CT Scan

Hartslag laat je niet wegsturen.

Mijn hartslag bij het hardlopen of nordic walken is af en toe vrij hoog. Via de huisarts, naar een cardioloog. In het ziekenhuis werd een ECG gemaakt. Met geruststellende woorden “niks aan de hand” werd ik door de cardioloog weer naar huis gestuurd. De weken daarna, een aantal keer 17 en 21km gelopen met een hartslagmeter om. Daarmee kon ik aantonen dat er écht iets niet goed is.

In mijn vrienden en kennissen kring zijn er gewoon te veel mensen die problemen met hun hart hebben gehad. Die  zo “omvielen” of jaren lopen te sukkelen. Waar doktoren “niets kunnen vinden” en helaas eindigen met een hartaanval.  Zo ook de man van mijn pedicure ….. :-(  “Laat je niet wegsturen zei ze”.   Weer naar de huisarts, met een paar verschillende printjes van mijn hartslag van diverse loopjes zoals hier onder. “Dat is niet goed zei de huisarts”  (Tja vertel wat nieuws….)

stomtramloophartslag
Niet goed over 21km een gemiddeld hartslag van 174 met een piek van > 210

Voor de 2e keer bij de cardioloog.  Eerst weer (standaard?) een ECG,  die was weer uitstekend. Daarna bloedprikken. (ook al was dat 2 maanden eerder gebeurt met perfecte waardes.) Gewoon met de flow mee gaan dacht ik.  Zo ook een fietstest, die m.i. ook geen zin had want mijn bovenbeen spieren zijn zo sterk ik kom niet boven de 150.  Toch maar doen..  En een uitgebreide echo van mijn hart.

Vlot

Er werken veel vriendelijke mensen in het Zaans Medisch Centrum. Ik werd bijna overal kundig geholpen. Had geluk met afspraken maken en kon overal tussendoor. Normaal is er alleen al een wachttijd van een maand of 2 voor een fietstest. :-(  Zo mocht ik op een gegeven ogenblik niet meer praten, anders kon de echo niet goed gemaakt worden. Dus ik zei: “ok ik zal mijn klep wel houden”  Op een gegeven moment… ik  “zijn dat mijn kleppen?”  Lachen he :-)

Bij de fietstest was een mooie “volslanke dame”. Ik vertelde waarom ik er was en dat ik hardloop en nordic walk. Begon ze vanzelf over lijnen???!!!.  Ik: “hoeveel kinderen heb je gehad?”  Ze zei twee.  Ik: “dan is dat toch normaal? mijn vrouw is ook zo bre…. eh volslank”  We hebben erg gelachen.

Ze zat volgens mij prima in haar vel. Super slank en 2 kinderen op de wereld zetten  is maar weinig vrouwen gegund.  Ik heb haar geadviseerd om vooral lekker door te gaan met wandelen en vooral niet te fanatiek.  Mijn score was 93% en 225watt bij een hartslag van 150. Dat schijnt best ok te zijn, voor een oude vent zoals ik….

2 dagen later was ik alweer bij de cardioloog.  Bloed goed, hartslag bij fietstest niet boven de 150…. (Tja vertel wat nieuws )   Op een gegeven ogenblik zei ik zei tegen hem: ” ik twijfel niet aan uw kunde, maar er is niemand die zijn lichaam zo goed kent als ik”  Hij:  “waar ben je bang voor?”   Ik: ” dat ik omval, terwijl ik nog lang wil leven en gaf als voorbeeld een aantal mensen op”

Catheterisatie?

De huisarts had in zijn schrijven naar de cardioloog “hart catheterisatie?” genoteerd.  Van de cardioloog mocht ik kiezen. Of CT-scan of catheterisatie.  Waarbij catheterisatie een klein risico kan hebben dat bij een vernauwde halskransslagader juist een hart aanval opgewekt wordt.
Ik koos voor de CT-scan. Helaas kende die wel een wachttijd  van enige weken….

Van de week was het zover. 1,5 uur van te voren moest ik me bij de “dagopname” melden. Ik werd ook hier weer professioneel en vooral menselijk begeleid. Uiterst kundig en vrijwel pijnloos werd de katheter in een dikke ader in mijn arm aangebracht en mijn hartslag gemeten die moest onder de 60 zijn omdat de CT-scanner daarboven niet snel genoeg is om scherpe opnames te maken.

Bij de 2e meting een uurtje later was hij 52.  Erg fijn volgens de verpleegster: “want dan hoeft u geen middel om uw hartslag lager te krijgen.” ( In sommige  grens gevallen schijnt dat niet zo fijn te zijn omdat de  hartslag wel erg laag wordt…  )

Scan zelf

Bij de scanner jonge vlotte mensen.  Ook hier werd alles goed uitgelegd.  Eerst werd gecontroleerd of de infuus goed zat door met kracht wat vloeistof in de aders te spuiten. Dat ging als een tierelier en geeft een kriebelend gevoel in je lijf.   Daarna werd de 1e scan gemaakt om te kijken wat de kalkafzetting in de aders is. Daarna een 2e met een klein beetje radioactief jodium. Waarschijnlijk om te kijken of je er niet allergisch voor bent.?

Daarna nog een scan waar het spul met een noodgang flink erin gepompt.  Je voelt dan een warme gloed door je hele lijf tot aan je tenen. Waarbij je het gevoel hebt dat je moet plassen. Dat is zo weer weg.  De laatste scan met een pufje  spul onder je tong die de halskransslagader extra wijd maakt vond ik even vervelend. Ik kreeg er hoofdpijn van.  Zo’ n CT-scan zelf stelt niets voor. Ontspannen en rustig blijven liggen. Wel héél bijzonder, om mee te mogen maken.  :-)

ct-somatom-definition-flash-mediacontainer_1-00379545~10

Het was m.i. een ultra moderne scanner van het merk Siemens.  Op het display verschijn allerlei informatie zo ook je naam. Ik tegen de mensen van de afdeling radiologie: “goh als ik naar de auto wasstraat ga zie ik dat ook! “de heer van Brederode met glans pakket gold!”  (lachen)  Even napraten en het bleek dat de radioloog die de scanner bediende er zelf nog nooit had ondergelegen!!!.  Ik heb hem geadviseerd omdat toch eens te doen….. Hoe moet je anders je klanten adviseren?  Oja er hing ook een vrij groot LCD scherm boven de scanner. Die was niet aangesloten…… Verbeter puntje  ;-)

Samenvattend

Wat ik er nu van begrijp, zijn hartproblemen niet altijd makkelijk te herkennen.   Sport je regelmatig  (het maakt m.i. daarbij niet zoveel uit of je  afstanden wandelt, nordic walked of wekelijks 10km hardloopt)   overweeg een hartslag meter.  Je kunt het daarbij zo gek maken als je wilt.  De geavanceerdere modellen zoals de  Tomtom Runner 2 Cardio kun je aan je pc aansluiten en zo je vorderingen volgen. Er zijn ook nóg betere merken en exemplaren en maar ook voordeliger modellen met een band om je borst.

Als je iets vermoed:  “laat je niet zomaar wegsturen!”  Natuurlijk, lopen met een hartslag meter moet je leren  en vooral als je beginnend sporter bent zal je hartslag relatief hoog zijn. Dan heeft een huisarts meestal groot gelijk “dat er niets aan de hand is” Maar gaande weg zal hij lager worden en je zult ontdekken wat bij een bepaalde inspanning voor jou lichaam een normale hartslag is.

Als je nog nooit hebt hardgelopen, (net als ik) wat kilootjes te veel hebt, is het sowieso verstandig om een sportkeuring te doen. Mensen met flink overgewicht kunnen m.i. beter gaan nordic walken dan hardlopen. Daar verbrand je ook nog veel meer Kcal bij een veel lagere belasting op je knieën en rest van je lichaam.

Mijn uitslag krijg ik vanwege de vakantie periode eind van de maand.  Mede afhankelijk daarvan hoop ik 1 of 2 marathons dit jaar te kunnen lopen.  Veel? de marathonman liep 365 dagen élke dag een marathon!

Jack

P.s. dit weekeinde 21km hardgelopen en vandaag “uitgelopen” door  10km te nordic walken. :-) Hartslag was met hardlopen 135 gemiddeld, dat is voor mijn lijf uitstekend.

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.