Kopen in het buitenland

  • Waar moet je op letten?
Pioneer F-99X

Dankzij websites zoals Ebay is het vrij gemakkelijk om apparatuur in het buitenland te kopen. Af en toe krijg ik vragen of die spullen hier in Nederland ook werken.

Veiligheid eisen.

Audio apparatuur moet voldoen aan de veiligheid eisen van het land waar het gebruikt gaat worden. Zo kan het zijn dat er verschillende versies zijn van hetzelfde apparaat. Bijvoorbeeld voor de Amerikaanse markt, specifiek voor een land zoals Engeland of voor een heel continent zoals Europa.  Ook als ziet het apparaat er van buiten precies hetzelfde uit, per land of continent zijn er verschillen in netspanning en netfrequentie.

  • In de USA is dat meestal 110 volt en 60 hertz.
  • In Europa meestal 230volt en 50 hertz.

Je voelt al aankomen, dat als je een tuner of versterker koopt in de USA,  je het niet zomaar hier in Nederland kunt gebruiken. Vaak heb je daar een transformator nodig die van 230volt 110volt maakt.

Bij deze F-99X gaat dat makkelijk

Verschil 50 of 60 hertz.

Voor tuners, versterkers of receivers is dat meestal geen probleem. Al zijn transformatoren bij 60 hertz iets kleiner. Bij draaitafels, tape-decks en dergelijke kan het wel een probleem zijn omdat dan het toerental 33/45 van de draaitafel niet klopt. Let dus op of het ook kan werken op 50 hertz.

De-en pre-emphasis.

Bij tuners of receivers met FM komt er nog een extra aandacht puntje bij namelijk de de-emphasis.  In het kort bij FM worden de hoge tonen bij het uitzenden sterker doorgegeven. (pre-emphasis) Bij de ontvangst wordt dit door de de-empahsis weer gecorrigeerd. Voordeel hiervan is een betere signaal/ruisverhouding. Nadeel dat er verschillende manieren zijn.

  • In Amerika is dat 75 μS.
  • In Europa 50 μS.

Bij apparaten specifiek voor één land gemaakt is dit soms niet te veranderen.  En klinkt het geluid te dof. Als je geluk hebt is er ergens binnen het apparaat een schakelaar. Als je pech hebt kun je het niet zomaar wijzigen.  Let hier goed op.

Tip.

Soms helpt een service manual van het desbetreffende apparaat en staat er in hoe je dit kunt veranderen.

Universele apparaten.

Er zijn ook universele apparaten waarbij je zelf het een en ander in kan stellen zoals deze Pioneer F-99X

240 Volt.

Als je het geluk hebt dat een universeel apparaat betreft zet eerst de spanning op 240 volt.  Waarom 240 en geen 220? .  De huidige netspanning is 230 Volt en kan plus of min 5 % variëren = +/- 10 Volt meer of minder.  Hiermee voorkom je dat het apparaat te warm wordt.  Zit er een stand op van 230 Volt zet hem dan natuurlijk daar op.

De-empasis.

Zet hem voor Nederland en de meeste Europese landen op 50 μS.  Bij deze digitale tuner zit ook nog een schakelaar in welke stapjes digitaal afgestemd kan worden.  Zet die op 50 Khz.

Samenvattend.

Als je deze paar dingen in de gaten houd, kun je ook in het buitenland prima apparatuur kopen die je hier in Nederland ook kunt gebruiken. Vraag dit vooraf aan de verkoper of kijk goed op de foto’s van het te kopen apparaat en vraag of dat de originele foto’s zijn.

Is het apparaat alleen in een 110 volt versie te krijgen en je wilt het persé kopen dan heb je een extra transformator nodig of moet je een nieuwe transformator laten maken.  Dit kan de nodigde extra kosten met zich mee brengen. Net als het laten ombouwen van de tuner naar 50 μS, als dat al kan….  Let hier dus op 😉

Vriendelijke groet,

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.