Platen schoonmaken deel 2

Ouderwets soppen

knostidoos
Alweer een een kleine 20 jaar in mijn bezit.

Ultime machine?

Met een “Knosti”  kun je prima platen schoonmaken. Misschien is het niet “ultieme” schoonmaak machine.  Maar wel een heel betaalbare en hij maakt behoorlijk goed schoon vind ik. Gekregen platen die heel erg vies zijn en allerlei schimmeltjes hebben (meestal witte stippen) maak ik eerst een keer schoon met de Knosti. Daarna eventueel met mijn Okki Nokki zie ook deel 1.

Mijn exemplaar heb ik nog eind jaren 90  in het gulden tijdperk gekocht, voor de overgang naar de Euro. Toen was deze set inclusief niet zo goede Knosti vloeistof  Fl 87,50.  (zo’ n €40) In al die jaren is de set wel duurder geworden. +/- €55  Maar als je er snel bij bent, kun je deze set nog bij pickupnaald.nl  inclusief de veel betere QSA vinyl cleaner voor 47,50 + verzendkosten kopen.  Er komt namelijk een “verbetert type uit” waarvan ik me afvraag wat dat toevoegt? Dus sla nu je slag 😉

Kleine zaakjes en service

Natuurlijk ook bij Conrad etc te koop en dan ook nog zonder verzendkosten.  Maar dan heb je er niet die betere QSA vloeistof bij. Het schoon maak spul dat Knosti standaard mee levert werkt aardig. Maar bij mij blijf dan na het reinigen, soms een plukje stof aan de naald hangen.

Verder kun je bij zo’ n klein zaakje zoals de pickupnaald  alle onderdelen ook los kopen. Wat handig is, als je wat kwijt bent. Dat kan bij grote ketens zoals Conrad, Mediamarkt en dergelijke meestal  niet. Ze hebben ook alle accessoires zoals platen hoezen etc. Dan je bent in 1x klaar.

Heerlijk die kleine zaakjes, waar ze nog service verlenen 🙂

knostidoosopen
Oranje trechter hoort er niet bij

Dit zijn de spullen die in de doos zitten.  De platen wasbak, het afdruip rekje zit daaronder (mocht je het niet kunnen vinden) Een spindel waar de plaat tussen geklemd word.  En een trechter met filters om de vloeistof weer terug in de fles te doen.  Want je kunt de QSA vloeistof wel een aantal keer gebruiken. Ik schat dat je met één fles 50….100 LP’ s kunt schoonmaken. Afhankelijk hoe vuil ze zijn natuurlijk.

Simpel

Het platen wassen zelf is uiterst simpel.  Vloeistof in de bak. Plaat tussen de spindel schroeven en “soppen maar”

knostiplaatjeswassen1
Heen en weer

Dit keer geen fancy foto’s  maar een demo die ik aan een kennis heb gegeven.  Als je goed kijkt zie je dat ik een heen-en-weer makende beweging maak.  Dat doe ik de plaat rond en dan 5 tot 10 rondjes afhankelijk hoe vuil de plaat is.

knostiplaatjeswassen1+
Even laten uitdruppelen en hup de volgende!
knostiplaatjeswassen2
Je kunt lekker doorwerken met zo’ n Knosti

Daarna kan de plaat in het afdruip rekje.  Ik heb ook altijd een prop zacht keukenrol papier om eventueel nattigheid van het label af te halen.  De rest is ook simpel na een plaat of 10 haal ik de 1e uit het rek. Mocht er nog een druppeltje op zitten dan veeg ik dat weg met zacht keukenrol.  En kan de plaat in een nieuwe binnen- en buiten hoes . Na afloop gaat  de rest van de vloeistof en van het rekje terug via het filter in de fles.

Hoezen

De hoezen kun je natuurlijk ook voorzichtig  met een sopje schoon maken.

platenhoesschoonmaken
De meeste hoezen kunnen best wat hebben

platendrogen3

En zo staat na verloop van tijd de keuken en kamer vol met platen die aan het drogen zijn.

sonyenlyra
Sony PS-6750 met Lyra Delos

En draaien maar weer!  Het is opmerkelijk hoe goed  LP’ s weer kunnen klinken, nadat ze grondig zijn gewassen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Platen schoonmaken deel 2”

  1. Ik vind het wel leuk die kleine zaakjes Marcel. Vooral als het dingen betreft die ik niet vaak zelf doe. Zo moest ik laatst een aantal muren witten waar vliesbehang op zat. Voor de zekerheid had ik een klein strookje meegenomen. Bij de bouwmarkt wisten ze het niet. Maar bij zo’ n klein verfwinkeltje wel. Binnen een kwartier stond ik met een emmer met verf en de juiste rollers buiten. Het schilderen was een fluitje van een cent en het eind resultaat super! En ik was niet eens veel duurder uit.

  2. Hallo Jack,

    Pickupnaald.nl is inderdaad een goed adres voor alles wat je nodig hebt voor je lp’s en draaitafel. Goede service en goede kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.