Kan het sneller II, adopteer een appelboom.

Nieuwe server.

Vanwege een server upgrade, was de afgelopen week was mijn web site, af en toe onbereikbaar. Ik heb weer gekozen voor het merk Synology vanwege uitstekende kwaliteit van de hardware het gebruikersvriendelijke DMS .

Welke?

Synology DS-918+ in test.
Synology DS-918+ in test.

Ik was eerst van plan om een nieuwe DS718+ te kopen ter vervanging van de huidige DS713+ die nu zo’ n 3 jaar draait. Helaas was dit model tijdelijk niet leverbaar, dus mijn oog viel op de DS918+  die dezelfde Intel Celeron J3455 processor heeft en +/- €100 duurder is.  Voordeel van de DS918+ is dat je 4 harddisks kwijt kunt i.p.v. 2 bij de eerder genoemde modellen.

Test.

Als testprogramma gebruik ik o.a webpagetest. Het bleek dat de oude DS713+ sneller was dan de nieuwe DS918+.  De in de DS718+ en DS918+ gebruikte Celeron J3455  heeft 4 processor kernen en draait op 1,5Ghz en een  “burstmode” tot 2,3Ghz.

Voor normaal gebruik uitstekend en energie zuinig. Maar met WordPress, wil je een zo snel mogelijke pagina opbouw. Dat doet de Intel Atom D2700 op 2,13Ghz echt beter ondanks dat die maar 2 processor kernen heeft.  Ik vermoed dat het schakelen van 1,5Ghz naar 2,3GHz gewoon tijd kost. Terwijl ik graag wil, dat een foto of webpagina het liefst met een seconde op het scherm staat.

Iets complexer.

WordPress werk b.v. met PHP, die maakt dynamisch, de webpagina maakt die jij ziet. Dan kun je een mooie Quad core processor hebben maar als de software daar niet op geoptimaliseerd is, dan merk je daar niet zo heel veel van. In werkelijkheid is het nog iets complexer, maar dan wordt het weer zo’ n verhaal. Als harddisks gebruik ik Samsung SSD.

Zeer potente DS1517+
Zeer potente DS1517+

Coolblue.

Waar ik computer spullen koop, doet alles voor een glimlach. Dus hup de DS918+ weer netjes ingepakt en retour.  En nu staat er een DS-1517+ met 8Gb intern en een quad core 2,4Ghz Intel Atom C2538 processor. Dat was “iets” buiten het budget, maar het werkt erg goed. Bovendien zo’ n investering is gewoon “zakelijk” en bijverdiensten geef ik op aan de belasting. Dan kun je weer zoiets over een jaar of 3 deels afschrijven.

Appels.

Iets heel anders, deze week heb ik appels geplukt op Landgoed de Olmenhorst   Daar hebben we al een aantal jaar een appelboom geadopteerd.

Rechts de boom die wij geadopteerd hebben.
Rechts de boom die wij geadopteerd hebben.

Tineke gaat elk jaar met een van onze dochters appels plukken. Dit jaar niet en ik “moest ik mee”. Ik had er eerlijk gezegd niet zo’ n zin in. Maar je bent zo met de auto in Lisserbroek. Achteraf spijt, dat ik niet eerder ben mee geweest, want het is gewoon heel leuk daar. Prachtige omgeving met een grote speeltuin voor kinderen.

Veel grote appels zitten bovenin de boom.
Veel grote appels zitten bovenin de boom.
Er komen nog heel wat appels uit zo' n boom. Een karretje is geen overbodige luxe.
Er komen nog heel wat appels uit zo’ n boom. Een karretje is geen overbodige luxe.

Veel.

Dit jaar zaten er veel appels aan onze boom. Volgend jaar waarschijnlijk minder omdat zo’ n boom zich dan moet herstellen.

Wachten op de koffie met appeltaart natuurlijk.
Wachten op de koffie met appeltaart natuurlijk.

Er is ook een biologische winkel, met een serre waar je wat kunt eten en drinken.

Olmenhorst = top!
Olmenhorst = top!

Samenvattend landgoed  Olmenhorst vinden wij top!.  Een appelboom adopteren is een origineel cadeau, om weg te geven of gewoon voor jezelf.

Hardlopen.

Ook dit jaar hardgelopen in Amsterdam. Dit jaar de halve marathon. Het was om 13:30 met 22C een stralende nazomerdag. Beetje warm om te lopen, maar geweldig voor het publiek. Ik stond in het witte startvak. Daar werd een aantal keer omgeroepen om rekening te houden met de warmte en vooral álle drankposten te pakken.

Ik heb me helemaal aan het weer overgegeven. Bovendien zo’ n 40.000 andere lopers hadden het ook warm. Dat loopt toch heel anders als je zo denkt. Een PR zit er toch niet in. Gewoon lekker genieten onderweg van het parcours, medelopers, de muziek, en van het enthousiaste  publiek.

Hartslag van 144bpm is top met deze warmte, goed te zien is dat ik telkens +/- 1,5…2 minuten rustig wandel bij de drankposten.

Het plan om 6 minuten de kilometer te lopen, heb ik snel laten varen. Na 5km was het gemiddeld 6:30.  Leuk waren de reacties en aanmoedigingen van bekende maar ook wildvreemde mensen. Dat werkt écht. Bij 19km kreeg ik zelfs een compliment dat ik er nog “fris” uit zag. (Dank je Miranda)

Als je goed om je heen kijkt, maak je van alles onderweg mee. Zo kwam ik een mevrouw tegen met een erg rood hoofd. Ik “wilt u mijn spons?”  Deze kant kant heb ik nog niet gebruikt. Ze nam hem zichtbaar blij aan.

Bij de stadhouders kade heb je een viaduct , waar je als loper naar beneden gaat en weer omhoog moet. Daarna komt het venijn in de vorm van een brug. Een jongedame van een jaar of 30 ging daar een beetje stuk. Ik “Lastig he! Maar kom op, deze oude man is minstens 2x zo oud”.  Die woorden waren zéér effectief. ?

Ze heeft bijna de hele tijd voor me gelopen. Om er in het Olympisch Stadion nog even een eindsprint uit te persen. En zo waren er meer mensen die je onderweg tegen komt. Het is een kleine moeite, om elkaar even te helpen. Na de finish in het stadion, leuke reacties.

Water.

Ik vind en vond de halve marathon van Amsterdam zéér geslaagd. Erg goed georganiseerd en lekker gelopen.  Vind het jammer -dat ik een dag later hoorde- dat er mensen geklaagd hadden dat er te weinig water was.

Dat kan gebeuren, als door de warmte, lopers voor je 2 of meer bekers gaan pakken. Daar valt als vrijwilliger, soms niet tegen aan te schenken. Ik heb dit een aantal keer meegemaakt als vrijwilliger in Egmond waar ik een paar jaar op de drankpost van 11km heb gestaan.

Daarom neem ik áltijd een bidon water mee als ik ga hardlopen. Ik voel hem niet eens meer zitten op mijn rug. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan. Zo kon ik onderweg een spons nog een paar keer nat maken.

Ondanks dat ik goed gedronken en gegeten had, werd ik op de terugweg naar huis in de metro even misselijk. Na een paar slokken water uit mijn bidon was het weg. Warmte doet hele vreemde dingen met je lijf.  Wees voorbereid!  ?

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.