in de MCML05 voorversterker Audio Note koper folie in olie condensatoren te gebruiken.

Nog oude foto.  Goed zijn de Jensen koperfolie in olie condensatoren te zien.

Ook in mijn UL-40S2 die ik inmiddels omgebouwd heb tot de eindversterker versie zitten koperfolie in olie condensatoren. Maar wel bewust van een ander merk. Want ieder component heeft zijn eigen geluid, met voor-en-nadelen. Teveel van hetzelfde kan gaan irriteren.

Dit is de extreem lage vervorming van de eindversterker bij 1 watt in 4Ω.
Svetlana 6550C Winged C

Eindbuizen zijn Svetlana 6550C Winged C. Deze worden helaas niet meer gemaakt, maar ik heb er nog een aantal gebruikte exemplaren liggen. Dus voorlopig kan ik spelen.  Een goed alternatief is Genalex KT77.

Digitaal.

2 dac’s, een Schiit Modi Multibit  en een Black Lion

Hier op heb ik al mijn digitale spullen aangesloten. Vooral de Schiit Modi Multibit is een aanrader. Het maakt niet uit wat er speelt CD’s, Spotify etc.  Met Hi-res is de Black Lion preciezer, wat meer analytisch.  Maar in de praktijk staat de Modi Multibit  het meeste aan.

Radio.

Maar het meeste luisteren wij nog gewoon naar de radio.

Magnum Dynalab MD-102T

Door de stormen van de afgelopen maanden, is mijn oude buiten antenne gesneuveld.  Maar ook met een raamantenne    is de ontvangst heel behoorlijk.    Bovendien er komt t.z.t. weer wat nieuws op het dak.

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Onze installatie voorjaar 2020”

  1. Hallo Yme, bedankt voor je reactie,

    Aan Klaas denk ik regelmatig, zeker als ik muziek draai via zijn Perfect Performers. Ik weet zeker dat hij goedkeurend van boven naar beneden kijkt. Een heel bijzonder mens. Klaas heeft mij ooit geïnterviewd voor het blad:”Home Studio” en nam het gesprek op met een gewone cassetterecorder met bandjes van 120 minuten. Voordat ik het wist hoorde ik: “klik” wat het einde van de tape betekende. Als ik me niet vergis hadden we zo 2 tapes volgepraat. Hij had zoveel tekst dat het interview in 2 delen werd gepubliceerd. Naast een enorme kennis van muziek en luidsprekers was Klaas een liefhebber van het merk Leak. Ik ben blij dat ik een aantal Leak versterkers voor hem heb kunnen restaureren. Hij heeft er nog een tijd van kunnen genieten, helaas veel te kort.

    Vriendelijke groet, Jack

  2. Beste Jack. je laat in deze dagen je gedachten wel eens de vrije loop, en ik dacht hoe zou het met Klaas Feenstra gaan ik zit tenslotte al 25 jaar met veel plezier naar zijn pied piper te luisteren. Ik las in je blog dat hij helaas is overleden. Ik heb hem ontmoet toen hij zijn nieuwe luidsprekers demonstreerde Ik was erg onder de indruk hoe hij dat deed, met een eenvoudige versterker en cd speler helaas was de ruimte niet perfect toch klonk het goed. Mijn pied piper klinken ook nog steeds goed, het enige wat ik vrij snel veranderd heb is de bedrading en de kabel aansluiting.
    Ik wens je veel luister plezier deze dagen. Vriendelijke groet, Yme Fokkema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.