Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 9 en laatste?

De top.

Met de UL-40S2 heb ik de afgelopen jaren flink geëxperimenteerd. Zo goed als hij nu speelt, verwacht ik niet, dat dit binnenkort nóg beter gaat worden.Tenminste niet zonder drastische wijzigingen in het ontwerp. Omdat informatie over deze versterker vaak geraadpleegd wordt. Ga ik je in dit bericht helpen, om op net zo’ n hoog niveau te spelen als de versterker die hier staat.

Eerst wat formaliteiten.
De meeste modificaties, zijn maanden tot wel 1…2 jaar getest en werken gewoon. Toch als je in de top wilt spelen, moet je bereid zijn risico’s te nemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Tot zover de formaliteiten…. ?

Schema voeding.
Schema voeding.

In de voeding de VDV E-choke. Let op dat je het jumpertje op ON hebt staan. De voeding voor de 6922 buizen wordt verder gestabiliseerd door twee MEC-50’s Aan de primaire 230volt kant van de voeding trafo heb ik een 10Ω 3Watt NTC. Z1 is een extra trage 1A zekering die al standaard bij het bouwpakket geleverd wordt (beide niet op tekening) Z2 aan de secundaire kant van de trafo is een gewone trage van 1A.

NTC weerstand
NTC weerstand

Weerstand R5 en R8 heb ik veranderd in 2watt koolfilm. Dit omdat door het plaatsen van de MEC’s 50 een hogere spanning op V1 kom te staan. De overige weerstanden zijn een 1/2 watt koolfilm behalve R23 en R24 daar heb ik de blauwe Beyschlag 1 watt gebruikt die bij het bouwpakket wordt geleverd. Net als R31 en R32 in de voeding. Voor de 10nF 1000volt condensatoren heb ik Wima MKP10 gebruikt.

Schema versterker.
Schema versterker.

Buizen.
Als stuurbuis een Electro Harmonix 6922 Gold pin en geselecteerd dat beide buis helften zo gelijk mogelijk zijn. Dat kost misschien €20 of €30 meer, maar ze klinken wat warmer. Dat is iets waar de ECC88 familie -waar ook deze 6922 bijhoort- niet in uitblinkt. Feitelijk is het niet de beste buis voor audio vind ik. Maar goed, andere eigenschappen zoals de een lage RI (inwendige weerstand) zorgen er weer voor dat de eindbuizen goed aangestuurd kunnen worden.

6922 Gold pin
6922 Gold pin

Sovtek 5881WXT buizen geven bij mij in Super Triode een geweldig resultaat. De vervorming kan ik op mijn spectrum analyser erg laag afregelen. In deel 6 heb ik dit besproken.

Sovtek 5881 WTX
Sovtek 5881 WTX

Een ander voordeel van deze 5881 WTX is dat de versterker niet zo warm wordt. Daardoor is het mogelijk om de blauwe Siemens MKP condensatoren C4 en C5 te vervangen door Jensen koperfolie papier in olie. Dit type condensator kan slecht tegen warmte en kan daardoor gaan lekken. In een van mijn UL-40S2 versterkers gaat dit al een jaar goed, samen met deze Sovtek buis.

Warm.
Denk niet dat je versterker “warm” gaat klinken met deze Jensen koperfolie papier in olie condensatoren. Ze klinken namelijk zeer neutraal of eigelijk helemaal niet!. Het grote voordeel van moderne papier in olie condensatoren is, dat de olie die in deze condensatoren zit zorgt voor “tegendruk”.

Je moet je voorstellen, dat er op het moment dat er een flinke wissel spanning van een paar honderd volt door een condensator gaat, de folie lagen ten opzichte van elkaar iets verbuigen. Sluit maar eens een condensator aan op een luidspreker uitgang. Bij sommige kun je duidelijk de muziek horen. ? Dit geeft extra IMD vervorming (Inter Modulaire Distortion)

Door de olie kan het folie nauwelijks verbuigen zoals bij normale condensatoren. Ten opzichte van normale MKP condensatoren, geven ze dus minder IMD.

Montage.

In deel 6 had ik deze zware condensatoren nog gewoon met een ty-rep vast gemaakt. Echt veilig vond ik dat niet. Ik ben meerder keren naar een bouwmarkt geweest om daar iets voor te vinden. Uiteindelijk vond ik bij Hornbach geschikt montage materiaal. Van links naar rechts.

 

MARTENS Ophangbeugel, PVC, 32 mm Art. 5101106. ART/ EAN 8711422004829.

DRESSELHAUS Oogbout M5x30 mm RVS A2. ART/ EAN 14540.

DRESSELHAUS Zeskantmoer zelfborgend M5 DIN 985 RVS A2 ART/EAN 12698.

Helaas is Hornbach niet consequent in de benaming van bovenstaande spullen. Zo kan een “oogbout” op de website een “ringbout” heten en EAN nummers die op de kassa bon staan niet te vinden. Maar met deze extra info moet het lukken. Ze zijn er ook in gewoon staal.

Het is te zien aan de print dat er flink geëxperimenteerd is

 

Print.
Aan mijn print is aan lijmresten en soldeer klodders te zien dat er flink geëxperimenteerd is…..en dan is dit nog wel een 2e exemplaar ? Bij Ringkerntrafo.nl kun je als eigenaar van de UL40-S2 gewoon een nieuwe print en andere onderdelen bestellen die specifiek bij deze versterker horen. Voor weerstandjes etc. Conrad, Farnell etc. Verder is deze foto een moment opname, hij is nog lang niet af, maar hij laat zien dat ik met een 5,5mm boor gewoon gaten heb geboord voor de schroefogen. Gewoon een beetje passen en meten.

Wie goed oplet, ziet dat ik voor P3 (100KΩ) een 24 slagen instel potmeter heb gebruikt. Echt nodig is dat niet. Net als de 100pF zilvermica tussen aansluiting 5 en 8 van de eindbuizen die zaten er in omdat sommige buizen anders dan EL34, zoals 6550, KT88 etc nog wel eens voor oscillatie problemen zorgen. Met de Sovtek 5881 WTX ervaar ik deze problemen niet.

UL40-S2 laatste versie?
UL40-S2 laatste versie?

Van binnen.
Zoals je ziet, passen de beugels en condensatoren “net aan” Ik ga er vanuit, dat je zelf voldoende inzicht hebt, om het een en ander zo veilig mogelijk te plaatsen. Dat je bijvoorbeeld zelf inziet dat schroefdraad van de oogschroeven iets te lang is en je een stukje moet afzagen anders steken ze te ver door de print.

De aansluitdraden van de Jensen condensatoren zijn soms iets aan de korte kant. Door even slim de print banen te volgen kun je waar nodig toch een verbinding maken, zonder dat je de aansluitdraden hoeft te verlengen.

TKD potmeter, met dank aan Sonore Audio
TKD potmeter, met dank aan Sonore Audio

Volume.

De blauwe Alps kun je eventueel vervangen door een TKD. De gelijkloop tussen beide kanalen lijkt net iets beter. Verder regelt deze TKD gewoon erg soepel. Je moet daarvoor wel een groter gat in het chassis boren. De as is net iets dikker.

Kan het nóg beter? Update 3 februari.
Ja!, jaren terug, kon je het bouwpakket van de UL40-S2 ook met VDV6040SILPP transformatoren kopen met Siltech zilverdraad in de secundaire windingen. Dat was € 1000,- duurder. Zie web archief klik op: ” Choose a type of output transformer. ” Ze worden helaas niet meer gemaakt.

Ik heb het in één van mijn versterkers. Het verschil tussen koper en zilver vind ik wezenlijk. Je hoort echt nóg meer. Belangrijk is, dat je zuivere materialen gebruikt en componenten die 100% met elkaar in harmonie zijn. De versterker moet perfect afgeregeld zijn, zo min mogelijk vervormen en het harmonische spectrum moet precies kloppen. De versie met “gewone” ringkern trafo’s klinkt net iets “ronder” vriendelijker. Details zijn er evengoed in overvloed. Bovendien het véél makkelijker en goedkoper te maken. Maar ik wou het toch even noemen.

Veel plezier met deze top versterker. Mocht je vragen hebben, dan kun je onderin de pagina altijd reageren. Dat kan zelfs anoniem.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 9 en laatste?”

 1. Beste,
  Ik heb de UL-40 gebouwd maar wil deze gebruiken als eind versterker.
  Is het voldoende om de 100K pot weg te laten?
  Groeten,
  Andy

 2. Hallo Jack,
  Mooi verslag en dank voor het optekenen!
  Ik ben zelf bezig met UL40 en vroeg me af of ik zonder aanpassingen KT77 buizen kan gebruiken. Ik krijg de indruk van wel als de info bij Menno v/d Veen lees.
  Alvast dank voor je antwoord.
  Mvg,
  Dick Kluis

 3. Hallo Paul.

  Een andere buis kan niet zomaar, Die 6922 goldpins die nu in de versterker zitten zijn wel ok.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 4. Als ik het goed heb is de ECC88 in eerste instantie ontworpen voor een tuner
  bijvoorbeeld in een TV of FM tuner
  Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een wat strakkere buis je verliest iets in
  de kleinste details, maar de rest staat meer als een huis.

  Een drukbezette Paul, die zich even meld.

  Opnieuw gegroet Jack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.