Philips Laboratories tuner 22AH673 update en DHZ tips deel 2

In deel 1  is een nieuwe antenne aansluiting gemaakt. De afstemcondensator schoongemaakt en voorzien van 2 nieuwe elco’s.  Als het goed is, speelt je tuner weer. Eventueel afregelen kun je het beste doen, als je klaar bent met je tuner.  Dat afregelen kan ik eventueel voor je doen. Bij een 22AH673 is dat ongeveer 1,5 …2 uur werk.

Voeding

673oudevoeding
Bestaande voeding

De voeding is na de afstemcondensator het belangrijkste.  De in 1978/79 toegepaste Nichicon elco’s waren uitstekend maar nu een kleine 40 jaar  is goed te zien (links bovenaan) dat sommige elco’ s “bol” staan. Tijd om te vervangen dus.

673nieuwevoeding
Nieuw

Als vervanger heb ik hier gekozen voor 35, 50 en 63 volt types Vishay 136. Daarbij telkens de hoogst mogelijke spanning gekozen. Ook al zat daar b.v. een 25volt type in. Let op bij het bestellen op de juiste “steekmaat” van de aansluitingen.  2 kleine 22uF elco’s heb ik vervangen door Panasonic FC.  Vervang verder de 10Ω 3watt shunt weerstand voor een nieuwe.  Onderdelen zijn te koop bij:  Farnell etc

Lijstjes, print, elco’s verwijderen etc.

Onderdelen lijstjes gebruik ik niet, dus dat moet je zelf even uitzoeken. Maak eerst foto’ s, voordat je ook maar iets loshaalt. Haal daarna eerst alle stekkers los en dan pas de print.  De printen in deze 22AH673 zijn nogal breekbaar.  De truc is: “met een punttang de vergrendeling afstandhouder indrukken” en met je hand/vingers onder de print voorzichtig omhoog drukken.   Doe dat bij elke afstandhouder.  Als je te veel kracht gebruikt, loop je het risico dat de print breekt.

673elcosverwijderen

Alle grote elco’s zijn stevig vastgelijmd op deze print.  Die krijg je niet makkelijk los.  De truc is: “eerst de aansluitingen de-solderen”. Leg daarna de print op een stevige vlakke ondergrond. Hierna met een kleine guts rondom de lijmresten zoveel mogelijk weghalen. Dan kun je voorzichtig proberen om met de guts onder de elco te komen en met een beetje wrikken komt hij los. De resterende lijmresten ook zoveel mogelijk weghalen.

philips673aansluitingenschoon
Schoongemaakt, soldeert het véél beter!

Met hetzelfde guts maak je eerst weer de soldeer aansluitingen schoon.  En zet de grote en zware elco’ s met een klein beetje COLLALL vast (hier gebruikt om draaiknoppen te repareren) Hierna kun je de aansluitdraden van de elco vast solderen. Waar plus en min van de elco moet staat vrij duidelijk op de print. Of kijk even terug op de foto’s die je hebt gemaakt.

philips673knoppenlijmen
Mijn favoriete alles lijm

COLLALL en het gutsje  zijn te koop bij creatieve winkels zoals: Pipo’s, “het kwassie”  etc.  Gebruik géén water dragende lijmen i.v.m. sluiting tussen de aansluitdraden.

Controleer

Controleer alle soldeerverbindingen van deze voedingsprint en soldeer ze eventueel weer opnieuw door met vers tin.  Hierna print terugzetten, stekkers aansluiten en de tuner proberen.  Vergeet niet met nieuwe tyraps  diverse draden weer vast te zetten.

Wordt vervolgd,

Jack

P.s. het is slim om eerst alle delen te lezen en daarna pas zelf gaan sleutelen

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.