Luisteren naar de radio april

DAB+  beter als nu wordt het niet

DRABCOLOR

Met het verdwijnen van het Top 2000 kanaal en toevoeging van FunX Dance & Slow Jamz  zit het DAB+ multiplex van de NPO vol.  Wat ik als techneut en muziekliefhebber jammer vind dat de NPO heeft gekozen voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Door haar DAB+ multiplex  op 12C  vol te proppen met 15 zenders met een matige geluidskwaliteit.

Ik vraag me af of het ooit nog goed komt met dit medium.  Ondanks alle propaganda op de radio met tenenkrommende spotjes zoals: “DAB+ dé digitale opvolger van FM”  en dat DAB+ “gratis is” Beter als dit wordt het niet.  Zoals gewoonlijk draaien wij belasting betalers, op voor de kosten.

Als je een goede DAB+ tuner hebt, schakel eens tussen b.v. NPO Radio 2 op de FM en DAB+  en oordeel zelf.   Met een Cambridge Azur 650T  is het verschil goed te horen. Als antenne gebruik ik gewoon een raam-antenne     Het verschil wordt nóg groter als ik het vergelijk een Yamaha CT-7000 die momenteel staat te spelen.

ct7000zilverklaar
Mijn Yamaha CT-7000

Toekomst

Als ik kijk naar de continue investeringen die gedaan worden in het verbeteren van FM zender park door de commerciële omroep, denk ik dat FM voorlopig dominant blijft.  Slechts 2% van de luisteraars luistert via DAB+. Logisch, want FM  klinkt en werkt uitstekend. Terwijl het met DAB+ slechts een slap aftreksel is….Dus waarom zou je investeren in een nieuwe DAB+ radio?  Ook in de auto vind ik het geluid en ontvangst via de FM van de commerciële en regionale zenders zoals Radio Noord Holland opmerkelijk goed.

Verder denk ik niet dat de commerciële zenders  blij zijn met de verplichting om ook in DAB+  uit te zenden willen ze hun FM licentie behouden.  Wel een slimme zet van het Ministerie van Economische Zaken anders was DAB+ al bij de start gedoemd te mislukken want de meeste mensen luisteren volgens  kijk en luister onderzoek naar zenders als: Radio 538, Q-music NPO Radio 3 en 2 komen op de 4e en 5e plaats en daarna weer een rits commerciële.

Zoals  DAB+   uitgerold is  “Hollands, dus zuinig” zie ik geen toekomst voor DAB+

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

12 gedachten aan “Luisteren naar de radio april”

 1. Ik denk dat het voor de politiek en niet technische mensen gewoon lastige materie is Paul. Dat rapport van bureau Kink waar de Minister nu aan refereert lijkt me niet slecht. Maar omdat het m.i. een bureau is met vooral jonge mensen zou het beter zijn als er ook input komt van oudere mensen. Zij luisteren immers het meest naar de radio.

  Wat er momenteel gebeurt is interessant! Minister kamp is van plan om de FM licentiesvan commerciële zenders te voor 5 jaar te verlengen. Tegen heel lage kosten.Verder krijgen ze in 2017 meer vrijheid om met een hogere geluidskwaliteit uit te gaan uitzenden .

  Vind het een heel slimme zet van de Minister, immers de commerciële zenders hebben de meeste luisteraars. Vernieuwingen moeten ook uit die hoek komen. En als een één schaap over de dam is.

  Wat consumenten electronica betreft. Het kost relatief weinig, maar het gaat niet zo lang mee. Als je over een periode van +/- 20 jaar rekent kocht je in je jaren 80 een apparaat van zeg 2000,- gulden = nu met inflatie etc €2000,- Nu koop je dat zelfde apparaat voor €600…700. Echter het gaat een jaar of 7 mee door ingebouwde veroudering . Per saldo ben je over 20 jaar net zoveel geld kwijt 😉

  Fijn dat je tevreden bent met je Accuphase. Ik hou van blije mensen. Helaas lukt dat niet altijd, maar bij 98…99% wel.

 2. De enige partner die je “iets” kunt verwijten is simpelweg de politiek met hun gezwalk t.a.v. deze materie. Inderdaad was ik wat te optimistisch betreffende de levensduur van veel huidig audio materiaal en;
  bij mij staat de DAB+ tuner slechts twee uur per week z’n best te doen dat rekt uiteraard
  z’n leven.
  Smilde heeft qua signaalsterkte weer een tandje bijgezet voor wat betreft R4 en R5 te weten 96 schoon aan de haak.
  Helaas is de werkelijke kracht v/d zender miniem, regelmatig valt het signaal even weg.
  Ik blijf meer dan blij met m’n Accuphase T-107
  welke je opnieuw hebt afgeregeld.

 3. Het is inderdaad vervelend, voor mensen met een tuner die alleen DAB kan en niet opgewaardeerd kan worden met software naar DAB+ Aan de andere kant is het een illusie dat apparatuur na zeg half jaren negentig, net als dat stevige spul uit de jaren zeventig en tachtig 30 jaar of langer mee kan gaan. Net als als het huidige weggooispul, gaat het 7…. maximaal 10 jaar mee.

  Maar als je b.v. in 2010 nog een mooie DAB tuner hebt gekocht die niet op te waarderen is naar DAB+ snap ik de frustratie. Alleen wie moet je dat aanrekenen? De fabrikant van het toestel lijkt me, want dat DAB+ zou komen, was al rond 2005 bekent.

 4. Dat ben ik met je eens Jack, echter, waar ik op doel – en dat heb ik ook al eens aangehaald – is dat veel mensen, in het recente verleden, bewust een nieuwe ( FM/AM ) tuner inclusief DAB hebben gekocht, dit om in te kunnen haken op het toen nieuwe DAB signaal.
  Een beetje huidige tuner overleeft z’n eerste 30 jaar met gemak, maar als blijkt dat na een aantal jaren DAB weer uit de lucht wordt gehaald, kun je dit toch netjes gesteld zien als een vorm van bedrog, toch?!?

 5. DAB is er al een jaar of 10. Het is lang niet zo modern, als men wel eens beweerd. Vanaf 2004 speelde ik al met een DAB tuner. Een Cambridge Azur 640T.
  Die kon alleen overweg met DAB en niet met DAB+ zoals zoveel tuners uit die tijd. Het verschil is dat DAB+ een andere codec gebruikt namelijk AAC dat ze ook wel MP4 noemen. Het “oude” DAB kon alleen Musicam dat ze ook MP2 noemen.

  In tegenstelling wat iedereen beweerd is MP2 of Musicam een véél betere codec omdat die veel minder compressie heeft en daardoor niet of nauwelijks hoorbaar is. Het “oude DAB” was daarom m.i. véél beter dan het nieuwe DAB+. Ik heb uitzendingen op 192Kbit/sec via het oude DAB gehoord die echt heel goed waren. Een “voordeel” van DAB+ dat er meer gecomprimeerd kan worden dus meer zenders via één DAB multiplex. Geluidkwaliteit is kennelijk tegenwoordig minder belangrijk.

  Lees het stuk Luisteren naar de radio nog maar eens. Daar staan alle in’ s en out’s inclusief wetenschappelijke info.

 6. Waarom kunnen dan tuners met alleen DAB niets met het DAB+ signaal.
  Dit gegeven ben ik op fora breed tegen gekomen bij consumenten met een FM / DAB tuner.
  Zeer veel boze reacties i.v.m. het niet functioneren op een DAB+ signaal van tuners met alleen de DAB mogelijkheid.?!
  Paul.

 7. Voor zover ik weet (uit 1e hand) is er geen “speciaal DAB signaal” Paul. Maar is alle data dat de studio verlaat digitaal musicam. Daarna gaat het naar een verdeelstation in Hilversum en naar de diverse zendmasten en kabel maatschappijen. DAB+ ondergaat extra bewerking en pas daarna gaat het naar de diverse DAB multiplexen. Vandaar dat het geluid van DAB+ ook later te horen is dan dat van FM . Vergelijk maar eens met het nieuws. DAB+ loopt altijd achter tot 10 tallen seconden aan toe…

 8. Beste Jack,

  er wordt – voor zover ik weet hoor – niet meer
  gewerkt met het DAB signaal.
  Natuurlijk zit op praktisch ieder toestel FM en misschien ook nog AM, maar de reden van aankoop; het DAB signaal is niet meer voorhanden, toch?!?

 9. Lijkt me niet zo’ n probleem. Op de meeste apparaten zit ook FM. Sluit hem aan op de Ziggo kabel of eigen antenne en hoor het verschil

 10. En wat te denken van al de consumenten die hebben geïnvesteerd in DAB. Tal van deze tuners worden op dit moment te koop aangeboden via de geijkte wegen. Ben je geen techneut dan koop je simpelweg werkelijk een gewezen kat in de zak.

 11. Ik denk het ook niet Paul. Bij de NPO zenders die met 96Kbit/sec uitzenden blijft effectief maar zo’ n 70Kbit/sec over omdat er plaatjes (Mod show) meegestuurd worden. Dat is veel te weinig data voor een fatsoenlijk geluid. De regionale zenders moeten het met 64Kbit/sec doen. Bij het multiplex van de MTVNL zijn er zenders met slechts 48kbit/sec. Vergelijk dat eens met FM, dat met 384Kbit/sec tot in de zendmast ook digitaal is.

  Wat ik het ergste vind, dat mensen voor de gek gehouden worden. Met alle mooie praatjes rondom DAB+ Ze doen het op een subtiele manier met halve waarheden.

  Want hoe was het ook alweer? O ja. Als iets te mooi is, om waar te zijn is dan….. Daarom heb ik méér vertrouwen in de luisteraars dan de politiek. Op deze manier voorspel ik DAB+ een stille dood.

 12. Helaas het zal voorlopig niet beteren met DAB+
  volg de politiek / politici en je weet hoe de stand van zaken is.
  Een DAB+ tuner is ook in mijn bezit
  gekocht begin vorig jaar toen Smilde praktisch over de gehele linie een prima zendersterkte vertoonde.
  Helaas is de zendersterkte gemiddeld gehalveerd, gelukkig had ik niet veel geld geïnvesteerd dus “de pijn” viel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.