Rotel RX-1603 laatste

Vintage uit de jaren 70.

Voorversterker en tuner.
Voorversterker en tuner.

In de voorversterker en tuner moeten ook heel wat onderdelen vervangen worden.  Er zijn 6 grote en kleinere printen die op of boven elkaar zitten. Al die onderdelen en soldeerverbindingen moeten in één keer goed.

Lijn trap.
Lijn trap.

Details en truc’s.

Wat details hier b.v. de verticaal staande lijntrap die bijna klaar is. Het solderen is niet moeilijk.  Alleen je moet niet uitschiet met je soldeerbout dan breekt het afstem touwtje en daar ben ik wel eens een hele middag mee bezig geweest, omdat te vervangen. ?

Dik papier en breed plakband. Onmisbaar.
Dik papier en breed plakband. Onmisbaar.

De truc is simpel, afschermen met een stuk dik papier. Zodat je niet per ongeluk met je hete bout er tegenaan stoot.

Voeding.

Voeding origineel.
Voeding origineel.

Dit is een originele voeding print. Die heeft voor de nodige problemen gezorgd. Nadat alle condensatoren overal vervangen waren. Ging bij het testen, de versterker niet meer aan. Ik heb na lang zoeken ruggespraak gehouden met mijn collega Jeroen.  Dat is fijn want op een gegeven ogenblik zie je het even niet.

Wat bleek, de vier schroefjes van 2 transistoren, waren na 40 jaar wat los gaan zitten. En dat is alleen geschroefd en verder niet vast gesoldeerd op de print. Na het vastzetten, schakelde de versterker weer vrolijk in. Tenminste voor een aantal dagen.

Testen.

Gelukt.
Gelukt.

Na in één keer, ongeveer 100 onderdelen vervangen te hebben, kun je testen.  Gelukt ?

Rook.

Toch weer een “dingetje” Een  ontsporing condensator die ontploft.  Is niet erg gebeurt vaker in jaren 70 apparatuur. Maar je schrik wel even.  Gewoon vervangen.

Testen in de woonkamer.
Testen in de woonkamer.

Na het afregelen van de tuner, detector en stereo-decoder en een heleboel schroefjes, staat hij avonden proef te draaien in onze woonkamer.

Helaas.

4 nieuwe relais.
4 nieuwe relais.

Na dagenlang uren goed spelen, viel na een uur of 5 spelen  het geluid weg. Het bleek dat een oude reparatie, minder goed was uitgevoerd dan verwacht.  Printen hersteld opnieuw gesoldeerd en 4 nieuwe relais geplaatst.  En weer testen.

En na dagen testen......
En na dagen testen……

Na dagen opnieuw testen en alle afstellingen nog een keer nameten is het dan zover.  Dit “monster” lijkt getemd ??

Voor en na-delen.

Zo’ n Rotel RX-1603 is een fantastische machine,  klinkt na revisie ongelofelijk mooi. Heeft haast onbeperkt vermogen. Kan nagenoeg élke luidspreker aansturen. En heeft bovendien een uitstekende FM-tuner.  Nadelen: Het is met 35kg een zware receiver. Heeft allerlei printen en printjes op en boven elkaar. Gelukkig kan hij in 2 helften gescheiden worden, maar het werken aan deze “monster receiver”  is echt af-en-toe een uitdaging.  Ik had het al opgegeven en de eigenaar zijn geld terug gegeven.

Echter hij schreef dit:

Hoi Jack,

Hoe is het? Vanochtend naar Correct geweest om de Yamaha AS 1100 te horen, (accuphase is budgettair gewoon geen optie) blijken de 901’s er niet op aan te sluiten zijn. Geen pre amp of tape monitor aansluiting. De verkoper die er stond ken ik al jaren en hoewel ze normaal gesproken geen demo modellen hebben, heb ik de Rotel RB-1582 MKII eindversterker icm met Rotel RC-1572S Pre-amplifier op proef mogen meenemen. Uiterlijk eind volgende week moet alles terug zijn. Het staat hier nu een uurtje te spelen en ik weet dat het nog eigenlijk minstens een week duurt voordat je een echt oordeel kan vellen maar….

Wat een verschil met de 1603! Waar de 1603 de 901’s echt tot leven brengen in ruimtelijkheid, dynamiek, schitterend laag en een open hoog blijven de 1572 en 1582 volledig achter.
Alle vooroordelen tav de 901’s worden bevestigd icm met deze versterkers, Geen hoog, geen laag, gemis in detail. Alsof een grote locomotief op te kleine rails wordt gedwongen, alles keurig binnen de lijntjes, opgeruimd geluid.

Met de wetenschap wat er voor geluid uit die 901’s kan komen met de 1603 wordt de hoop nog vuriger dat je boven het monster mag roepen:

Its Alive! Its Alive!

groeten,

Aldo

Samenvattend.

Het heeft veel meer tijd en moeite gekost dan ik ooit heb kunnen bedenken. De ervaring was echter uniek. Bovendien draait niet alles om geld in het leven. Als je als muziek liefhebber met 40 jaar oude vintage wil spelen. Moet je er rekening mee houden dat ook na een forse revisie, er nog steeds wel eens een klein dingetje kan zijn. Hoe goed ook opgeknapt het blijft vintage. Echter apparatuur met het jaren waanzinnige jaren 70 en 80 geluid, kun je  in een normale audio zaak, niet meer kopen.

“Ons” monstertje zegt dit tegen zo’n RX-1603 ?.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.