Waar in mee bezig ben juni vervolg.

UL-40S2.

Dit is hem dan de laatste versie van “mijn” versterker.

De beste UL-40S2 die ik ooit gemaakt heb voor een ander.
De beste UL-40S2 die ik ooit gemaakt heb voor een ander.

De vervorming is erg laag voor buizen begrippen en ligt rond de 0,06% bij 1 watt 1kHz en dan is de 2e harmonischen die onze oren zo mooi vinden iets dominant. Hij zit bomvol met opties en eigen tweaks.

 • Zeer snelle autobias (je hoeft maar 1x de ruststroom in te stellen en daarna gaat het automatisch)
 • E-chocke
 • Mini-chockes
 • Lokale tegenkoppeling (super triode)
 • Extra stabiliteit
 • Carbon composiet weerstanden in de ingang
 • TKD volume regelaar
 • Betere gloeispanning van de buizen
 • Zeer nauwkeurige voorversterker en fase draaier
 • Onderdrukking van piekstroom bij inschakelen
 • Geselecteerde buizen
De beugel is 32mm en de condensator 30mm, dus iets opvullen.
De beugel is 32mm en de condensator 30mm, dus iets opvullen.

Dit was het grootste probleem, condensatoren in je versterker wil je eigenlijk niet. Jensen koperfolie in olie vind ik echter een aanvaardbaar compromis. Nadeel van deze condensatoren dat de olie niet tegen teveel warmte kan, dan kunnen ze gaan lekken. (Hoewel de nieuwe versie aan de zijkant geseald zijn) Ik heb 2 middagen bij Horbach rondgezworven om een oplossing te vinden om deze zware en grote condensatoren toch te kunnen gebruiken.

 • De afstand tot de print moet i.v.m. de warmte zo groot mogelijk zijn
 • De deksel onderop moet dicht kunnen
 • Het moet stevig en veilig
Links het prototype, rechts de definitieve versie.
Links het prototype, rechts de definitieve versie.

Met Sovtek 5881 WTX en EH 6922 goldpin selected met een bias van 50ma speelt een testversie links al ongeveer een jaar in mijn werkplaats.  Rechts is de definitieve versie, waarvan de binnenkant op de 1e foto staat.  Het geluid is spectaculair.?

TRANS.

Bij Menno van der Veen, heb 3 jaar terug demonstratie gehad van versterkers met zijn laatste vinding TRANS.  Het was de bedoeling dat dit ook voor de UL-40S2 beschikbaar zou komen. Ik heb zelfs de demo versie gehoord. Wat opviel dat het laag strakker was, maar de ruimtelijkheid vond ik minder goed.

Ik heb Menno onlangs nog benaderd en hij verzekerde, dat die optie ook voor de UL-40S2 komt.  Eerlijk gezegd, zo mooi als hij nu speelt met alle bovenstaande opties, zou ik het niet erg vinden, als het niet komt, mocht het toch niet haalbaar zijn. Immers de UL-40S2 is een klassieker geworden, nu het bouwpakket niet meer leverbaar is.?

Thorens.

Thorens TD-160 Nagaoka MP-150.
Thorens TD-160 Nagaoka MP-150.

Ik ben aan het experimenteren, om de afstelling van pick-up elementen ook te kunnen controleren met spectrumanalyse.  Naast de gebruikelijke attributen, zoals afstel mallen en testplaten.  Zo’ n Nagaoka MP-150 is een heel fijn pick-up element. Goed afgesteld haal ik zo’ n 80µm.

Hoewel hij zeker 50 uur moet inspelen, klinkt hij zo uit de doos al best goed.  Lekker stevig laag, details en mooi hoog zonder veel slissen.  Of ik op deze manier blijf werken, weet ik nog niet. Net als zoveel andere dingen op mijn site kost het gewoon tijd voordat je een betrouwbare manier heb gevonden.

Echt een aanrader, zo’ n MP-150. Niet overdreven duur ook. Ik vond op Youtube een aardig filmpje.

Juli.

De maand juli is “klus maand”  in en om het huis.  Audio staat dan op een laag pitje.

Fijne zomer iedereen toegewenst ☀

 

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.