Denon DL-103 en Thorens TD-2001

Vintage uit de jaren 60 en een klassieker van eind jaren 80.

 

Thorens TD-2001 en DL-103
Thorens TD-2001 en DL-103

Deze Thorens is van 1989 tot 2000 gemaakt. Het type nummer TD-2001 is mogelijk bedacht met 20e eeuw ingedachte. Het model hoort volgens de enthousiaste handleiding bij de: “meest belangrijke cultuurgeschiedenis van de 20e eeuw.” Hoewel er ook een model TD-3001 bestaat vind ik het type nummer: “TD-2001”  goed gekozen.

De TD-2001 was in 1989 met een prijs van 1500 DM een topklasse speler voor een redelijk prijs en is de laatste serieuze draaitafel voordat Thorens in de zomer van 2000 helaas failliet ging. (Sinds 2003 is de merknaam opnieuw op de markt gebracht door Thorens Holding AG, gevestigd in Basel, Zwitserland)

Met deze Thorens heb ik al jaren een haat-liefde verhouding gehad. Soms gaat dat zo met audio. Ik kreeg het maar niet over mijn hart om hem weg te doen want hij ziet er uit prachtig mooi uit.

Wat heel irritant was, dat bij het minste of geringste de snaar er afvloog. Daarom had hij de afgelopen jaren stilletjes in een hoekje opgeslagen gestaan.  Ook diverse draaitafel specialisten die eerder naar deze draaitafel gekeken hebben wisten vaak de oorzaak wel, maar de oplossing niet.

Maar nu staat hij weer te glimmen en speelt de sterren uit de hemel.  De snaar loopt er niet meer af zelfs als het plateau met de hand vasthoud. Simpel een kwestie van goed afregelen

Denon DL-103.

Mijn Thorens heeft een TP-90 arm, dat is met 17gram een vrij zware arm.  Niet elk pick-up element is daarom geschikt voor deze arm.  Via een forum kreeg ik een tip om een DL-103 te proberen. Dat blijkt een heel goede combinatie.

De DL-103 is er in een aantal uitvoeringen. Ik heb bewust de goedkoopste versie genomen vanwege een aantal redenen:

  • Deze DL-103 is speciaal ontworpen voor de Japanse omroep.
  • Ik heb iets met het medium radio.
  • Wordt sinds 1962 tot heden ongewijzigd geproduceerd.
  • Meerdere bronnen melden dat ze het liefst met het origineel spelen.

De verpakking is robuust. Het foldertje en de manier hoe het bij geleverde grafiekje is gemaakt, zijn waarschijnlijk al meer dan 50 jaar onveranderd.

Robuuste verpakking.
Robuuste verpakking.
Bij elke DL-103 een bijbehorend test grafiekje.
Bij elke DL-103 een bijbehorend test grafiekje.

Specificaties:

Anders dat het grafiekje doet geloven, heeft de DL-103 uitstekende specificaties.

Uitgangsspanning 0,3mV  of via een step-up trafo van 40Ω of via een pre met een afsluitweerstand van 100Ω of meer.

Denon AU-300LC
Denon AU-300LC

Vintage.

Ik speel zelf naast buizen regelmatig met vintage.  Dus via Ebay heb ik deze vintage AU-300LC step-up trafo in Japan gekocht.  Het geluid is met deze 1:10 step-up trafo relaxed en mooi. Je kunt ook de AU-320 nemen.

Meten.

Ik heb een eigen manier gevonden, om pick-up elementen perfect af te stellen.  Nu is het globaal afstellen van een DL-103 vrij gemakkelijk.  Daarover schrijf ik nog een bericht.  Maar het fijn slijpen met spectrum analyse is heerlijk precies millimeter werk .

Dit is de vervorming bij 300 hertz bij 80µm slechts 0,41%  Op de oscilloscoop is dan nog geen enkele vervorming zichtbaar. Een heel goed MI of MM element zit dan al gauw boven de 1%.  Meestal staat er iets van maximaal 50µm modulatie in de groeven dan is de vervorming slechts 0,16%.  Waarschijnlijk zeggen die getallen je (nog) niets, maar hoe hoger des te makkelijker kan de naald de groef volgen ook bij hoge modulaties. Meer µm is gewoon beter. Ook bij 100µm vliegt de naald nog niet uit de groef, dat is zeer goed.

MCML05.

Mijn, van der Veen MCML05 voorversterker.
Mijn, van der Veen MCML05 voorversterker.
Van der Veen MC-10
Van der Veen MC-10

Uiteraard heb ik step-up trafo van mijn MCML05 buizen voorversterker aangepast. De MC-10 step-up trafo heeft een verhouding van 1:12 dus versterkt iets meer dan de originele Denon step-up.  Bij de MC-10 heb ik verder geen correctie netwerkjes gebruikt. die op de foto zijn verwijderd.   Met de MC-10 vind ik het geluid van de DL-103 nog iets mooier dan met de Denon AU-300LC.

Tips voor de TD-2001.

Originele snaar en QS lager olie.
Originele snaar en QS lager olie.

Maak het lager schoon met wattenstaafjes net zolang tot dat er niets meer uitkomt, doe ongeveer 1,5ml olie in het lager en druppel op de as rondom ongeveer 1ml en laat hem dan langzaam draaiend zakken.  Ik gebruik hier lager olie voor van QS. Over lagerolie heb ik oeverloze discussies gevoerd, dat heeft toch geen enkele zin. Zo’ n flesje kost een paar tientjes en gaat zeker 10 jaar mee. Uit proeven die ik gedaan heb werkte het zo goed, dat het plateau zonder snaar ruim 3 minuten langer bleeft draaien dan zonder olie.  Beter, dan elke andere olie waarmee ik getest heb.

Bezuinig nooit op de aandrijfsnaar en koop een originele Thorens snaar. Dat rubber heeft precies de goede rek, wat belangrijk is voor stabiele aandrijving.

Blauw gemarkeerd schroefje.
Blauw gemarkeerd schroefje.

Afstellen is eenvoudig. Monteer de snaar en hou hem tegen.  Gaat hij er aan de onderkant vanaf verdraai het blauw gemarkeerde iets naar links. Probeer het nu weer.  Als je het goed afstelt kun je het plateau gewoon vasthouden zonder dat de snaar er afloopt.  De snaar, pulley en plateau moeten natuurlijk vetvrij zijn, was altijd eerst je handen en stop eventueel een bestaande snaar in een lauw afwassopje. Droog hem voorzichtig af met een theedoek en wrijf hem eventueel in met wat talkpoeder.

Voor-en-na-delen.

Een 2e hands TD-2001 kost al gauw €600, maar dat is hij waard. Met wat klein spul olie, snaar, naald drukweger en een step-up trafo en een DL-103 zit je op het dubbele. De ronde naald van de DL-103 en de naald druk van 2,5gram lijkt een nadeel; Maar een ronde naald heeft het voordeel dat hij veel minder makkelijk de plaat beschadigd en dat het afstellen ook makkelijker is. Met een mal voor de overhang en een digitale naald drukweger dat je al voor €15 kunt kopen kom je ver.

In dit filmpje wordt het goed uitgelegd

Een aantal weken terug nog, stond mijn Thorens TD-2001 zielig in een hoekje. Nu is het een ware muziekmachine ?

Goede adressen voor platenspeler accessoires

QS Audio

Pickupnaalden.com 

 

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Eén gedachte over “Denon DL-103 en Thorens TD-2001”

  1. Dag Jack

    Ik heb ook een TD 2001 op de kop getikt zo’n 10 jaar geleden
    ook ik stoorde mij aan het vervelende afspringen van de snaar
    ik los dit op door de tafel een beginsnelheid mee te geven ; maar dat lukt niet altijd
    jou aanbevelingen komen welgelegen ; dankje
    Ik gebruik en grado gold element
    een rega eos mm phonoversterken
    En van de klank heb ik nooit te klagen gehad ; maar …
    toch aan de slag met jou informatie en we zullen het dan wel horen ;-à

    Groeten

    Yves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.