luisteren naar de radio december

December maand.

Fijne feestdagen toegewenst en een muziekaal 2017

Lijstjes.

 December vind ik altijd een gezellige maand.  Het  is ook de maand van de: “lijstjes”  zo luisteren we  vanaf eind november regelmatig naar de Top 4000 van Radio 10   Deze duurt tot en met 24 december.   Waarna op 25 december de  begint en die eindigt op 31 december 0:00 uur.

Regionale zenders.   

Daarnaast luister ik in mijn werkplaats veel naar radio Noord Holland.  Leuke programma’s en muziek.  ‘ s avonds stem ik regelmatig af op Radio M Utrecht.  Beide zenders kennen een goede geluidskwaliteit via de FM. De NPO kan hier een voorbeeld aannemen.

DAB+.

In april schreef ik een van mijn laatste stukjes over DAB+ waarin ik tot de conclusie kwam, dat zoals  DAB+  uitgerold is : “Hollands, dus zuinig”  geen zie toekomst voor DAB+. De NPO heeft het m.i. “verprutst”  door veel te veel stations op één DAB+ zender te zetten.  Jammer want de techniek op zich is erg mooi.  Inmiddels ben ik allang al niet meer de enige die daar zo overdenkt kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje van Hans Beekhuyzen.

 

Iets  optimistischer.

Hans legt het goed uit, in voor iedereen begrijpelijk taal.  Ook in een groot deel van zijn conclusies en bevindingen kan ik me vinden :

  • Dat DAB+ slechter is qua geluid dan FM.
  • Er zal veel “marketing kracht”  gebruikt worden om DAB+  te promoten.
  • Commerciële partijen zoals Google, Microsoft etc. zijn kapitaalkrachtiger dan de huidige radio stations.
  • Kunnen veel meer bieden voor de huidige FM frequenties.
  • Het gaat dus gewoon om geld,  niet de luisteraars.

Ikzelf ben iets optimistischer om te beginnen zijn er internationale afspraken over het gebruik van frequenties   Voordat de FM-band m.i. interessant is voor grote ICT bedrijven dan zal in b.v. heel Europa de omroep bestemming voor deze frequenties veranderd moeten worden.  Dat zie ik niet 1-2-3 gebeuren.  Daarnaast zijn Nederlanders nauwelijks geïnteresseerd in DAB+  “Een stille ramp wordt het genoemd” zie http://www.broadcastmagazine.nl/terugblik-radiojaar-stille-ramp/ 

Mijn advies is ook: Geen DAB+ radio kopen, dan sterft het vanzelf een “stille dood” net als het vorige DAB, dat ik al luister vanaf 2004. Een regering die de FM-band durft af te schakelen kan rekenen op een volksopstand. Toch zullen we de komende tijd overspoelt worden met spotjes “hoe goed DAB+” wel niet is. 🙁 En reken maar, dat alle middelen ingezet zullen worden op DAB+ aan de man/vrouw te brengen.

In het voorjaar zijn er weer 2e kamer verkiezingen,  mooi puntje voor de komende campagnes 😉

Fijne feest- en muzikale dagen toegewenst,

Jack

P.s. de link het broadcastmagazine hersteld.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.