De AM middengolf komt weer tot leven.

Wonderlijk.


Met het opblazen van de oude zendmasten van Radio 1 en 2

En die van NPO Radio 5 die inmiddels ook gesloopt is

Was een eind gekomen aan 85 jaar publieke omroep via de middengolf 

Nieuw leven.

Het ministerie van Economische Zaken, heeft het beleid voor zenders die in de middengolf willen uitzenden aangepast   In het kort komt het er op neer, dat je een vergunning kunt aanvragen om met kleinvermogen (tot 100watt pep) mag uitzenden via de AM.  Voorlopig zijn daar de frequentie Flevoland 747, Heinenoord 828, Echt 1035, Hulsberg 1251 en Lopik 1395 beschikbaar. Omdat je met 100watt ongeveer een bereik hebt van 10 tot 20 kilometer hebt. Worden de frequenties om de 60 kilometer  in overleg met het Agentschap Telecom uitgegeven zodat ze elkaar niet onnodig gaan storen.

De frequentie 1485 is voor “wijk en hobby radio” en kan overal in Nederland worden ingezet. Met 1 watt, heb je ongeveer een bereik van 1 kilometer.  Een paar straten dus.

Groot aantal aanvragen.

Wonderlijk dat er zoveel mensen op de middengolf willen uitzenden.  Tot nu toe komen er dagelijks nieuwe zenders bij en zoals altijd heeft radio-tv-nederland.nl  een actueel overzicht wat je hier kunt vinden  Hier in de randstad (Amsterdam) is momenteel nog maar één station (AMsterdam 1485) met 1 watt actief  dus die kan ik hier in Zaandam niet ontvangen.

Maar in de rest van het land komt de middengolf weer tot leven.  Ik kwam b.v. dit enthousiaste filmpje van radio T-pot tegen.

Wist je dat met op de middengolf ook in hoge kwaliteit in stereo kunt uitzenden. Of dat in Nederland mag?  AM stereo stations

Frequentie bereik loopt bij dit station tot 12,5Khz dakzij een Orban Optimod-AM 9100 audio processor. Met nog weer modernere digitale procesoren zoals de OPTIMOD-AM 9400 is zelfs 15khz mogelijk. Je zou zo de middengolf, high-tech de 22 eeuw in kunnen blazen.

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.