Akai AT-2400 dhz deel 2

Vintage uit de jaren 70

Een van de best klinkende tuners deze speciale Akai AT-2400.
Een van de best klinkende tuners deze speciale Akai AT-2400.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen.  Jaren terug, een paar weken voor Kerstmis kwam ik een hoekje een wat stoffige zilveren Akai AT-2400 tegen.

In het vorige bericht heb ik verteld dat deze AT-2400 bleef staan omdat de vorige eigenaar reparatie te duur vond worden.  Hij hoefde hem ook niet meer terug en het is bijna kerst.?

Kan het beter?.

Om te voorkomen dat deze fraai verbouwde AT-2400 ergens in een hoekje gaat verstoffen, heb ik hem zelf toch maar gerepareerd.  Tevens gekeken of ik zo’n Akai tuner niet nóg beter kon maken. Dat is méér dan gelukt.?

Prachtig gemaakt door de vorige eigenaar.
Prachtig gemaakt door de vorige eigenaar.

Kleine foutjes.

Tijdens de bouw van deze tuner waren een paar kleine foutjes gemaakt.      De tuner klonk na reparatie goed, maar het geluid was wat “gewrongen”.  Waarschijnlijk omdat ik het een en ander niet  duidelijk genoeg heb uitgelegd.

Buizen trapje druk voor de vergroting.
Buizen trapje druk voor de vergroting.

In het buizen trapje zit bewust C1.

In de tuner tappen we het linker en rechter kanaal af na R19 en R20

Vóór C16 en C17

Koppel condensator vergeten.
Koppel condensator vergeten.

Doe je dat niet, dan sluit je de uitgang van het Lowpass filter paralel aan op het buizen trapje.  Het stuurrooster van de 12SX7 ziet dan iets van 4kΩ op haar rooster. Dat is gruwelijk laag voor een buis. ? Gewoon C1 toe voegen, dat is niet kritisch en mag 100….220nF zijn.

2 Kleine koppelcondensatoren erbij. Probleem opgelost.
2 Kleine koppelcondensatoren erbij. Probleem opgelost.

Brom.

Tijdens het spelen hoorde ik ook een lichte brom. Dat kwam omdat bij het plaatsen van een fraaie 230Volt aansluiting de randaarde met het chassis was doorverbonden.  Op zich veilig maar de AT-2400 kent standaard geen randaarde. Alle massa’s zijn met het chassis doorverbonden.

Sluit je nu deze tuner aan op een versterker met randaarde.  Dan gaat er een mantelstroom lopen tussen de audio uitgangen en randaarde van beide apparaten over de interlinks heen.  Snap je?

Randaarde draad weg. Probleem opgelost.
Randaarde draad weg. Probleem opgelost.

Beter?.

Tot nu toe heb ik 2 dingen bedacht waardoor deze AT-2400 nóg beter is dan alle versies die ik eerder heb gebouw.

Ontvangst.

In de jaren 70 waren er misschien 2….3 FM zenders via de lucht te ontvangen. Tussen 2 verschillende FM zenders werd vroeger 200…300Khz tussenruimte  gehouden zodat ze elkaar niet stoorden.  In het midden frequent van de tuners werden daarom meestal 280Khz filters gebruikt.

Vandaag de dag zit de FM band helemaal vol. Frequenties worden soms 3x uitgegeven b.v. 1x in Groningen, 1x in Zeeland en 1x in Limburg.  Dit omdat een FM signaal meestal niet verder komt dan 75Km. Waarom zou je die frequentie daarom niet op nieuw gebruiken niet?

Bron© :www.oorboekje.nl een onmisbare site als radioliefhebber.

Daar komt nog bij, dat tegenwoordig 2 zenders hooguit 200Khz uit elkaar zitten. Als je dan de pech hebt dat je een station wilt horen op 93.1 Mhz en er een sterk lokaal station op 93,3 dan druk die de zender op 93,1 met 280Khz brede filters weg.

Dus nieuwe filters.
Dus nieuwe filters.

Ik ben momenteel aan het experimenteren met  Murata Filters 10,7MHz BW (-3dB)=230kHz SFELF10M7GA  en dat gaat wonderlijk goed!

De nieuwe filters veroorzaken minder demping waardoor je een betere ontvangst heb.  Ook de selectiviteit is echt beter.   Er zitten totaal 3 filters in deze AT-2400

De 3 filters hebben een rood puntje (druk op de afbeelding voor een vergroting)
De 3 filters hebben een rood puntje (druk op de afbeelding voor een vergroting)

Momenteel gebruik ik er 1 van 110Khz (rechts) en 2 van 230Khz dit omdat ik Radio M wil ontvangen op 93.1Mhz.

Met 110Khz als 1e filter 2e en 3e zijn 230Khz
Met 110Khz als 1e filter 2e en 3e zijn 230Khz

Het nadeel van 1 smal 110Khz filter is dat de vervorming iets  toeneemt.              Probeer eerst,  230Khz gebruiken. Dan zakt de vervorming naar +/- 0.15%

Hoe klinkt het?

Ik overdrijf niets, als ik zeg: “dat dit een van de best klinkende FM tuners is die ik bezit”.  De ontvangst via een raam of buiten antenne is erg goed.  Ook via de Ziggo kabel klinkt is b.v. Radio 2 Soul en Jazz een feest.

Het is net wat www.fmtunerinfo.com zegt: The AT-2600 beats the pants off a Magnum Dynalab.

Dat doet deze AT-2400 met gemak.?

Met vriendelijke groet,

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Eén gedachte over “Akai AT-2400 dhz deel 2”

  1. Goedenavond Jack, ik zag je web page over de akai at-2400/2600
    Ik had eerst alleen de akai at-2200 en de akai at-2250, de at-2200 niet zo gevoelig maar best goeie selectiviteit, en de at-2250 weer gevoeliger maar iets minder selectiviteit, maar ik vind het de betere tuners die ik in huis heb, maar heb nu ook een akai at-2400 gekocht, ben bekend met buizen etc electronica, ben een hobbyist ermee.
    Maar ff vraagje, de at-2400 blinkt niet uit in selectiviteit, dus wil ik ook graag die 10,7 mhz – 230khz filters erin zetten, maar waar koop je die ? En tegen een normale prijs, niet 8,50 euro per stuk ofzo, tis hobby en moet wel betaalbaar /leuk blijven.
    Of heb je er nog 3 liggen die ik tegen een fatsoenlijke prijs kan overnemen?
    ik hoor het wel,vr.gr.marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.