Akai AT-2400 dhz

Vintage uit de jaren 70

Staat proef te draaien deze Akai AT-2400.
Staat proef te draaien deze Akai AT-2400.

Af en toe, krijg ik doe het zelf projecten van anderen op mijn werkbank.  Zoals deze fraai gebouwde Akai AT-2400. Helaas was dit exemplaar hard op de grond gevallen waardoor onderdelen van de print waren afgescheurd.


Hij speelde alleen op rechter kanaal, had een lichte brom op linker kanaal, de  tuning meter sloeg niet uit, en stereo lampje brandde niet.  Uit onderzoek bleek, dat de rechter keuze schakelaar in tweeën was gescheurd.

Met zorg maakt, mooie led verlichting, buizen trap en 1e kwaliteit onderdelen.
Met zorg maakt, mooie led verlichting, buizen trap en 1e kwaliteit onderdelen.

Ook het afstem touwtje was door de klap er vanaf geschoten. Dat touwtje opnieuw spannen is een klus waar ik wel eens een hele middag mee bezig ben. ?Gelukkig was de draad niet gebroken. Na een poging  of 3 zat hij al.

Zilverdraad van en naar de buizen trap.
Zilverdraad van en naar de buizen trap.
Detail buizen trap.
Details…..

Fraai gebouwde buizen trap, met onder ander Black Gate condensatoren.

Kan het nog beter?
Kan het nog beter?

Op deze foto is tevens de nieuwe led verlichting te zien. Meestal gebruik ik originele  lampjes  omdat dat mooier licht geeft.  Maar daar in deze AT-2400 is goed over nagedacht.  Door de voeding van de leds gelijk te richten en te voorzien van een behoorlijk buffer condensator. Geeft het mooi licht zonder flikkering.

Zorg.

De eigenaar vond de reparatie die ik begroot had op €160 ….€180 te duur.  Dat kan natuurlijk, daar ga ik niet moeilijk overdoen. Het lijkt misschien veel geld, maar bijna 50% van mijn inkomsten gaat naar de belasting en sociale premies. Dan zijn zijn er ook nog andere kosten zoals een werkplaats en onderdelen….

Gezien de goed doordachte opbouw van deze AT-2400 heb ik hem toch  maar gerepareerd. Uiteindelijk kwam ik op €150 inclusief opnieuw afregelen etc.  Ook voor deze prijs kon ik de vorige eigenaar niet verleiden.  Dat is jammer want alleen de onderdelen en aanschaf van deze tuner rechtvaardigt al dit bedrag.

Dan heb ik het nog niet over de vele uren….   Ik heb daarom besloten er een super tuner van te maken. Hoe weet ik nog niet precies hoe, maar gezien alle zorg waarmee deze tuner is gemaakt is, verdiend hij dat ??

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Akai AT-2400 dhz”

  1. Hallo Koen,

    Fijne set. De afstemcondensator van je AT 2400 moet schoongemaakt worden en opnieuw afgeregeld.
    Dan doet hij het waarschijnlijk weer goed.

  2. Ik werk in een kringloopwinkel waar ik radio’s repareer. Vandaag kwam er een AT 2400 in het zwart binnen. Met bijpassende versterker. Het geheel werkt prima, alleen de tuner stemt met moeite op het midden van de zender af. Ik ben erg gecharmeerd van dit kwaliteits-setje, hij gaat mooi mee voor de collectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.