Remake van een Pioneer SX-980 deel 3

  Vintage uit de jaren 70.

Pioneer SX-980
Pioneer SX-980

Ruim 2 jaar terug heb ik in deze receiver een deel van de voeding vervangen, de eindtrappen en tuner opgeknapt en nieuwe  led verlichting aangebracht.  De led verlichting vond de vrouw in huis niet zo’ n succes, daar had ik al eerder weer normale lampjes ingestopt. Nu kwam het verzoek of ik hem zo mooi wou maken zoals ik hem zelf ook zal willen hebben. En er waren een paar dingetjes stuk gegaan zoals de hoofdtelefoon aansluiting. Afijn een heel lijstje met wensen.

Moeilijk.

Wat moet je dan als techneut? Als ik het zou willen maken zoals ik zelf zou willen hebben, dan moet ik hem helemaal strippen. Dat kon ik vanwege de kosten niet over mijn hart krijgen. Dus ik heb print voor print nagekeken wat bij eerdere revisies elders redelijk was gedaan.  Uiteindelijk bleven er over:

 • De beveiligingsprint.
 • De voedingsprint.
 • De hooftelefoonprint
 • Tuner.
 • Verlichting.
Origineel.
Origineel.
Gaten boren.
Gaten boren.
Nieuw relais voet.
Nieuw relais voet.

Beveiligingsprint.

Bij een vorige revisie was het relais een beetje schoongemaakt en met kit weer dicht geplakt.  Voor het gebruikte DEC relais kon geen passende vervanger vinden dus ik heb een Omron LY2-DC48 gebruikt, die past precies in het voetje, zodat je die over 10 jaar weer makkelijk kunt vervangen.

De voedingsprint.

De vorige keer was me al opgevallen dat de voedingsprint er warm werd, bij nadere beschouwing bleek zelfs de print op sommige plaatsen verkoolt, net als sommige print banen.

Dit is echt heet geworden.
Dit is echt heet geworden.

Omdat standaard koelplaatjes of niet niet pasten, of te weinig koeling gaven; Heb ik van een oude dikke messing verchroomde rails koelplaatjes gemaakt. Transitoren nagemeten, mooi schoongemaakt en met verse koelpasta vastgezet.  Door de transistoren, wordt nog net zoveel warmte geproduceerd, maar omdat nu het koel oppervlak veel groter is wordt het veel minder heet.  Er staat trouwens iets van 60volt op deze transistoren. Dat voel je. ? Tevens heb ik een aantal Jamicon elco’s vervangend door uitstekende Vishay 136.  Die zijn wel 2 of 3x zo duur, maar een apparaat valt of staat met zijn voeding.

Hooftelefoonprint.

Dat is het printje rechts met die blauwe schakelaartjes. Daar zitten twee 3watt 150Ω weerstanden in serie met de hoofdtelefoon uitgang.  Dat zijn speciale weerstanden zogenaamde fusible resistors. Die zitten direct aan de luidspreker uitgang en gaan  defect als je om een of andere reden met een goedkoop hoofdtelefoontje de boel opblaast.  Extra beveiligd dus. War anders zie je hoe mooi extra vertint zijn die print banen zijn van deze receiver echt grote klasse.

Tuner SX-980.
Tuner SX-980.

Wat jammer is dat het tuner gedeelte niet met een stalen kap is afgeschermd zoals bij de duurdere modellen wel het geval is. Om de paar jaar hopen stof en vuil zich op.  Dat resulteert in een slechtere ontvangst en/of gepiep en gekraak bij het afstemmen.  Voor een deel kun je dat ondervangen door 1x per maand eens van 88Mhz tot 108Mhz een paar keer heen en weer af te stemmen.

Verlichting.

Achter originele lamphouders.
Achter originele lamphouders.

Een kwaal van veel Pioneer apparatuur is dat het plastic van de lamphouders broos wordt en afbreekt.  Ik heb ze vervangen door “rubberen” exemplaren waar een wedge fitting inzit. Een oplossing die niet helemaal naar mijn zin, is want de kwaliteit van de fittingen valt wat tegen.

Schoonmaken.

Ook na 2 keer schoonmaken kreeg ik nog niet alle vuil er af.

Maar hij staat weer te glimmen.  Reactie van de eigenaar: “Jack hij lijkt wel als nieuw” ?

En daar doe ik het voor,

Jack

P.s. Afhankelijk van de staat  is het mogelijk om uw SX-980 te reviseren, reken op €1200,-  voor dit model.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Eén gedachte over “Remake van een Pioneer SX-980 deel 3”

 1. Beste Jack,

  Prachtig reparatie verslag.

  Even een tip over het vervangen van de lampjes naar leds.
  Ik heb goede ervaringen met het vervangen naar warm witte leds die dezelfde kleur hebben als de bekende lampjes maar nooit meer stuk gaan.

  In een revox B261 FM tuner heb ik de 2 buislampjes vervangen voor warm witte ronde leds van 8 mm doorsnede met een opening hoek van 100 graden, er is niets van te zien ondanks de vorm anders is.

  https://www.leds-buy.nl/

  M.v.g.
  Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.