Vintage uit de jaren 70.
Eindtrappen.
Het linker kanaal is ooit defect geweest. Aan de onderdelen te zien, ergens in de jaren 80. Originele Japanse onderdelen, waren toen moeilijk te krijgen. Dus logisch dat dit met Europese vervangende onderdelen is gerepareerd. Dankzij het internet, kun je tegenwoordig veel makkelijker, originele of betere vervangende onderdelen te krijgen.
De 2 omcirkelde transistoren type 2SA750 vormen de ingang van de versterker. Het is belangrijk dat beide transistoren precies hetzelfde zijn. Ze zijn een stroom spiegel van elkaar en zorgen ervoor het onderste en bovenste deel van de eindtrap in ballans is en blijft. Met de bijbehorende 1KΩ instel potmeter kun je de zogenaamde DC-ballans op +/- 0mV zetten.
Ruisarm.
Als vervanger voor de 2SA750 en de BC556 die er origineel niet in horen te zitten. Heb ik ruis arme, 2SA970 genomen.
Details.
DC-ballans is nu met slechts enkele mili volts verschil af te regelen. Onderdelen die nog goed waren heb ik laten zitten. Alle elco’s zijn vervangen door Vishay 125C types. Kan het mooier? Ja altijd, maar als op een gegeven ogenblik goed werkt én klinkt. Blijf ik er vanaf, om het originele geluid en het ontwerp, niet al te veel geweld aan te doen.
Toch zou ik -terwijl ik dit schrijf- alweer een paar kleine dingetjes anders doen. Voor het geluid maakt het niet zoveel uit, maar technisch kan het nóg iets mooier. Je leert élke dag, niet ? ?
Sprong.
Een sprong in de tijd. Hier zijn beide eindtrappen klaar. DC-ballans en de ruststroom van de eindtransistoren zijn nagenoeg precies af te regelen. Dat het “temmen” van deze “monster receiver” nog heel wat moeite zou kosten daar had ik op dat moment, geen enkel idee van.
Misschien leuk.
Om te weten waar de naam “monster receiver” vandaan komt. In de jaren 70 was er een soort van wedloop welke fabrikant de zwaarste receiver kon bouwen. 2x 60watt was in die tijd al heel wat. Pioneer was die met de SX-1010 1e die een 2x 100watt op de markt bracht.
“Mijn” monstertje zegt dit tegen zo’n RX-1603 ?
Soppen.
Gelukkig kan deze RX-1603 in 2e gedeeld worden, nu de eindversterker gereed is, is de voortrap en tuner aan de beurt. Het viel niet zo op maar als je de knoppen eraf haalt zie je pas hoe vies deze receiver is. Het meeste is nicotine aanslag.
Ik gebruik meestal Dreft Platinum, dat ontvet goed. Met een zacht doekje een aantal keer proberen het vuil en nicotine aanslag weg te halen. Vooral nicotine vlekken krijg je niet zomaar weg. Je kunt ook niet hard wrijven, anders veeg je de belettering eraf. Dit is typisch een geduld klusje. 40jaar vuil haal je niet zomaar weg. ?
Wordt vervolgd,
Jack
P.s. de knoppen en knopjes gaan in een vergiet ….. 3x raden waarom ?
Hoi Mark,
Zeker prachtig. Dankzij moderne onderdelen die je vandaag de dag kunt kopen kun je zo’ n Rotel RX-1603 nog flink opwaarderen.
Groeten,
Jack
P.s. fijn dat je AT-2400 zo mooi speelt. ?
Hoi Jack,
Wat een pracht receiver he? Heb hem zelf ook gehad Jaren geleden, wat een beest. Toen overgestapt op een Quad 34/FM4/405 Die vond ik kwa geluid beter. Nu een 33/FM3/303 set in gebruik die ik zelf flink heb gereviseerd en gemodificeerd, en ook erg mooi klinkt.
Terug naar de 1603, ik zal hem nooit vergeten, en nu ik dit stukje weer zien zou ik er zo weer 1 willen kopen, gewoon voor de heb. dan kan hij mooi samen met de Yamaha CR3020 neergezet worden.
Ik ga het zeker volgen, je doet prachtig werk Jack.
de AT2400 speelt nog steeds erg goed!
Groetjes Mark
Hallo Adri,
Je hebt het 2e deel gevonden. Als je af en toe de cache van je browser vernieuwd of leegt dan zie je de nieuwste pagina’s zie ook: “hoe werkt mijn web site in de knoppenbalk rechts bovenaan.
Groeten,
Jack
Test