Pioneer SX-1080

Vintage uit de jaren 70.

Pioneer SX-1080
Pioneer SX-1080

Dit is de Pioneer SX-1080.  Een ruim 21 kilo zware receiver die  minimaal 2x 120watt kan leveren aan 8Ω luidsprekers of 2x 150watt aan 4Ω.  Er zijn nog 2 zwaardere modellen in de reeks de SX-1280 en de SX-1980, die naast nóg meer vermogen,  een wat betere FM tuner hebben.

Aankoop.

Deze receiver haalde ik op  in opdracht voor een klant. De vraagprijs was €1000. Had in november 2018 nog onderhoud beurt gehad van €285. Volgens de bon was het volgende hersteld.

 • Tuner.
 • Muting.
 • voeding.
 • lampjes vervangen.
 • schoongemaakt.

Op het 1e gezicht werkte alles. Bovendien had hij onderhoud gehad en €100 van de prijs afgepraat.  Als je het eerdere onderhoud van €285+100= €385 van de vraagprijs aftrekt = €1000-385=€615  tegenwoordig een gangbare prijs voor dit soort receivers.

Restauratie.

De SX-1080 is in hoofdlijnen hetzelfde is als de SX-980 die ik uitgebreid heb beschreven op mijn site.  Dus  het verslag is iets korter.

Goed inpakken tegen onnodige beschadigingen.
Goed inpakken tegen onnodige beschadigingen.

Meestal begin ik bij dit soort receivers bij de voeding.

Voeding origineel.
Voeding origineel.
Slechte solderingen.
Slechte solderingen.
Printplaat deels verkoolt door warmte van transistoren.
Printplaat deels verkoolt door warmte van transistoren.
Print schoonmaken.
Print schoonmaken.
Nieuwe koelplaatjes.
Nieuwe koelplaatjes.
Veel nieuwe onderdelen.
Veel nieuwe onderdelen.

De voeding bleek in zeer slechte staat de zijn.  De print van onder vies en deels verkoolt. Veel slechte soldeerverbindingen en half vergane onderdelen.

Print schoongemaakt en gerepareerd, o.a. nieuwe transistoren, handgemaakte koelplaatjes  en nieuwe Vishay condensatoren die tegen hoge temperatuur kunnen.

Elco’s

Natuurlijk ook nieuwe voeding elco’s in deze receiver. Deze Vishay’s zijn echt niet goedkoop, (momenteel €100 perstuk)  maar kunnen per stuk ruim 17 ampère stroom leveren x 2stuk x 70volt = is ruim 2500watt dat aan energie voor handen is.

Lekkende originele elco.
Lekkende originele elco.

De versterker komt daardoor nooit in: “ademnood”  er zal moeiteloos een paar honderd watt audio vermogen afgeven.

Inschakelen.

Bij zulke vermogens, gaat het inschakelen vertraagd. Als je de receiver aanzet zit er eerst een dikke shunt weerstand (R2) in serie met de voeding.  Na een aantal seconden schakelt een relais deze weerstand kort.

Die piekstromen zouden anders veel te hoog worden, dat kan gemakkelijk kortstondig 150 Ampère zijn of meer.

Passend maken.
Passend maken.
Gerepareerd. Helaas was deze print ook stuk en vies.
Gerepareerd. Helaas was deze print ook stuk en vies.
Weer in topconditie.
Weer in topconditie.

Overig.

Ook op alle andere printen nieuwe onderdelen.
Ook op alle andere printen nieuwe onderdelen.

Natuurlijk ook op alle andere printen nieuwe onderdelen. Ook in de eindtrappen mooie instel potmeters, met 24 slagen.

Meten.
Meten

Phono trap doet het niet.

Tijdens het testen bleek dat het rechter kanaal van de pick-up ingang defect was. Natuurlijk had ik dit vuil allang gezien en goed schoon gemaakt. (Een audiofile waxine modificatie?) Het rechter IC bleek defect. (zwart blokje) In Frankrijk bestelt via Ebay.

Natuurlijk ook:

40 jaar vuil.....
40 jaar vuil…..
Laatste metingen.
Laatste metingen.

Voor-en-na delen.

Dan komen we weer bij de bekende voor- en-na delen.

Deze gereviseerde Pioneer SX-1080 is een prachtige receiver, dankzij de nieuwe voeding is er vrijwel onbeperkt vermogen voorhanden. Hij klinkt fantastisch, de FM ontvangst is erg goed en er zijn veel aansluitingen.

Belangrijk is, dat je vintage regelmatig gebruikt. Dat daardoor af en toe iets defect gaat, zoals lampjes of een schakelaartje  is nu eenmaal zo, met een 40 jaar oud apparaat. Stilstand is echt achteruitgang. Wat dat betreft, is er geen verschil tussen vintage en mensen. 😉

De meeste problemen kun je voorkomen, door regelmatig aan alle knoppen de draaien en te drukken, als de receiver uitstaat. Juist! die knoppen je nooit gebruikt!. Zo voorkom je, dat stof en ander vuil zich ophoopt.

Gewoon veel genieten, 😊

Jack

P.s. Afhankelijk van de staat  is het mogelijk om uw SX-1080 te reviseren, reken op €1400,-  voor dit model.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

7 gedachten aan “Pioneer SX-1080”

 1. Hallo Wesley,

  Helaas niet. Reken op zo’ n €1000 voor de goedkoopste in het rijtje. Daarnaast ontkom je er niet aan. Dat je vroeg of laat, groot onderhoud moet doen. Dat is prijzig,
  Van de SX-XX50 serie kun je nog redelijk onderdelen kopen. Bij de XX80 serie is dat moeilijk of niet.

  Mvg Jack

 2. Hallo Jack

  Meschien een stomme vraag maar verkoop jij ook Pioneers sx 1050 of de 1080 of 1980 want ik zoek Er 1 ,omdat ik ze prachtig vind maar ik heb geen idee wat zo iets echt kost ik hoor het wel Mvg wesly

 3. Hallo Bart,

  Bedankt voor je reactie. Over dat “inspelen”. Sommige van de onderdelen die ik gebruik kennen een extreem lange levensduur tot wel 500.000uur! = bij 24 uur en 365dagen is dat 57 jaar. Het duurt even voordat de chemische processen in zo’ n elco optimaal zijn. Met een week of zo, is dat wel goed. Al zal het in de weken daarna nog iets verfijnder klinken. Zelfs “normale” onderdelen, die ik gebruik, gaan zeker 25 jaar mee. Vandaar dat ik zo’ n receiver minimaal een week laat spelen en dan een 2e keer afregel.

 4. Hallo Jack,

  Verdomd interessant allemaal waar jij mee bezig bent. Vooral het vintage tuner gebeuren interesseert mij als voormalig verzamelaar van die dingen. Tevens nog steeds beetje piraten op o.a. de 3,5 meter band (84 – 87.5 MHz). Wat mij wel erg verbaast is dat jij als uitstekende techneut schijnt te geloven in “inspelen” van de dingen en “audiofiele” componenten. Dat is m.i. nogal tegenstrijdig omdat dit juist een geloof betreft der niet-techneuten. In het algemeen van mensen die niet weten maar geloven. 🙂

  Dat viel mij op. Verder prachtig wat jij doet en kan.

 5. Hallo Jack,
  Ben nog steeds dagelijks aan het genieten van mijn Pioneer SX 1080.
  Wat een prachtige sound en wat een power!! Maar boven al: wat een plaatje om naar te kijken.
  En dan te bedenken dat ie al 40 jaar oud is!! Hij lijkt wel als nieuw.
  These silver beauties are indeed a real treasure.
  Inderdaad, als je zo iets hebt, wil je niets anders meer…..
  Nogmaals, dank, dank dank, voor je service en vakmanschap. En daarmee heb ik niets teveel gezegd.

 6. Hallo Hans,

  Bedankt voor je reactie. Meestal zijn die Rifa condensatoren gebarsten of al een keer in rook op gegaan. In Japanse apparatuur van o.a. Luxman en Yamaha kom je ze soms tegen. In Pioneers heb ik ze nog niet gezien. Ik vervang ze door moderne varianten zoals in deze Yamaha C2a voorversterker waar er rechts onder 2 zaten.

  Groeten,

  Jack

 7. Hallo Jack,
  Vervang je ook de Rifa condensatoren over de netschakelaars bij restauratie van audio apparatuur ?
  (b.v. 0,047µF 250V ac)
  Deze zijn veelal gebarsten na 40 jaar en ze kunnen spontaan in rook op gaan.

  Groeten, Chris Jansen – Bilthoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.