Week van de digitale radio

pioneertx8100
Pioneer TX8100

Propaganda.

Je zou denken dat propaganda iets van de oostblok landen is en niet van een welvarend land, zoals Nederland. Helaas moet ik u teleurstellen. Er wordt vanuit het ministerie van Economische Zaken op alle mogelijke manieren geprobeerd digitale radio en dan met name DAB+ door onze strot de duwen. Ik ben als techneut en radio liefhebber, beslist geen tegenstander van digitale technieken. Maar de manier waarop het hier in ons land is ingevoerd en op welke wijze het gepropageerd wordt vind ik slecht.

Van 3 t/m 7 oktober is er weer een : “week van de digitale radio”

Ik citeer een klein stukje van http://digitalradio.nl/ [….] DAB+ is digitaal radio luisteren via de ether in bijvoorbeeld je auto, de tuin, op de camping, onderweg of op je wekkerradio. En met een nieuwe digitale DAB+ radio geniet je niet alleen van meer zenders dan op FM, je krijgt ook digitale geluidskwaliteit, je vindt jouw favoriete radiostations op naam (en niet op frequentie zoals bij FM) en DAB+ is in Nederland gratis in de lucht te ontvangen. [….]

azur650t

Testje.

De in de test gebruikte Cambridge Azur 650T DAB+ tuner is helaas niet meer te koop. Misschien dat u nog ergens 2e hands een Azur 640T kunt kopen. Maar daar heeft u hier in Nederland niets aan omdat die 640T niet het modernere DAB+ ondersteund. (en ook niet om te bouwen is, daar naar toe. ) De Azur 650T en zijn opvolger de 651T is een uitstekende tuner met goede ontvangst op de FM en DAB+ De gangbare prijs was tot voor kort €549. Vergeleken wordt met bovenstaande Pioneer tuner, een gereviseerde TX8100 met een waarde van ongeveer €350.

Ontvangst.

Beide tuners op een eenvoudige raamantenne aangesloten.

 • Met DAB+ ontvang ik 51 stations.
 • Met FM ontvang ik 20 stations.

Via de Ziggo kabel ontvang ik 40 stations.

Dat ik meer zenders kan ontvangen, klopt. Of u daar “uw favoriete stations kan vinden” is maar de vraag. Ikzelf luister bijna alleen naar regionale zenders zoals Radio NH. Waar de rest van Nederland naar luistert kunt u hier vinden luister cijfers .

Geluid.

Dat “digitaal” iets moet een “goede geluidskwaliteit” te maken heeft is een hardnekkig misverstand. Het kan wel, maar niet op de manier waarop DAB+ in Nederland is uitgerold. Namelijk véél verschillende zenders, met veel te weinig data. Ik heb er een toegankelijk stukje over geschreven https://www.tubejack.nl/luisteren-naar-radiostations/ Het is onderbouwd met een degelijk Zweeds onderzoek.

Luisteren.

Als voorbeeld: Radio Veronica. Op beide tuners een uitstekende ontvangst, via de raamantenne. Vergeleken met FM klinkt DAB+ dof, het mist het sprankelende ruimtelijk van FM. Kleine details missen. Op een wekker- of draagbare radio waar DAB+ m.i. voor bedoeld is zal het allemaal niet zoveel uitmaken. Maar via de set in de woonkamer is het verschil groot. Hoe dit komt is simpel Veronica gebruikt voor DAB+ zoals de meeste stations 64kilobit. Voor FM veelal 256Kilobit en meestal zelfs 384kilobit.

Geen moeilijk technisch verhaal dus. Ik heb mijn Cambridge DAB+ tuner ook aangesloten via een externe DAC van $2000,- Dan klinkt het inderdaad een stuk beter, echter die Pioneer tuner van €350 wint het met gemak.

favoriete radiostations.

Ik weet niet hoe vaak u van radio station wisselt? Maar die van mij staat overdag meestal op Radio Noord Holland. En ’s avonds op Radio M Utrecht. Met een Pioneer TX-8100 moet je inderdaad de FM frequentie weten. Echter een wat moderner apparaat heeft voorkeuze toetsen en /of RDS die ook de zendernaam weergeeft.

“Gratis”.

FM, DAB+ of hetzelfde station via het internet is meestal “gratis” Niets nieuws, onder de zon. U betaald dit via de inkomstenbelasting. Of het station haalt zijn inkomsten uit reclames. Of beide….

“Waarom de overheid graag wilt dat u DAB+ gaat gebruiken.

Kosten!

Ik heb eerder berekend dat het energie verbruik ongeveer van DAB+ ongeveer 4x minder is dan FM. Goed niet? Wat echter vergeten wordt dat er zo’ n 50 miljoen FM radio’s zijn in Nederland. Als je die gaat vervangen door DAB+ radio’s heb je naast een enorme berg chemisch afval ook nieuwe DAB+ radio’s die meer stroom verbruiken. De “besparing” aan de zenderkant wordt afgewimpeld naar de luisteraars. Draagbare DAB+ radio’s “vreten” batterijen. Niet voor niets hebben de meeste modellen nu oplaadbare batterijen en/of een lichtnet aansluiting.

Populisme.

Toegeven: de kreet “digitale radio” zal in de meeste oren, goed klinken. Net zoiets als: “HD TV ” waar het wél gelukt is een mooi beeld en geluid te geven. Geen enkele politieke partij die DAB+ promoot zal hier m.i. op worden afgerekend. Maar als je goed nadenkt wordt DAB+ veel mooier voorgespiegeld dan het in werkelijk is.

Voorlopig zeg ik:

DRABCOLOR

En dan heb ik nog lang niet het alles besproken. Zoals het feit dat DAB+ véél storing gevoeliger is dan FM.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Week van de digitale radio”

 1. Dag Ewald,

  Uw bericht was helaas in mijn spambox terecht gekomen, anders had ik wel eerder gereageerd.
  De Azur 640T is niet geschikt voor het nieuwere DAB+. Hij kan wel de signalen ontvangen, maar niet decoderen.
  Voorzover ik weet zijn daar geen oplossingen voor. B.v. in de vorm van een software update. U heeft er wat DAB+
  betreft niets aan. Pas vanaf model 650T zit er ook een codec in die DAB+ kan decoderen. Vermoedelijk zit er ook een krachtiger digitale chip in. Want DAB+ vraagt meer rekenkracht.
  Het is nog wel een prima FM ontvanger en gewoon een mooi toestel om te zien.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 2. Dag Jack,

  Zoekend naar informatie stuitte ik op uw blog.
  Onlangs kocht ik een tweedehands Cambridge Audio Azur 640T.
  Na wat geklooi en gerommel heb ik zelf een goede antenne gemaakt waarmee ik een vrijwel vol bereik heb met de DAB-stations.
  Echter, er komt geen noot uit mijn speakers…
  Wanneer ik FM selecteer werkt hij perfect.

  Ik lees in uw blog dan een 640T onbruikbaar is.
  Kunt u dit toelichten?

  Alvast bedankt.

  Groet, Ewald

 3. Ik heb er al veel overgeschreven volg het medium al meer dan 10 jaar. DAB+ heeft als techniek op zich best potentie. Als ze de aanbevelingen van het Zweedse onderzoek zouden volgen. Maar het is hier in Nederland m.i wel erg zuinig opgezet. Dat de NPO uitzend met 96Kbits of 128Kbits lijkt leuk t.o.v. de omliggende landen. Echter van die 96kbits blijft effectief 70kbit over omdat er ook een “modshow” (plaatjes) wordt meegestuurd. Waardoor een gewone FM tuner beter klinkt. E.e.a. kun je realtime zelf volgen met VLC via de http://www.dabmonitor.nl/

  Voor lokale omroepen wordt DAB+ nog een hele kluif. Alleen al vanwege het simpele feit dat élk station. élke stad, graag zijn eigen indentiteit wil houden. Afhankelijk is van vrijwilligers en niet wil samengevoeg worden als “streek radio” wat de OLON graag wil. Zie http://www.radio-tv-nederland.nl/ 22-9-16

  Maar terugkomend op je vraag, als je objectief puur technisch kijkt, zijn er een aantal dingen die opgelost moeten worden. B.v. bij uitval van het DAB+ netwerk, dat als een kaartenhuis in elkaar zit. Hoor je niemand over 🙁 Maar owee als er een regionale rampenzender uitvalt, zoals Radio Rijnmond onlangs, dan staan staat de politiek op hun achterste benen! Ik wou dat de politici die zo voor DAB+ zijn, eens haar roze bril afzette. Het zou me b.v. niets verbazen dat een solide DAB+ netwerk minstens zo duur als het huidige FM.

 4. Jack, ik denk dat er geen behoefte is aan DAB+. Welk probleem wordt met DAB+ voor de luisteraar opgelost of wat voegt DAB+ toe? Ik zou het niet weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.