Mijn installatie augustus

Zomer

installatieaugustus2016
Mijn installatie augustus 2016

Tevreden

In de maanden  juni en juli heb ik twee andere versterkers geprobeerd en ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn van der Veen versterker in de huidige opstelling bij mij het beste geluid geeft.

installatieaug2016

sa7800

Pioneer SA-7800

Dit is een heel fijne versterker.  Mijn exemplaar is gereviseerd en optimaal getuned.   In de voeding zit maar liefst 4x 10.000uF.  Toch klinkt het laag wat rustig en de muziek blijft wat aan de luidsprekers plakken.  Ik kan er uren, dagen, weken naar luisteren zonder dat er luistermoeheid optreed.  Mocht je er een kunnen kopen direct arresteren!

leakstereo30+stereofetic

Leak stereo 30+

Deze Leak Stereo 30+  is bijna net zo goed als mijn huidige van de Veen versterker.
Goed gereviseerd geeft een Stereo 30+ een “buis achtig” geluid. Helemaal niks mis mee.
Bijbehorende Stereofetic tunertje, kan bijna zoveel als grote exemplaren en klinkt iets helder.
Hoe je dit soort versterkers zélf kunt opknappen staat uitgebreid op mijn site.

Cambridge CXC

CD’s  klinken weer als nieuw dankzijn dit nieuwe Cambridge CXC loopwerk.  Mijn ervaringen vind je hier.

cxczwartvoorlant

Streaming Mac mini, HiFace Evo en Audirvana

Wat streaming betreft  is er weinig te wensen meer.  In deze prijsklasse verwacht ik niet, dat er iets beters is.  Het enige nadeel is, dat er nog geen nieuwe drivers zijn voor de HiFace EVO. Voordeel is dat je MacOSX  Yosemite nog helemaal kunt tunen. Zolang er veiligheid updates voor zijn. Vind ik het geen probleem.

 

streamen2016
Definitieve streaming oplossing met de “oude” HiFace EVO

audirvana

Als software gebruik ik Audirvana en een Ipad als afstand bediening.  Streamen doe ik via Qobuz 

 

dabradio
Zal het nog wat worden dat DAB?

 Cambridge Azur 650T DAB+ tuner

Voor DAB+  gebruik ik deze Cambridge tuner.  De ontvangst van DAB+ is hier uitstekend via een simpele raamantenne.  Het geluid klinkt t.o.v. FM wat dof en minder ruimtelijk.

duet

Internet streams

Luister ik via deze Logitech Duet.  Ik heb hem net als de Cambridge DAB+ met toslink “glasvezel” aangesloten.  Betaalde streams 320Kbit streams van Di.Fm en vele andere klinken zeer goed. Heel wat beter dan de AAC internet stroompjes van NPO Radio 1 t/m 6. Bij de NPO kan ik het verschil tussen DAB+ en WWW  niet horen.

Mijn favoriete internet station is Smooth Jazz 24/7   die klinkt prachtig op 320Kbit.  Kost ongeveer 6$ per maand  daarvoor krijg je vele stations zie https://www.di.fm/premium  maar ook die van https://www.radiotunes.com/premium  en https://www.jazzradio.com/premium  krijg je er bij.  Je betaald dus maar één keer  6$ per maand voor al deze stations van Di.FM, Radiotunes en Jazzradio.

Oude bekenden

Een aantal dingen zijn niet veranderd.  Zo staat nog steeds de Pioneer F-99X  tuner in het rek maar daar onder de van der Veen MCML05 voorversterker die ik voornamelijk als phono trap gebruik. Ook de  Black Lion dac  is  een oude bekende.

ul40s2experimenteel

Configuratie

De configuratie van deze, van der Veen UL-40S2  is vrijwel perfect.  De versterker zelf, is een versie met alle opties.  Zoals je  kunt kopen bij Menno van de Veen of Ringkerntrafo.  Dus met autobias, e-chocke etc.  In de zogenaamde supertriode stand. Als eindbuizen gebruik ik  Sovtek 5881  met een ruststroom van 50ma.

ul40s25881buis
Deze meting is bij de allerbelangrijkste 1e watt

Lage vervorming

Wat blijkt dat je deze buizen heel goed kunt afregelen, zodat voor buizen begrippen  een extreem lage vervorming overblijft.  Het klinkt heel schoon waarbij de even harmonische t.o.v. de oneven een haartje in het voordeel zijn.  Wat meetgegevens:  -78dB 50hertz brom bij 100hertz is hij -84dB   etc 2e harmonische dus 2khz -76dB 3e dus 3khz -78, 4e -98 en 5e -106.Brom is  niet hoorbaar  wordt v.n.l. op gepikt door de lange draden van de koppel condensatoren. Ruis is geen issue.

ul40s2koperjensenpio

Koppel condensatoren.

Als koppelcondensatoren gebruik ik al een aantal maanden Jensen papier in olie met koperfolie.

Jensenkoperfolie

Hoe ik dat precies het gedaan kun je in deel 6 lezen   samen met de Sovtek 5881WXT   is de versterker nagenoeg perfect.  Naar deze set kan ik uren naar luisteren, helemaal één worden met de muziek.  Ik laat het voorlopig zo spelen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.