Rotel RX-1603 monster receiver

Vintage uit de jaren 70.

Zwaargewicht.

In 1976 was deze RX-1603 het top model van Rotel. Het uitgangsvermogen is minmaal, 2x 180watt in 8Ω of 2x 220watt in 4Ω. Met een netto gewicht van 33kg ook erg zwaar.  Deze receiver kon opgedeeld worden in 2 delen, met een separator kit RK-100. Dat zag je wel meer in die tijd, bijvoorbeeld bij de Sansui G-2200 en G-3300.

Gelukkig maar.  Reparatie en service aan dit soort receivers  is anders -alleen al vanwege hun gewicht-  haast niet te doen. Ik heb één keer meegemaakt dat in één dag 2 van deze zware receivers 2 trappen omhoog en 1 receiver 2 trappen omlaag moest tillen. ? Tegenwoordig, doe ik ook aan krachtsport, dat helpt. ?

Stroomverbruik.

Ook qua stroomverbruik is deze Rotel met een aansluitwaarde van 1kWh een stevige receiver. In de praktijk zal het meevallen, want wie speelt er nu zo luid?. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden, zorg voor degelijke 230volt aansluiting.

Aansluitingen.

Aansluitingen en schakelaars genoeg op deze RX-1603.  Onder ander, 2 platenspelers (MM),  2 tape- of cassette decks en er is een AUX ingang. Verder zijn er 3 luidspreker aansluitingen en kan de voor- en eindversterker los van elkaar worden gebruikt.

Let op! als je 2 of meer sets luidsprekers tegelijk wil gebruiken, dat de impedantie van die luidsprekers minimaal 8Ω moet zijn en bij 3 sets hoger moet zijn.  Lees vooral de handleiding, gratis te downloaden via het internet.

Voor en eind kunnen gescheiden worden.
Voor en eind kunnen gescheiden worden.

FM.

FM stereo ontvangst is werkelijk uitstekend en vergelijkbaar met een Rotel  RT-925 tuner. Het haalt nét nièt het niveau van een Rotel RT-1025 tuner. Dat zie je wel meer in dit soort “monster receivers”  Waarbij een receiver aanzienlijk goedkoper was (is) dan een losse tuner en versterker.  Logisch ook, want in een receiver kun je dure dingen zaken zoals de behuizing en voeding delen. Bovendien, gebruiken veel merken, de beste schakelingen, exclusief in hun top modellen.

Toch is het tuner gedeelte boven gemiddeld goed ? Dankzij een 4-voudige afstemcondensator en 4 keramische filters in het midden frequent. Er zit een fijn klinkende Hitachi HA1196 stereo-decoder in.  De gemeten kanaalscheiding zit rond de 50dB wat uitstekend is.

RX-1603 "origineel" van binnen. Let op de enorme ringkern trafo rechts achter.
RX-1603 “origineel” van binnen. Let op de enorme ringkern trafo rechts achter.

Versterker gedeelte.

De versterker staat op een eenzaam hoog niveau, dat komt voor een groot deel door een enorme ringkern transformator. En stevige condensatoren in de voeding. Helaas was deze RX-1603 een beetje: “uitgeblust”.  Waarschijnlijk veel gebruikt.

Verder zijn er in de loop de jaren, een aantal reparaties geweest, waarbij men bij het repareren niet zo moeilijk deed. Immers ook deze Rotel, was in die tijd gewoon een gebruik voorwerp. Verder was dit ooit de geliefde plek van een kat. ?

Het heeft de nodige moeite gekost, om hem weer in orde te krijgen en dan druk ik me voorzichtig uit. Waarschijnlijk zal er de komende jaren nog wel een keer iets vervangen of schoon gemaakt moeten worden. Hoe goed je ook zoiets reviseert. Het is en blijft, net als een oldtimer auto, iets van 40 jaar oud. Maar wel een met een geluid, dat je nu anno 2017 niet meer kunt kopen.

Als je er een beetje voorzichtig mee omgaat, nu wel een exemplaar met zéér duurzame onderdelen.  Op nieuwe componenten is namelijk totaal niet bezuinigd. Zoals alles, moet je ook met dit soort spullen ook een beetje geluk hebben.

Revisie.

Meestal begin ik met het belangrijkste, de voeding.

Deze gaan een eeuwigheid mee.
Deze gaan een eeuwigheid mee.

Deze RX-1603 gaat Bose 901 luidsprekers aansturen, dat zijn luidsprekers die enorm luid kunnen spelen. Dat vraagt wel iets van de voeding vandaar dat ik voor deze Vishay/BC elco’s heb gekozen.  Naast groot 65 x 105mm, kunnen ze per stuk een rimpel van 14,8 ampère wegwerken bij een voeding spanning van +/- 77 volt = 1140watt x 2 elco’s =2280watt energetisch vermogen. Dat is angstig veel.? Deze RX-1603 zal door de nieuwe voeding, nooit in “ademnood komen” en altijd ruim voldoende vermogen kunnen leveren.

17600uF is nog binnen de specificaties van +/- 30%
17600uF is nog binnen de specificaties van +/- 30%

Het is goed te zien dat de versterker is gebruikt.  Met 17.600uF meten de oude voeding elco’s nog binnen de tolerantie van plus of min 30%  van 22.000uF. Toch na 40 jaar is de kans groot dat ze gaan lekken, bovendien je versterker is zo goed als de voeding.  Deze nieuwe, horen bij de beste die je kunt kopen.

Deze 101/102 PHR-ST elco's gaan zeker 25 jaar mee.
Deze 101/102 PHR-ST elco’s gaan zeker 25 jaar mee.

Kleine details, deze mooie schroefogen moet is opgeboord worden.

Detail, de fraaie messing schroefogen, moeten iets opgeboord worden vanwege de dikkere schroefdraad.

Nooit "ademnood" door de nieuwe voeding elco's.
Nooit “ademnood” door de nieuwe voeding elco’s.

Eindtrappen.

De 2 zware voeding elco’s zitten op hun plek. Hierna zijn beide eindtrappen aan de beurt. Goed is te zien, dat het linker kanaal ooit gerepareerd is, met onderdelen uit die veel gebruikt werden in de jaren 80.

Wordt vervolgd.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

5 gedachten aan “Rotel RX-1603 monster receiver”

 1. Hallo Maurice,

  In Duitsland via Ebay kun je daar nog voor redelijke prijzen aankomen.

  Mvg

  Jack

 2. Ik ben op zoek naar een RX 1603, omdat ik de Sansui 22.000 te duur vindt.
  Wat ben ik kwijt voor een goed spelend exemplaar, maar niet totaal gerestaureerd ?
  mvg
  Maurice

 3. Mooi werk gedaan weer Jack .
  Alhoewel ik er niet zo veel van snap , kan ik gewoon lezen dat je weer echt als een professional aan t werk bent gegaan bij dit monster .
  Ik geniet nog elke dag van mijn sx-1080 .
  Toch maar eens een x een afspraak maken voor de verlichting na de kerst ofzo .

  Leuk om weer te lezen op je forum .
  Tot snel Jack

  Gr Danny jongetjes

 4. Als die 2SC1185 vervangen moesten worden, zou ik ze zeker matchen. In dit geval waren ze nog heel en nauwkeurig gematched vanaf de fabriek.
  Kijk eens goed naar het linker kanaal daar zaten BC556 die daar niet thuis horen. In het rechter zaten de originele 2SA950 voor beide kanalen heb ik die vervangen door 2SA970. Wat je graag wil, dat die 2 ingangstransistoren onder alle omstandigheden gelijk zijn en gelijk blijven. Ook als de versterker warm wordt. Het is immers een push pull versterker.

  100% gelijk bestaat niet. Bijna gelijk wel. Vandaar dat je na het opwarmen van de versterker ze met dat potmetertje het laatste beetje verschil kunt wegwerken. Ik heb er een 20 slag type ingestopt, dan kun je akelig nauwkeurig afregelen. Een zelfde soort potmetertje voor de ruststroom. Dat doe ik bij alle versterkers die ik opknap. Meestal zijn die potmetertjes toch aan vervanging toe.

 5. Hi,
  Ik snap het volgende niet. Waarom zou je die twee 2SA750 matchen, als je toch later met die potmeter de bias op 0mv kan zetten? Ben je bang, dat je buiten het bereik van de pot komt te zitten? Matchen van die 2x 2SC1885 lijkt me meer voor de hand liggen. Of toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.