Op visite bij Marc

Hoe wordt je eigen set beter?

Op 5  juli  j.l. had  ik al een klein stukje geplaatst in dit blog. Nu heb ik tijd voor een wat iets uitgebreider verslag. Hoe wordt je eigen set beter? Volgens mij is het slim om ook bij andere mensen te gaan luisteren. Hun (vaak) enthousiaste verhalen aan te horen. En gewoon, door te luisteren.

Neem van mij aan, dat: “10 minuten luisteren” vaak méér zegt dan oeverloos ouwehoeren discuteren op een forum. Ik geef toe dat ik me daar ook regelmatig  schuldig aan maak en dan met name op het “High-end forum”    Voordeel is wel, dat je allerlei bijzondere mensen tegenkomt, die dezelfde “afwijking”  passie hebben namelijk: “het zo goed mogelijk laten klinken van hun favoriete muziek.”

treinmarc
Heerlijk ruim buiten de spits

Ik ga meestal met de auto, maar in de binnenstad waar Marc woont kun je slecht met de auto parkeren. Bovendien is het maar 2  kilometer lopen van het station tot zijn huis.

voordeurmarc
Maar 2 km lopen vanaf het station en dan sta je hier.
marcsset
Onder het doek een LCD TV

Akoestiek

Marc woont in een oud monumentaal pand.  Wat opvalt is de uitstekende akoestiek.  Dat zal deels door het pand zelf veroorzaakt worden.  Het pand heeft b.v. nog echte “pen in gat” verbindingen tussen diverse balken en hier en daar zie je nog echte houten wiggen zitten.

balkenmarc
Hout dak en plafond, dat tevens de vliering daarboven is.

Wat volgens mij ook mee helpt is de inrichting van de zolder, die is lekker rommelig. Bijna net als mijn woonkamer.  Daardoor zijn er veel onregelmatige wanden met verschillende materialen. Dat helpt tegen allerlei vervelende reflecties en staande golven. “Vrouw vriendelijk”  is het waarschijnlijk niet. Maar dat is volgens mij gewoon een kwestie, van de juiste partner selecteren ;-)

kachelmarc
Die tas en rommel is van mij daar zat mijn Cambridge CXC in …..

Het huis heeft geen centrale verwarming maar een aantal gashaarden en gevel kachels.  Dat doet me denken aan ons 1e huis uit 1890.  Bere gezellig zo’ n gashaard :-)

marc
Goed voor elkaar
linksmarc
Linker kant. Boven op de kast, een grote S-Booster voeding ongebruikt

Marc’ s set

Bestaat uit een

  • Dual platenspeler type 604 met een Goldring 1042 element.
  • Mytek Brooklyn Dac.
  • LFD Integrated Zero Mk. III LE versterker.
  • Olive Opus 4 streamer.
  • Phonar Veritas P5 EdMa luidsprekers.
  • Sonore Harmonizers.
  • Diverse zelfbouw snoeren en interlinks.
  • En nog wat klein spul,

Henry van der Heide

Marc is net als ik een aanhanger, van Henry van der Heide, een oud NOB technicus die helaas is overleden.  Wat dat precies inhoud kun je vinden op het internet.  In het kort komt het er op neer: een zo natuurlijk mogelijk geluid met heel veel kleine microdetails details.  Daarnaast is Marc van mening dat geluid via zijn Olive ‘s harddisk het meeste “structuur informatie”  kan weergeven beter als een CD-speler.  Ik ben van mening dat dit ook prima kan met het Cambridge CXC loopwerk en dat bleek ook later zo te zijn. Verder was zijn set uitgebreid met een nieuwe Dac en Harmonizers.  Reden genoeg voor een bezoek.

MQA

Marc speelt met een Mytek Brooklyn dac via een Olive 4 vanaf harddisk en dat klinkt zeer goed. Er zijn erg veel details te horen, die nooit vervelend worden. Het geluid vind ik ruimtelijk en natuurlijk klinken dat komt m.i. mede door zijn LFD versterker die met FET’ s werkt.  Een FET is een moderne variant van een audio buis maar dan zonder gloeidraad. De karakteristieken komen voor een deel overeen met een buis.  Er werd voornamelijk 16 bit 44.1Khz materiaal gespeeld. Geen straf want dat klinkt al erg goed via zijn Mytek Dac.  

Het laag is zoveel anders dan uit mijn luidsprekers, wat rustiger.  Maar net als de dynamiek, kan het ook flink uithalen als de muziek daarom vroeg.  Een nieuwtje is dat deze Dac ook MQA kan.  MQA is een vinding van Meridian Het zijn  24 bits bestanden die op een kunstige manier veel kleiner gemaakt zijn.  Maar waar de bedenkers van beweren dat ze net zo goed klinken als de studio master. Kleine bestanden zijn natuurlijk ideaal, bij streaming diensten zoals Tidal die daar naar verwachting dit jaar mee zou beginnen.  Jammer dat dit zo lang duurt want MQA heeft m.i. de best potentie om een standaard te worden. De aanwezige 44.1 Khz MQA files werden geupsampled naar 352,8Khz  Bij klassiek muziek hoor je het “zijige” van een viool die doet mooi ZZZZ.  Kun je niet uitleggen, moet je gewoon horen. ;-)

dacmarc
Mytek Brooklyn. Als je goed kijkt zie je het blauwe MQA lampje branden.

Opvallend was het kleine formaat van de Dac.  Op alle foto’s op het internet lijkt het gewoon een 43 cm breed apparaat terwijl hij slechts 216x216x44mm (LBH) is.

Kort samengevat

Een set waar je uren naar kunt luisteren, zonder enige stress.  Veel soorten muziek op kunt draaien.  De CD 25 van Adele klonk bijzonder goed met extreem veel diepte, ruimte en microdetails. Er gebeurt écht veel op deze hard opgenomen CD.  Achterkoortjes en tal van muzieklijntjes zijn perfect te volgen. Zelfs als Adele venijnig uithaalt en de CD tegen clippen aanzit?  dan loopt er nog steeds niets vast.  Klasse!

Leuk detail, op een van de foto’s ligt een enorme  S-booster lineaire voeding op een kast.  “Om te proberen”  Marc vind echter de geschakelde voeding in zijn Brooklyn beter klinken! :-O

Marc bedankt voor je gastvrije ontvangst  :-)

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.