Pioneer SX-5580 deel2

Vintage uit de jaren 70.

Pioneer SX-5580.
Pioneer SX-5580.

Gerepareerd.

Na het repareren van een aantal printen en vervangen van de eind- en stuurtransistoren speelt deze Pioneer receiver weer.  Maar voordat het zover was, moest er heel wat gebeuren.

O.a. defect was het:

  • Rechter kanaal.
  • Een van de voeding printen.
  • Driver print eindtrappen.
  • Beveiliging print.

Alleen het hoogstnoodzakelijk gedaan, zodat het weer speelt.

Voeding print origineel.
Voeding print origineel.

Voeding.

Er zijn een aantal printjes voor de voeding in deze SX-5580.  Uit de bovenstaande komen een aantal negatieve en positieve spanningen. O.a. voor de voorversterker en de beveiliging.

Draadjes.......
Draadjes…….

Aan de bedrading was te zien dat dit printje ooit al een keer gerepareerd was. Erg origineel hoe het e.e.a. met een stift  was gemarkeerd.

Voeding nieuw.
Voeding nieuw.

Omdat deze print belangrijk is voor een goede werking gebruik ik hier alleen de allerbeste onderdelen.  Zoals Vishay 136 elco’s.  Natuurlijk zijn ook de transistoren met “zwarte pootjes” vervangen, net als een aantal zener diodes etc.

Beveiliging.

Beveiliging.
Beveiliging.

In de beveiliging bleek het luidspreker relais defect.  Na vervanging kon er voor het eerst getest worden.  Er is nu een minimum aan onderdelen vervangen.  Alleen in het rechter kanaal zitten nieuwe eindtransistoren.

1e test.
1e test.

1e test.

Zo’n 1e test is altijd spannend, daarvoor heb je natuurlijk tal van spanningen en andere dingen gecheckt. Langzaam regel je met een variac de spanning op.  En klik zeggen 2 relais.  Hmm meet goed maar nog geen geluid….  Wat bleek de “brugjes” waarmee de voor-en-eindversterker aan elkaar gekoppeld horen te zitten ontbraken. (gebeurt meer)

jumper pluggen.
jumper pluggen.

Gelukkig kun je via Ebay allerlei reserve onderdelen kopen.  En voordat deze SX-5580 weer helemaal top is, zal er het e.e.a. aangeschaft moeten worden.

Speelt weer.

Afijn deze receiver speelt weer zodat we nu echt kunnen gaan repareren.  Na heel lang zoeken heb ik goede vervangers gevonden voor de eindtransistoren.

Nieuwe eindtransistoren.
Nieuwe eindtransistoren.

Gelukkig is het geen “zicht werk”. Dat er hier en daar een beetje teveel koelpasta gebruikt is, vind ik niet erg.  Als pasta gebruik ik een van de beste in zijn soort, zodat de koeling optimaal is. Natuurlijk zijn ook de mica isolatie plaatjes vervangen.

Driver print nieuw.
Driver print nieuw.

In de driverprint een aantal nieuwe transistoren, elco’s en instel potmeters met 24 slagen.

Voor de 2e keer, nu met nieuwe onderdelen in beide kanalen.
Voor de 2e keer, nu met nieuwe onderdelen in beide kanalen.
Na een half uur moet de reststroom 50 ma zijn, dus nog ietsje bijregelen.
Na een half uur moet de reststroom 50 ma zijn, dus nog ietsje bijregelen.

Resultaat.

Het resultaat na de 2e reparatie waarbij een deel van de voeding, eindtrappen en beveiliging is vernieuwd mag er zijn.

Meting linker kanaal met originele transitoren.
Meting linker kanaal met originele transitoren.
Meting linker kanaal met nieuwe transistoren.
Meting linker kanaal met nieuwe transistoren. klik op het plaatje.

Tijd.

Het liefste gebruik ik originele onderdelen. Alleen al om het originele geluid zo dicht mogelijk te kunnen benaderen.  Na 2 miskopen op Ebay heb ik o.a. de originele 2SB539C en de 2SD287C vervangen door nieuwe van On-semicon type MJZ1193 en 94.  En net als de rest van de onderdelen,  bij Farnell gekocht.  Een betrouwbare snelle leverancier.

Eindresultaat.

Het eindresultaat van deze reparatie is goed. De metingen laten zien dat de nieuwe en oude transistoren elkaar qua specificaties elkaar zeer dicht benaderen. De nieuwe zijn zelfs iets beter.  Of deze SX-5580 gereviseerd wordt hangt af van de eigenaar.  Gezien de tijd en onderdelen is zo’ n  reparatie  is nog niet echt duur. (veel is ook uitzoek werk)  Met wat nieuwe lampjes speelt hij voorlopig wel.

Revisie.

Revisie is echt van een heel andere orde.  Net als mijn collega’s moet ik hier al gauw €1.400 voor rekenen want hij moet voor een groot deel uit elkaar.  De tuner, voorversterker, pick-up, klankregeling, hoofdtelefoon, voeding moet verder opgeknapt worden.  En bij deze SX-5580 ontbreken ook nog een aantal onderdelen of zijn stuk zoals de AM antenne dat komt er allemaal nog bij.  Gelukkig is dat met wat zoeken allemaal nog wel te koop, maar ja zo’ antenne houder/gewricht kost alleen al €80….

Is het, het waard.?  Dat moet iedereen voor zich zelf beslissen.  Ik vind van wel, deze SX-5580 is vrij uniek. Pioneer receivers met zogenaamde “black face” zijn zeldzaam.  Daarnaast is geluid van dit soort receivers geweldig. Zo mooi, wordt nooit meer gemaakt.

 

Naschrift.

Ik kom het niet laten, ook deze Pioneer ook een sop beurt te geven.

Na 40 jaar kan het wel een sop beurtje gebruiken.
Na 40 jaar kan het wel een sop beurtje gebruiken.
Op een paar knoppen na, ziet het er weer mooi uit.
Op een paar knoppen na, ziet het er weer mooi uit.  Ook dat is weer goed te krijgen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.