Philips Laboratories tuner 22AH673 update en DHZ tips deel 4 laatste

philips673testen
Weer even testen of alles het doet

AM Middengolf

De AM van deze tuner deed niets

phulips673antenneamschema

Meestal komt het omdat één of meerdere draden naar de AM ferriet antenne stuk is.  Welke is makkelijk na te gaan met een universeel meter in het ohm bereik. Aansluiting 1, 3 en 4 zijn met elkaar doorverbonden  en moeten een kleine weerstandswaarde geven.  Zo niet, dan zul je snel vinden welke stuk is.

phulips673antenne1
Aansluiting P/J6

Bij mij bleek de bruine draad stuk.  Gewoon even een hulpdraadje en doorverbinden aan de antenne.

phulips673antenne2

Truukje

Met een beetje geluk doet de AM middengolf het weer.   Een nieuw draadje krijg je echter niet meer door de bestaande doorvoer.  Boor met een klein boortje gewoon een extra gaatje in de doorvoer. Nieuw bruin draadje eraan solderen afwerken met krimpkous en tyreps en het is weer netjes.

22ah673achterkant
Als voorbeeld dit is een andere 673 (gebeurt dus vaker)

Bovenkant

Boven zitten nog een aantal printen.

philips673boven

Links de stereo-decoder, in het midden, het midden frequent en rechtsonder de AM middengolf ontvanger.  De 1e twee zijn al voorzien van nieuwe onderdelen.  Alles vanaf 47uF Vishay 136 meestal past 63volt daaronder Vishay 038 63volt.  De 10uF elco’s in het midden frequent zijn Nichicon BP.  In de stereo decoder in de muziekweg Nichicon BP verder had ik nog wat mooie 116 RLL elco’s rest weer Vishay 038.  Die kun je ook gebruiken voor de AM middengolf tuner.

Stickers

De stickers zitten meestal los, lijm ze voor het mooie allemaal vast.  Gewoon even een kopie maken met een kopieermachine als je er een kwijt bent. Ook hier alle aansluitpennen goed schoonmaken met een gum.

philips673nummer
Elke 673 heeft een uniek nummer. Rechts onder de aansluit pennen, maak die schoon met een gum

philips673blik

En al het blik een likje autowas geven.

Aansluitingen

philips673aansluitingenvies

De aansluitingen heb ik ook weer behoorlijk schoon gekregen, met rode (inkt kant) van een potlood gum. Hierna even in de was zetten.  Polijsten kan natuurlijk ook als je daar apparatuur voor hebt.

Afregelen

Als je geen meetapparatuur hebt en je Philips 673 speelt verder goed.  Gewoon genieten.

stereodecoder

Ik gebruik o.a. een Leader FM stereo signaal generator.   Speciaal trimgereedschap

artameetopstelling
Wat rommelig  mijn bureau.  Waar gewerkt wordt….  meestal ruim ik het ‘ s avonds weer op en begin ‘ s morgens weer lekker ruim.

Spectrumanalyses doe ik via de PC met Arta en visueel met de scope en vele andere meters

Voor- en na-delen

Onvermijdelijk komen we weer bij de voor-en nadelen.  Wat is mooi vind van deze tuner is de goede FM ontvangst, het prachtige geluid door de 24LC filters in het midden frequent.  Daarnaast vind ik hem gewoon mooi om te zien.  Dit is de allerbeste tuner door Philips in de USA gemaakt.  Waar wij Hollanders ook wel een beetje trots op mogen zijn. 🙂

22ah673

Nadelen zijn er ook. De grote AM ferriet antenne is kwetsbaar.  Klap die gelijk uit als je ook naar de AM luistert.  De printen zijn breekbaar en moeten voorzichtig losgehaald worden.  De tiptoetsen zijn iets storing gevoelig. Maar al je met een beetje beleid met deze tuner omgaat dan heb je een fantastisch apparaat.

Jack

P.s. Er staan redelijk wat foto’s op mijn website.  Zoek even op 22ah673

Vergeet ik nog, mocht je vragen, op of aanmerkingen hebben over deze tuner of een ander apparaat, zelfs al staat het niet op deze site, stel ze!

Oja op verzoek, restaureer ik deze tuner ook.  Reken op +/- €600-

Mail🙂

mailto:[email protected]

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Philips Laboratories tuner 22AH673 update en DHZ tips deel 4 laatste”

 1. Stephan,

  Op jou vraag.

  Mijn vraag Kan ik gewoon de massa van de doos of zo van ziggo aan de 75 OHM van de 673 hangen, zonder meer????

  Meestal gaat dat goed, gewoon proberen. In het geval dat je een licht brommertje krijgt ten gevolge van mantel stromen lees dit.

  https://tubejack.nl/de-kabel/

  Veel luister plezier,

  Jack

 2. Hoi, Jack.. Ik heb al een heleboel maanden elke dag wel “n paar uur naar Radio 4 geluisterd op de unieke , toffe 673 ..
  (most cherished,coveted) … met de mooie elcootjes op alle printen . Ik heb natuurlijk geheime mod”s gepleegd (c”tjes naar massa bij bosjes weggehaald (alleen waar het puur in het audiosignaal stond , dus 1800 PF bijv..en daar 660 pF uiteindelijk gelaten.. glascondnsator + 330 styroflex (Twenthe , yes) verder over de 15Vop de demodulatorprint een IT condenator MKP van 15 uF gezet en een Nichicon FG .. In ieder geval is dit een goede vriend geworden…
  “Nu wil ik WDR 3 ontvangen, dus per 2dec :Ziggo

  Mijn vraag Kan ik gewoon de massa van de doos of zo van ziggo aan de 75 OHM van de 673 hangen, zonder meer????

  Ik hoor graag je advies , als je wilt.

  In dank, Stephan

  P.S Heb binnenkort een ander mailadres , just in case

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.