Pioneer SX-5560 deel 2

Vintage uit de jaren 70.

SX-5560 testen.
SX-5560 testen.

Testen.

Alleen de bodemplaat en de kap moet er nog op, natuurlijk ging deze receiver nog: “in bad.” ?

Eerst nog een paar testen onder ander:

  • De FM detector afregelen vervorming 0,2% stereo.
  • FM tuner afregelen op beste ontvangst.
  • De stereo-decoder afregelen.  Kanaalscheiding > 45dB bij 1Khz.
  • Beveiliging testen.
  • Ruststroom van de eindtrappen nog een keer instellen /controleren.
FM tuner.
FM tuner.

FM tuner.

0,2% vervorming bij 1Khz is keurig.  De signaal/ruisverhouding zit rond de 90dB mono en 80dB stereo.  Met een redelijke antenne zal ruis nooit een probleem zijn.  Hij klinkt en ontvangt uitstekend. Natuurlijk heb ik het FM deel nog iets verbetert.

Versterker.

De vervorming van de versterker bij de belangrijkste 1watt is zeer gering rond de 0,02% Pioneer geeft 0,1% op.  Dankzij het zorgvuldig matchen en afregelen van nieuwe transistoren.  Maar veel belangrijker na een aantal uur opnieuw inspelen klinkt de versterker erg goed.  Het jaren 70 vintage geluid, maar dan met de details uit 2018.

Toonregeling nieuw.
Toonregeling nieuw.
Toonregeling nieuw.
Toonregeling oud.

Wat details.

De toonregeling een de riaa voorversterker is door middel van een eenvoudig maar uitstekend Toshiba IC opgebouwd.  Waar nodig, zijn in de voeding Vishay 136 elco’s gebruikt die makkelijk 100Khz halen. Dat is zeker 2…3x zo duur als een gewone elco. Maar ik maak dingen, zoals ik het zelf zou graag zou willen hebben. Compromisloos.

Binnen nieuw. Zoom in, de foto is groot.
Binnen nieuw. Zoom in, de foto is groot.

FM tuner en Riaa voorversterker.

Hetzelfde geldt voor de riaa voorversterker en FM tuner mooie high-end onderdelen.  Op zo’ n deze receiver kost dat misschien €50…€70 meer aan onderdelen dan standaard componenten.  Het maakt niet uit wat je aansluit op deze receiver digitaal of analoog.  Spotify klinkt echt top met veel details.  Toch heeft deze receiver een kleine voorkeur voor Vinyl.

Een Dual draaitafel met een Denon DL-110 laat je horen je hoe mooi platen kunnen klinken.  Maar ook een Nagaoka MP-110 of MP-150 zal een uitstekende combinatie zijn, met deze receiver.

Met deze Dual 1019 is het fijn platen draaien.
Met deze Dual 1019 is het fijn platen draaien.

De kap.

Het plastic folie en de houten kap zelf, was is zo’ n slechte staat, dat het opnieuw verlijmt moest worden en opnieuw gefineerd.

Kleur beter te zien.
Kleur beter te zien.

Aan de zijkant is de kleur beter te zien.  Ik weet nog niet, of ik het zo laat, of alsnog nieuwe zwarte plastic folie op opplak. Wat als nadeel heeft, dat er waarschijnlijk na een aantal jaar weer bubbels inkomen door de warmte van onder ander de verlichting.

Voor-en-Nadelen.

Kom ik weer bij de bekende voor-en-nadelen.  Een nadeel is dat de SX-5560 vrij zeldzaam is en daardoor mogelijk wat duurder. Voor de rest is het een prachtige receiver met een uitstekende FM ontvangst, ruim voldoende vermogen en een heerlijk geluid.

Méér heb je eigenlijk niet nodig. ?

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.