Bijna als nieuw

Verkoop verhaaltjes.

In het stukje over duurzaamheid stel ik dat iets van 25 ….40 jaar onmogelijk “als nieuw kan zijn”.  Het kan er  optisch wel als nieuw uitzien. Maar technisch is 99 van de 100 keer een heel ander verhaal. Vintage, dat ook technisch na al die jaren in redelijk goede staat is, is echt heel zeldzaam. Meestal zijn het mooie verkoop verhaaltjes……

Pioneer SX-1080 meters.
Pioneer SX-1080 meters.


Zo kreeg ik van Danny enthousiast deze foto (en een heleboel andere) van zijn nieuwe aanwinst een Pioneer SX-1080. Hij had al de knoop doorgehakt om hem te laten reviseren. Iets dat niet echt goedkoop is als je het goed wil doen.

Als je zoiets bezit, dan wil je m.i. niets anders meer.
Als je zoiets bezit, dan wil je m.i. niets anders meer.
Meten.
Meten.

Na het apparaat zorgvuldig te hebben gecontroleerd kwam ik onder ander tot de conclusie dat:

 • Weinig gebruikt.
 • Geen roest.
 • Geen lekkende elco’s.
 • Geïmporteerd uit het buitenland.
 • Heeft ooit een kleine reparatie gehad.
 • Schaalverlichting houders vast gelijmd.
 • FM staat iets naast de frequentie.
 • Eindtrappen redelijk.
 • Optisch prachtig.
 • Revisie niet direct nodig.
 • Alleen goed afregelen.

Vaak zijn de 2 grote voeding elco’s van dit soort receivers op. Deze meten niet nieuw, maar gaan voorlopig nog wel een aantal jaar mee. Afregelen van de FM-tuner en de eindtrappen was voldoende.  Deze receiver is m.i. heel weinig gebruikt dus na overleg heb ik afgezien van revisie en heb ik hem mooi afgeregeld. Met het advies hem zo vaak mogelijk te gebruiken.
Stilstand = achteruitgang bij dit soort apparaten.

Tip: Als je zo’ n receiver, versterker of tuner heb,  zet hem uit en druk 1x per maand alle schakelaars een paar keer in en draai een paar keer aan alle knoppen. dat voorkomt stof en oxide en gekraak.  Probeer nooit schakelaars en dergelijke schoon te maken met contactspray. Dat werkt een paar weken goed, waarna de spray met het aanwezige vuil hard wordt en  een vieze zwart/bruine drab in je schakelaars achter laat.  Behalve degene die weten wat ze doen en het vuil uit de schakelaars nog een aantal keer na spoelen.  Zelf maak het het liefst ultrasone of met de hand schoon.

Reactie van Danny […..] Nou ik geniet volop van de sx-1080 , wat klinkt hij mooi he […]   Ik, met dit soort vintage apparatuur moet je ook een beetje geluk hebben.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Bijna als nieuw”

 1. Jakob Douma,
  Ik ben de vorige eigenaar van deze sublieme klassieker.
  Is gelukkig weer bij een echte liefhebber terecht gekomen.
  Leuk om dit alles zo te lezen !!

 2. Prachtig bericht , Jack . Leuk om te lezen .
  Ik geniet nog elke dag van de receiver .
  Ik had je nog gemaild .

  Gr Danny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.