Onderzoek

Adem pauze.

Vanwege pijn in mijn voeten kon ik de afgelopen weken niet meer hardlopen. Vrijwel meteen kwam er een hardnekkig griepje bovenop. Vervelend maar niet onoverkomelijk. Al “hangend” op de bank heb je dan ruimschoots de tijd, om na te denken over dingen.  Geen nadeel zonder voordeel niet?

Lang verhaal kort, ik bleek een behoorlijk been lengte verschil te hebben. Geen enkele arts heeft daar ooit iets echt aangedaan. Ik was al vanaf kind gewoon scheef.  Nu loop ik al 2 weken de hele dag op speciale zooltjes.  Heel gek na 59 jaar.  Het is net of mijn linker been langer is geworden. De 1e week was mijn rug wat “stijfjes”.  Nu heb ik minder pijn in mijn rug en voeten en heb afgelopen zaterdag 9km hardgelopen.  Ging goed :-)

Buizen.

Svetlana bekent van de “Winged C” maakt al heel lang geen buizen meer.  Dat is jammer hun 6550 buis gebruikte ik graag. Die was bijna onverwoestbaar en kon je flink overbelasten. Nieuwere buizen zoals de Tung Sol 6550 blijken op termijn minder goed.  Ook Sovtek 5881/6L6 (die zo mooi klinken) “branden” veel sneller op, dan gewenst.  Momenteel aan het testen met Genalex KT-77, ziet er hoopgevend uit.  Ook JJ KT-77 kan een goede vervanger zijn,  die  is een stuk goedkoper.  Testen kost helaas tijd….

Boven 20Khz,

Frequenties boven de 20Khz heeft dat zin?  Immers dat kunnen wij mensen niet meer horen. Helemaal als je net als ik, tegen de 60 loopt.  Ik heb een aantal testen gedaan,  met mede muziekliefhebbers en techneuten  gepraat en zelfs op een forum een discussie gestart.  Reacties op dit soort onderzoek zijn niet altijd even leuk. Gewoon omdat het de voorstelling van menig mens overtreft.

Verder als je puur alleen naar grondtonen kijkt tot zeg 20Khz dan neemt het vermogen om die te kunnen horen met de jaren af.  Toch ben ik van mening dat frequenties op zeg 30…..50Khz zeker invloed hebben op geluid dat wij als “natuurlijk” ervaren. Doe maar eens een testje tik met een lepeltje tegen een kopje.  Tiiiinnnnggggg hoor je dan en probeer nu eens datzelfde geluid via je audio installatie weer te geven.  Gaat je waarschijnlijk niet lukken ;-)

Kleine projectjes.

Natuurlijk ook kleinere dingetjes zoals reparaties.  Zoals het repareren van een Jama RB 010, die lijkt sterk op een Aurexx Crystal1.  Komt waarschijnlijk uit dezelfde fabriek maar is m.i. veel minder veilig gemaakt. Heeft ook geen CE keurmerk en mag hier in Nederland waarschijnlijk niet eens verkocht worden.

Tot zover even de lopende zaken.

Vriendelijke groet,

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.