Zelfbouw buizen voorversterker deel 2

Zelfbouw uit de jaren 80.

RB voorversterker op de testbank
RB voorversterker op de testbank

In het 2e deel wat praktische zaken.  De print met nummer  7696  is waarschijnlijk niet meer te krijgen. Toch heb ik hem als PDF file bij gestopt zodat je het met een inktpen o.i.d. kunt overtrekken en zelf een printplaat kunt etsen.

Let even op de maatvoering en pas even de afstanden van de gaten met een paar onderdelen buisvoet paar Wima MKP10 condensatoren etc. Natuurlijk kun je ook de hele schakeling op een paar stukken gaatjes bord bouwen, het schema is simpel.

Schema.

Schema RB VV
Schema RB VV

In de originele tekst staat het een en ander uitgebreid omgeschreven toch wil ik wat dingetjes toelichten.

  • Natuurlijk kun je elk merk condensatoren in de voeding gebruiken, maar zelf zou ik gaan voor Vishay, die zijn nagenoeg onverwoestbaar en hebben een mooie klank.
  • De geadviseerde Wima MKP10 zijn uitstekend en moet je beslist nemen.
  • C5 en C13 kun je eventueel 1uF maken als je de RB VV alleen als pick-up versterker gebruikt.
  • Sluit dan C5 (1uF) direct aan weerstand R10 470KΩ.
  • De kleine 20PF condensatoren C20 en C22 heb ik niet gebruikt.
C5 direct met (geel) draadje aan R10 470KΩ.
C5 direct met (geel) draadje aan R10 470KΩ.

 

  • De Styroflex condensatoren zijn er in 2 types die met de aansluiting in het midden van de folie zijn klankmatig goed.
  • Waarschijnlijk niet meer te krijgen, neem dan Zilvermica 1% 500volt. (Farnell)
  • Ook C1 en R1 bij de ingang zijn zeer klank bepalend C1 Wima FKC3  is nog wel de krijgen 100PF is meestal goed.
  • Neem voor R1 een koolfilm weerstand.
  • Veel onderdelen kun je bij Conrad kopen.

Over de schakeling.

Er wordt een zogenaamde actieve RIAA correctie toegepast. Veel mensen “gruwen” daar om een of andere reden om.  Ik heb het gewoon laten zitten, het werkt en klinkt prima.  Mensen die perse een passieve RIAA willen kan ook, dit is het verbeterde schema. In de originele tekst staat een fout  820KΩ moet 82KΩ zijn.

Voeding.

De verwachte “zener ruis” door zeners D-1 t/m 7 blijft geheel weg bij gebruik van 1e kwaliteit 47uF buffer elco’s b.v. de 043 serie Vishay (Farnell).  De stabilisatie zelf werkt zéér effectief!.  Ik kan met mijn vinger op de ingang een enorme brom produceren.  Maar toch blijft de voeding mooi stabiel.  Als beker elco kun je hier b.v. 059 serie nemen (Conrad) Als laatste de genoemde 1N242 heeft slechts 230volt secundair i.p.v. 250volt. Dat is niet erg maar omdat het spanningsverschil mogelijk te weinig is voor een goede voeding stabilisatie. Experimenteer ook door één van de 47volt zeners te vervangen door 1 van 39volt .

Buizen en voeten.

Koop de beste buisvoeten die je maar kunt kopen. Niet op bezuinigen. Vooral als je wilt experimenteren met verschillen de ECC83 buizen. Vergulde voetjes hoeft niet persé, maar is wel mooi. Koop altijd 2 verschillende merken buizen.  Zo voorkom je dat de klank van één type overheerst. Er worden weer prachtige nieuwe buizen gemaakt. Kijk b.v. bij de thetubestore  Zelf zou ik b.v. nieuw Mullard CV4004 reissue voor de 1e buis en als 2e b.v. een JJ ECC83S. Nos kan ook maar koop dan bij een goed adres b.v. Jac Music  Of Martin Moerman op Marktplaats heeft vaak ook leuke buizen. Zelf vind ik Philips meestal goed.  Met alle genoemde bedrijven heb ik geen persoonlijke binding.

Tot zover de bouw tips.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.