Accuphase T-107

Vintage uit de jaren 80

T-107
Accuphase T-107B

Accuphase

Deze T-107 is echt een high-end tuner. Hij is gemaakt van halverwege de jaren 80 tot 1991, dus zo’ n 6 jaar. Best lang voor een model. Geeft een goed gevoel over de kwaliteit. Kennelijk was het niet eenvoudig om een betere tuner te maken. Uiteindelijk is dat gelukt met o.a. de T-109 en nu fantastisch uitziende T-1100 Maar deze T-107 is ook erg goed. Het is een eer om hem nu na 25 jaar weer  in topconditie brengen.

accuphaset107t107b
Boben de T-107 en onder de B-107B(lack)

Naast zwart, is hij er ook in de bekende champagne kleur.

accuphase107binnen
Van binnen origineel.

Onder de kap

Van binnen zien ze er zo uit.  Een overzichtelijke print met een mooi ingeblikt ontvangst gedeelte en trafo. Er zijn voor die tijd goede kwaliteit onderdelen gebruikt. Maar ook niet overdreven dat zie je b.v. ook in het nieuwe topmodel T-1100. Ik zie dat als een van de kenmerken van een goed ontwerp. Nu zo’ n 25 jaar later lopen sommige onderdelen uit hun specificaties.  Met name de rode Elna’s  die speciaal voor audio waren gemaakt, zijn aan vervanging toe.

accuphast107halv
Halverwege.

In principe is het voldoende om die te vervangen, samen met de elco’ s in de voeding.   Maar omdat de print normaal met aardig wat kabels verbonden is en print toch los….  Is slim om ook de resterende condensatoren én back-up battery te vervangen.

P1100285
Hoge kwaliteit print.

De printplaat zelf, is van hoge kwaliteit, met duidelijke tekens en teksten.

accuphaset07klaar
Klaar.

Duurzaam

Er zijn opnieuw duurzame onderdelen gebruikt, die na verwachting zeker 25 jaar meegaan. Met mijn ESR meter heb ik gemeten of de types en waardes overeenkomen met de oude.

Die in de voeding zijn qua duurzaamheid en audio eigenschappen bewust beter. Dit omdat condensatoren in een voeding gewoon het meest te verduren krijgt. In de audioweg types die werkzaam zijn over een ruim frequentie bereik.

accuphaset107vervorming.
Lage vervorming

Meten

De vervorming van deze T-107 is exemplarisch laag.  Daar kunnen kleine verschilletjes inzitten. Mooi is de verdeling van even en oneven harmonische.  De 19khz piloot toon onderdrukking is uitmuntend goed.  Via deze tuner zul je ook mooie opnames kunnen maken.

accuphaset107frequentie
Frequentie.

Ook het frequentie bereik is  zeer goed. Na 15khz loopt het steil af wat uitstekend is.

Voor-en na-delen

De T-107 is een goed ontworpen tuner. Door het ontbreken van een losse bodemplaat is service wat bewerkelijk. De print zelf is erg goed. Dit zelfde soort constructies zie je ook bij Magnum Dynalab. De ontvangst is gewoon goed. Handig zijn de voorkeuze knoppen en de mogelijkheid om van “Wide” naar “Narrow” te kunnen schakelen waardoor bij moeilijke ontvangst omstandigheden eerder zenders zijn te ontvangen. 2e hands af en toe voor schappelijke prijzen te koop 350….400€. Ik zelf zou hem op zijn minst even opnieuw laten afregelen. Wil je er heel lang mee doen en bij de top spelen, dan zou ik hem zeker een grote beurt laten geven. Dat is hij méér dan waard.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Accuphase T-107”

 1. Deze T-107 heeft in 2015 groot onderhoud gehad met duurzame onderdelen die minstens 20…25 jaar meegaan.
  Dus de verwachting is dat hij nog velen jaren speelt.

  Jack

 2. Hallo,
  Heb nu zo’n TubeJack van u op proef. Betreft een zwart exemplaar. Mijn vraag is of, wanneer ik meer gegevens stuur, u na kunt gaan wanneer u het apparaat “onder handen” hebt gehad. Daaraan gekoppeld de vraag of het apparaat weer servicebehoeftig zou zijn. Ik overweeg toch nog een uitstekende tuner aan te schaffen in de hoop dat FM nog enige tijd beschoren is….Dank alvast.

 3. Dag Jack,
  Recentelijk heb ik een T107 op de kop kunnen tikken en jouw stuk mbt het ‘opfrissen’ eerder gelezen. Het eindresultaat ziet er mooi uit. Vraag is wat ongeveer de kosten zijn om de tuner weer optimaal te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.