Magnum Dynalab MD-102 Triode update 2

High-end van de 20e eeuw.

Magnum Dynalab MD-102T.
Magnum Dynalab MD-102T.

Sinds 1985 maakt het Canadese bedrijf  Magnum Dynalab  FM tuners. Het ontwerp, de bouw en soms  unieke schakelingen komen gewoon uit eigen fabriek in Brampton.   Het huidige topmodel is de MD-109SE  en kost $11.500.

Duurzaam en waardevast.

Het merk Magnum Dynalab, spreekt vele radioliefhebbers tot verbeelding.  Niet goedkoop, maar erg duurzaam. Service vanaf het allereerste model, de FT-101 uit 1985,  is geen probleem.

Je kunt ook een ouder model via de fabriek opwaarderen of inruilen voor een duurder nieuw of refurbished exemplaar.  Voorzover ik weet, zijn er maar weinig fabrikanten met een dergelijk service. Waardevast zijn ze ook, bij inruil krijg je nog een behoorlijk bedrag terug.

MD-102T van binnen.

MD-102T van binnen.

Midden model.

Deze MD-102T was ongeveer het “midden model” van de vorig reeks  tuners MD-90 t/m MD-108 en  gebouwd van 2002 tot 2010.  De letter T achter het type nummer staat voor “triode” (buisjes dus).  Er is ook een versie zonder buizen en die heet MD-102.

Als nieuw deze 6922 buizen.
Als nieuw deze 6922 buizen.

Maar hoe goed is het?

De MD-102T  die ik 2e hands kocht, was  als nieuw  en heel weinig gebruikt. Dat zie je onder ander aan de originele 6922  buisjes.

Maar hoe goed is nu zo’ n Magnum Dynalab tuner? Als je op recensies af gaat van het WWW lees je of  goed  bij HiFi+ etc of niet niet zo goed op fmtunerinfo.com. Tijd om het zelf uit te zoeken.?

Gebruikte onderdelen.

Een MD-102T zit solide in elkaar, heeft in een degelijke  metalen behuizing . Wat ik jammer vind, is dat het chassis uit één stuk is en geen service luik aan de de onderkant kent. Dat is steviger, maar bemoeilijk de service.

Maar bij méér merken zie je dat, b.v. bij  Accuphase. Kennelijk is het niet de bedoeling  dat niemand anders dan de fabriek of geauthoriseerde  dealer service verleend.

De gebruikte componenten zijn niet overdreven luxe, maar gewoon goed en duurzaam. Ook in 2019 zijn ze gewoon nog nieuw te koop. Dat, zie je ook  terug bij andere top high-end merken.  Veelal onderdelen van industrie kwaliteit en goed doordacht ontwerpen. Dat geeft stabiliteit over langere tijd.

Meting bij 1 Khz en 5mV antenne signaal.
Meting bij 1 Khz en 5mV antenne signaal.

Meting en 1e indrukken.

Wat opvalt is de uitstekende signaal ruisverhouding van 87dB stereo bij ongeveer 5mV (milivolt) antenne signaal.  Ruis zal daarmee niet gauw een probleem zijn met een beetje antenne.  Om een idee te geven de regionale FM stations zoals Radio NH en commerciële zoals Radio 10, 538 en Sky Radio komen met mijn oude 3 element FM antenne op de dak hier met zo’ n 9mV ! binnen.

Ook de wat minder sterke zenders,  zoals NPO radio 4 komen ruisvrij en spat zuiver binnen.  De selectiviteit, het vermogen om een zwakke zender te kunnen ontvangen naast een hele sterke vind ik redelijk goed.

Als laatste meet ik een kanaalscheiding van >45DB zowel van links naar rechts als anders om. Wat ruim voldoende is. De buisjes zijn perfect gematched. Zowel het linker als rechter kanaal is precies even sterk qua geluid.

Wat verder opvalt is de verhouding 2,3,4 en 5e harmonischen het loopt mooi af.  De 2e harmonischen geeft met -60dB volgens mij net een vleugje warmte dat veel radioliefhebbers zullen waarderen.

Hoe het klinkt?

Volgens mij is deze tuner bijna niet gebruikt of heeft lange tijd stil gestaan. In ieder geval heb ik het idee, dat het een beetje alle kanten opgaat. Van heel erg zuiver en neutraal en de andere keer weer wat rommelig met te veel laag . Typische inspeel problemen.

De verkoper deed hem ook met pijn in zijn hart weg. Was oprecht blij dat hij een goed adres had gevonden.  Hier staat hij meestal van ’s morgens vroeg tot bedtijd aan.  Daar is deze MD-102T ook voor gebouw, ook in stand-by blijven vitale onderdelen gewoon onder spanning staan.  Alles voor zo’n goed mogelijk geluid.

Wordt vast vervolgd,

Update 26 maart.

Als radio liefhebber heb ik het geluk dat ik regelmatig naar de mooiste tuners kan luisteren. Na ruim een week de volgende voor-en-nadelen.  Het is natuurlijk niet alleen maar “halleluja ” ?

De ontvangst is uitmuntend goed!  Ook met een kleine raam antenne of b.v. de Magnum Dynalab ST-2  antenne is de kans groot, dat je een aantal zenders uitstekend  kunt ontvangen.

Beter is natuurlijk, een FM antenne met 3 of meer elementen. (zie de antenne pagina) Maar probeer eerst eens zo’ n simpele raam antenne. Die zet je voor +/- €3 zelf in elkaar.

Na een weekje inspelen vind ik het geluid over het algemeen aangenaam. Bij een goede FM tuner hoor je het verschil tussen élk FM station. Bij een nóg betere, het verschil tussen élk muziekstuk.  Deze MD-102T is zo’n tuner.

Nadelen.

2 Nadelen. De 1e is de prijs.  Deze MD-102T zal +/- €3000 gekost hebben. Het is wel heel een duurzaam product,  ook waarde vast.  Duurzaam is en lang plezier ergens van hebben, is iets wat mij aanspreekt. Dan maar een tijdje sparen.

Buisjes.

Ander punt, vind ik de gebruikte buisjes. De 6922 hoort bij de ECC88 familie. Het is een buis met -elektrisch gezien- een aantal heel goede eigenschappen. Maar het is van oorsprong een buis die gemaakt is voor hoogfrequent en niet voor audio.

De 6922 die door Magnum Dynalab bijgeleverd worden zijn beslist goed, maar is sommige gevallen, kan het in combinatie met de rest van je audioset net even té “fris” té “helder” klinken. Maar in andere situaties weer juist nèt goed…

Tube Rolling.

Gelukkig zijn er een heel veel verschillende  merken en type buizen, dus met “tube rolling” kun je  deze MD-102T  precies op je installatie  afstemmen. Ook als je na een aantal jaren een andere set koopt.  Zo is een nadeel toch weer een voordeel, het is maar net hoe je het ziet.  Want de kans dat je deze MD-102T weg doet als je eenmaal “verwent” ben, acht ik gering ?

Update 9 April Tube Rolling vervolg.

Philips ECC88.
Philips ECC88.

Over: “Tube Rolling” schreef  Dimitri van Hoven al in 2005  een goed artikel. https://www.hifi.nl/artikel/1698/Tube-Rolling.html

De buizen die Magnum Dynalab onder eigenaam meelevert . Heb ik 2 weken geleden vervangen door  NOS Philips ECC88 buisjes uit +/- 1960.

Volgens mij komt een deel van Mullard. Philips heeft die fabrieken ooit overgenomen. Wat ik zo kan ontcijferen komen deze uit een Mullard fabriek uit Fleetwood.

De buisjes zijn  mooi gemaakt met een grote O getter bovenin.  Bij NOS buizen moet je goed opletten wat je koopt.  Ook moet je zelf beslissen hoeveel geld je daarvoor wil uitgeven.

ECC88 met witte opdruk koop je gematched voor rond de €20 per stuk.  Een adres waar ik al een aantal keer goed geholpen ben is:  www.electrontubes.nl

Geluid.

Magnum Dynalab 6922 buizen.
Magnum Dynalab 6922 buizen.

Deze Philips ECC88 klinken, detailrijk, natuurlijk, ruimtelijk, totaal niet scherp in mijn MD-102T.  Na 2 weken spelen  ben ik  gaan meten welke verschillen er zijn t.o.v. de originele 6922 buisjes.

Philips ECC88.
Philips ECC88.

Wat opvalt van deze 60 jaar oude NOS  (New Old Stock) Philips buizen is dat de signaal ruisverhouding behoorlijk is toegenomen. Je kunt daardoor dieper in het geluidsbeeld kijken. De even harmonischen -die onze oren natuurlijker vinden klinken- zijn iets sterker. Ook zijn ze zeer goed gematched.

Dus met “Tube Rolling” kun je eenvoudig iets opwaarderen of zo veranderen dat de combinatie met b.v. je versterker of luidsprekers beter met elkaar in harmonie zijn.  Duur hoeft dat niet altijd te zijn, het kan natuurlijk wel.

Andere adressen zijn o.a.:

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Magnum Dynalab MD-102 Triode update 2”

 1. Voor iedereen die nu op zoek is naar een goede FM-tuner, én een goede antenne:

  De Classé CT 10, Parasound Halo T-3 en Magnum-Dynalab DT-5 zijn technisch identiek aan elkaar, en klinken met een goede FM-antenne fantastisch.

  Als binnenantenne gebruik ik in Almere een Nedis cirkelvormige buitenantenne, (online) te koop voor € 17,99). Deze heb ik bevestigd op een uittrekbare, witte douchegordijnstang, voor € 2,99 te koop bij Action. Het geheel heb ik in een hoek van de woonkamer geplaatst, en met een goede COAX-kabel van Audioquest op een Parasound T-3 tuner aangesloten.

  Resultaat: fantastisch! Ruisvrij, enorm dynamisch en kleurrijk.

  Gratis tip!

  Met vriendelijke groet,

  Chris Nolles

 2. Hi Jack,
  Ik zou heel graag wat meer infomatie van je willen hebben met het gebruik van een antenne voor een Magnum Dynalab MD 102. Sinds kort is Ziggo gestopt met uitzending van analoog via de kabel en is ziggo overgestapt op digitale uitzending. Hierdoor kan mijn tuner niet gebruiken. Graag wat tips voor een goede ontvangst met een antenne.
  Mvg,
  Arno

 3. Hello Richard,

  That’s a great tuner. 🙂
  It’s simple, if you don’t have anyone with a good tube tester, don’t use them.
  Better save than sorry.

  Keep listening 👍🏻

  Jack

 4. Hello Jack
  I am happy to have found your article. I bought second hand a MD 109 for 3000 euros and very happy quality of this source.
  I have a collection of ecc88 Dutch philipps tubes from early 60s but afraid to try them without knowing measures to take to insure the tubes will work. There is inside a sensor who will stop the unit if operating conditions not correct and then you have to send to Canada for servicing.
  Any idea about things to check?
  Regards
  Richard

 5. Hallo
  Mooi stukje!
  Zelf ben ik in bezit van de ft11
  De md 90 en de ft 101
  Van magnum dynalab de md 90 wil ik nog buisjes laten zetten .
  Ook radio liefhebber , met 9 elementen antenne op 20 meter 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.