Luxman T-530

Audio uit de jaren 80.

Luxman T-530
Luxman T-530

Luxman heeft een tijd lang ook audio gemaakt onder het Alpine label. Deze T-530 is zéér mooi gemaakt. top printen, onderdelen en prachtig ontwerp. De ontvangst op mijn 3 elements FM buiten antenne is extreem goed en hoort bij het beste dat ik hier tot nu toe in huis heb gehad.

Dit komt door het uitgekiende ontvangst gedeelte. Er is een fraai 4 voudige afstem gedeelte wat ingeblikt is. En Luxman heeft daar nog 2 afgestemde kringen voor gezet. Waarmee de teller op 6 komt. Heel slim, dat die 2 extra kringen uit schakelbaar zijn bij heel sterke signalen.

Dat gebeurt normaal automatisch door een schakeling die C.A.T heet wat staat voor “computer analyze tuning” die bepaald hoe het best op de zender afgestemd kan worden. Natuurlijk is het een en ander ook uitgebreid met de hand in te stellen.

T-530 origineel van binnen
T-530 origineel van binnen

 

T-530 hoofdprint origineel
T-530 hoofdprint origineel

Hoofdprint.

Rechts onder in het blikje zit de feitelijke FM ontvanger, rechts daar boven zie 2 extra afgestemde kringen waarmee het aantal op 6! komt.  Voor een deel is hierdoor de uitstekende FM ontvangst te verklaren.

Met o.a. de rode trimmertjes  kun je de ontvangst goed afregelen.  Deze worden vervangen naast alle +/- 45 elektrolytische (elco’s) condensatoren.  Ik gebruik waar nodig hoogwaardige Vishay 136 elco’s . Dat is wel duurder maar zo’ n mooie tuner  verdient dat.

T-530 halverwege
T-530 halverwege

 Zoek de verschillen.

De hoofdprint is nu voorzien van mooie nieuwe onderdelen. Nog iets over deze print. In het midden frequent tel ik 4 keramische 10.7mhz filters. 2 fase lineaire die in de normale stand “wide” worden gebruikt en 2 extra wat smallere filters die erbij komen in de stand “narrow”. Samen met het 6 voudige afstem gedeelte zorgt dit voor een sublieme selectiviteit. Erg handig als 2 FM zenders vlak naast elkaar uitzenden.

Ik luister b.v. veel naar Radio M Utrecht die zit op 93.1 Mhz maar hier vlakbij in Amsterdam zit een heel sterk lokaal station op 93,3Mhz. Dankzij de stand narrow heb ik daar geen last van.

Je moet geen "stekker vrees" hebben.... ;-)
Je moet geen “stekker vrees” hebben…. 😉

Stekkertjes.

Deze T-530 zit vol met stekkertjes. Handig want de hele tuner moet uit elkaar, om ook de resterende onderdelen te kunnen vervangen. Totaal  worden zo’ n 75 condensatoren vervangen door zeer duurzame exemplaren die zeker 25 jaar mee gaan.

Blauw is mijn lieverling kleur Nu zijn alle elco's vervangen.
Blauw is mijn lieverling kleur Nu zijn alle elco’s vervangen.
T-530 speelt weer
T-530 speelt weer

Speelt weer.

De T-530 speelt weer, nu kan de kast er weer omheen en kan het meten gebeuren.

Meten
Meten

De vervorming van deze T-530 is onder de 0.1% stereo bij 1Khz.  Dat kunnen alleen de allerbeste tuners.

Frequentie bereik is mooi vlak en loop langzaam af na 15Khz wat het maximum is bij FM.  De stereo kanaalscheiding zit > 54dB bij 1Khz.

Voor-en-nadelen.

Het enige nadeel van deze T-530 is  misschien dat hij er niet zo sexy uitziet.  Maar hij past heel mooi bij versterkers zoals de L-510 en L-530.  De bouw en het ontwerp vind ik zeer goed. Naast al deze technische “bla-bla”  klinkt  deze tuner nu vooral erg mooi.  Al met een eenvoudige raam antenne  ontvang ik hier vele stations.  Goed voor vele “verslavende avonden”  radio luisteren. Het reviseren en goed afregelen van deze T-530 is echt de mooie waard en gewoon heel leuk om te doen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.