Yamaha C2a

High-end vintage uit de jaren 70

yamahac2avoorkant
Yamaha C2a (die selectie knoppen precies recht zetten is een uitdaging)

Deze Yamaha C2a voor versterker is de opgewaardeerde versie van de C2. Hij ziet er eenvoudig uit.  Maar het is echt high-end uit eind jaren 70.  De opdracht was heel eenvoudig: “maak hem weer zo mooi mogelijk”

yamahac2
Origineel onderkant

Makkelijk

Na eerder de Yamaha C1 opgeknapt te hebben dacht ik dat dit een gemakkelijke klus zou worden. Helaas viel het “iets” tegen. Uiteindelijk heb ik hem een keer of drie uit elkaar gehaald voordat hij naar mijn zin was. Omdat zo’ n C2a mooi gemaakt is, maak je, je daar op een gegeven moment niet meer druk over. Bovendien als ik wat beloof, dan zal ik mijn uiterste best doen om zoiets weer goed spelend te krijgen.  Ik hoef er niet rijk van te worden,  dan maar een of 2 dagen langer prutsen.

Bijzonder

Bijzondere constructie. De bovenkant zit vast geschroefd en uiteindelijk schuif je het chassis eruit. Een collega van een forum merkte op dat dit best slim is.  Want mochten de elco’ s gaan lekken dan valt dat op de bodemplaat en niet op print.  En inderdaad het wordt best warm in de kast. De 2 grote voeding elco’s waren behoorlijk “plakkerig”.   Ik heb dit nog nooit heb meegemaakt met dit type Nichicon elco.  De bodemplaat had nog geen aangevreten plekken.  Net op tijd dus 🙂

yamahac2anieuwevoedingelcos
Links nieuwe Rubycon 105c elco’ s rechts de oude Nichicon. Als je goed kijkt plakkerig spul aan de zijkant.

Halverwege

yamahac2ahalverwege

Dit is ongeveer halverwege.  Alle elco’ s vervangen en het testen kan beginnen. Altijd spannend zo’ n 1e test. Maar het werkte spontaan. Alleen een aantal punten lieten zicht erg moeilijk afregelen. Ik heb ze op een gegeven ogenblik vervangen en instel potjes gebruikt met 24 slagen.

yamahac2a3kwart
Mooie instel potjes en custom made koelplaatjes

Meten

yamahac2a1emeting

Het meet verschrikkelijk goed, ik kom op zo’ n -120dB ruis.  De vervorming is de laagste die ik ooit in een voorversterker gezien heb.  En dat laatste beetje nog héél erg vriendelijk met een 2e harmonischen op ongeveer – 80db. Precies het geluid dat onze oren mooi vind. De kreet “Natural Sound”  is m.i. zeker niet overdreven.

Optimistisch en transistor rot

Dus optimistisch als ik was, kast weer in elkaar en proefdraaien in de woonkamer.  De lijningangen: “tuner” “aux”  etc. werkten en klonken fantastisch. Ook even een platenspeler aansluiten met een MC element.  Helaas geknetter in het rechter kanaal. Na enig gepuzzel, zat dat in een schakeling net na de MC trap.

ct7000zwartpootjes
Ook bij deze Yamaha C2a transistor rot

Helaas hadden een aantal transistoren last van “transistor rot”  Ze noemen dat ook wel “zwarte pootjes”.  Sommige kunststof transistor behuizingen waren in de jaren 70 niet zo goed waardoor de oxide op de pootjes langzaam doorvreet naar het plaatje silicium waar de transistor van is gemaakt.

Het vervelende is alleen, dat lang niet élke transistor met zwarte aansluit draden daar last van heeft.  Sommige types zijn niet meer origineel te krijgen. Dus zomaar alles rucksichlos vervangen is bij dit soort vintage apparatuur geen optie. Voor je het weet haal je de ziel uit het apparaat.  Verder werden sommige transitoren in de lijntrap wel erg heet zodat ik er custom made koelplaatjes voor gemaakt heb.

Wat details

yamahac2aaansluitingen
Dik vergulde aansluitingen

De cinch aansluitingen  zijn van een klasse die je zelden of nooit ziet.

yamahac2achinc

yamahac2a3kwart

Mooie Alps potmeters en schakelaars (grotere groene blokjes)

Voor- en na-delen

Deze Yamaha C2a is een top voor-versterker. 2e hands nog voor redelijke prijzen te koop.  Er zijn veel onderdelen gebruikt. Maar in tegenstelling met de C1 is daar nog redelijk aan te komen of er zijn goede vervangers.  De constructie en de gebruikte onderdelen staan op zeer hoog niveau.  Sommige onderdelen zijn lastig te vervangen en ik vind het onhandig dat de hele kast uit elkaar moet.  Maar als je op de details let dan zie je hoe mooi het een en ander is gemaakt.

Ik geloof niet, dat er anno 2016 nog zulke mooie apparatuur gemaakt wordt.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.