Vintage uit de jaren 70
Pioneer SX-1010
Dit is een Pioneer SX-1010 receiver. Dat was de 1e receiver ter wereld, die in de jaren 70 2x 100watt aan 8Ω vermogen had. Voor die tijd een ongekend staaltje van technisch kunnen. Deze zware receiver +/ 20 kilo was de start van de “Receiver Wars” die hierna uitbrak. Bron o.a. thevintagehifishack.com
Ik vind het een mooi gemaakte receiver, waar b.v. de teksten van de frontplaat ingegraveerd zijn. De latere modellen moesten het met gedrukte tekst doen. Het chassis straalt een en al degelijkheid uit. Deze receiver kostte in 1974 $700. Dat zal iets, van fl2600,- gulden geweest zijn. Alleen te koop voor “the happy few” in een tijd waar mensen gemiddeld fl1400…1500,- per maand verdienden.
2e hands, met een beetje geluk voor rond de €300 te koop. (met dank aan Corly) Maar dan moet er nog wel het een en ander aan gebeuren. Zelfs al ziet hij er als nieuw uit. Mijn exemplaar speelt nog, maar is in niet zo goede staat en heeft serieus aandacht nodig. Bij het omschakelen van b.v. FM naar pick-up of aux is een kleine knal te horen in de luidsprekers. Meestal het gevolg van problemen met de voeding.
42 jaar
Het is een teken van kwaliteit, als zoiets na 42 jaar nog speelt. Stof en vuil is na al die jaren met een ouderwetse stof- & sop- beurt zo weg. Het stalen chassis zelf is niet erg aangetast en de metalen afscherm deksels zijn zelfs nog mooi.
Voeding
Onvermijdelijk dat er in de loop der jaren ook wat reparaties geweest zijn. Ook deze zware SX-1010 is niet helemaal vlekkeloos. De voeding zit voor een groot deel onder het chassis en de warmte daarvan stijgt omhoog. Sommige elco’s zo warm geworden dat ze als het waren hun “jas” uit doen. Het plastic folie dat om de condensator zit is dan gekrompen. Ook het voedingsprintje is niet helemaal goed meer. Geen schande na al die jaren 😉
Valt mee
Het lijkt allemaal erger dan het is. Maar ik laat het even bewust zien, want ik schat in dat élke SX-1010 nu dit soort problemen heeft. Zélfs al hij van een “oud omaatje” is geweest of iets dergelijks…. (behalve een enkel zeldzaam NOS exemplaar, die 42 jaar nieuw in de verpakking gezeten heeft! 🙂
Net op tijd nieuwe elco’s
Ook een van de voeding condensatoren is defect en heeft een heel klein beetje gelekt. Gelukkig niet heel erg, de stalen bodemplaat is niet echt aangetast. Precies op tijd.
Stroom
Boven 2 stevige 15.000uF 100 volt elco’ s die in de voeding komen. Origineel zit er 2x 18.000uF 63volt in deze Pioneer receiver. Maar zijn qua maat (50mm diameter) niet meer te krijgen in de kwaliteit die ik zoek. Natuurlijk kan ik er een Panasonic elco in stoppen. Maar die kan met 5.39 Ampere nog niet de helft stroom leveren dan deze Vishay elco’ s. Die 12,3 ampere rimpel kunnen wegwerken.
Spanning
Daarnaast heeft mijn SX-1010 geen mogelijkheid om hem van 220volt naar 240volt te zetten. Immers uit onze stopcontacten komt al jaren 230volt. Dat houd dus in dat er ook 5 tot 10% hogere spanning uit de trafo komt. Waardoor b.v. 63volt elco’ s net even een te lage werkspanning kunnen hebben.
Dingetjes om rekening mee te houden als je zelf aan zo’ n receiver gaat sleutelen. Je kunt niet zomaar ongestraft wat aanrommelen. Ze zijn met +/- €45 per stuk wel veel duurder dan die Panasonics. Maar ja, elke versterker is zo goed als zijn voeding ?
Bron: Vishay 101/102 elco’ s Panasonic_T-HA_Series
Eindresultaat
Hier boven het voorlopige eind resultaat. De versterker “knalt” niet meer bij het omschakelen. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de voedingsprint waar nu topklasse Vishay 136 op zijn gemonteerd. Maar ik ga niet alles in één keer veranderen. Stap-voor-stap met nieuwe transitoren en weerstanden, lijkt me beter.
Het front verwijderd en word net als het chassis schoongemaakt. De houten kast wordt opnieuw gefineerd en gelakt. Stap 1 is nu klaar.
Het volgende is het reviseren van de eindtrappen.
Eindtrappen vervolg
Op de driver borden moeten een aantal transistoren vervangen worden. Een aantal moeten het liefst exact dezelfde versterking hebben (HFE). Ook de paar elco’ s zijn vernieuwd door mooie audio exemplaren. Om de eindtrappen nauwkeurig af te kunnen regelen heb ik 24 slagen instel potmeters gebruikt.
Het wachten is nu totdat de resterende onderdelen binnen komen. De tussentijd gebruik ik uiteraard voor iets anders 😉
Jack