Vintage uit de jaren 70
Zwaar en ruim voldoende
Deze Pioneer SX-980 is met zijn gewicht +/- 19kilo een van de zwaardere modellen uit de reeks. Die begint bij de SX-580 en eindig bij de 35kilo zware SX-1980. Het opgegeven vermogen van deze SX-980 is met 2x 80watt aan 8Ω erg bescheiden.
In de praktijk blijken dit soort zware receivers makkelijk het dubbele aan 4Ω te kunnen leveren. Volgens mij, ruim voldoende voor midden en grote woonkamers. Echter er zijn luidsprekers met een laag rendement die wel wat vermogen kunnen gebruiken om muziek te kunnen maken.
Waarom een remake?
Deze Pioneer had ooit al een zogenaamde “recap” gehad. Op zich, vrij goed gedaan. Echter ik, had dingen iets anders aangepakt. Dat kan ook makkelijk, want voor mij is het meer hobby dan broodwinning. Ik vind het verder ongepast, mij negatief uit te laten over anderen. Ik ben ook niet feilloos.
Na een paar maanden spelen, kwamen de onder ander de volgende dingen naar boven.
- Vermogen komt er niet echt uit.
- Schaal verlichting uitgevallen.
- Klinkt wat saai.
- Slechte FM ontvangst.
Eerst maar eens
Een van de eerste dingen die ik doe, is het ergste stof en vuil van de printen en het chassis af te halen.
Daarna de eindtrappen aan pakken. Die zijn nu dankzij 10 slagen instel potmeters precies op 30ma af kan regelen en DC op +/- 0…1 mV. Tevens betere audio koppel condensatoren geplaatst en het beveiliging circuit voorzien van condensatoren met de juiste waardes.
Voeding
Elke versterker is zo goed als zijn voeding. Ik wil graag dat die snel en haast onbeperkt stroom kan leveren, zodra de muziek dat vraagt. Deze Vishay’s kunnen dat makkelijk. Met zo’ n €55 per stuk wel duurder. Maar hier denk ik een deel van de klachten: “vermogen komt er niet echt uit” opgelost te hebben.
Doe-het-zelf-vers pas op!. Je kunt niet straffeloos méér capaciteit plaatsen of elco’ s met een veel lagere inwendige weerstand (ESR) Dikke kans dat je dan de voeding diodes en/of transformator het op den duur begeeft. Je hebt ongeveer plus of min 30% speling. Dus als er 18000uF in zit kun je of 15000uF nemen (naast 18000uF) maar m.i. ook 22000uF. (Eigen risico)
Het oog wil ook wat, ik vind het er mooier, als je onderdelen neemt die qua formaat ook goed passen. Dat hoeft niet persé “beter” zijn.
De voeding rail was netjes, ik heb een wat beter verbinding met het chassis gemaakt. Er kunnen behoorlijke stromen lopen, best gevaarlijk. Meet daarom bij het vervangen van elco’s of er geen spanning meer op staat.
Verlichting
De schaalverlichting is bij deze Pioneer, maar ook bij andere merken met zogenaamde 8 volt 300ma lampjes met een T-10 steek fitting. Die zijn steeds moeilijker te krijgen. Ik heb daarom besloten om met LED verlichting toe te passing. Best duur. Een mooi setje lampjes inclusief alle kleinere signaal lampjes, krimpkous etc was op Ebay iets van €45 echter daar komt bijna zo’ n bedrag aan invoer- en verzendkosten bij. Het gaat dan wel volgens de verkoper 50 jaar mee….
Wordt vervolg,
Jack
Hoi Jack,
Dank voor je snelle antwoord! De Site van Arta was mij bekend. Ik ben inmiddels in het bezit van een tweedehands M-audio geluidskaart waar ik komend weekend mee wil experimenteren.
Beste Sander,
Dank je. -20dB is een bepaald geluid niveau waar ik vaak op meet, op dat niveau overstuur ik mijn geluidskaart niet.
Ik meet voor een deel met Arta dat gaat met een goede geluidskaart die als testgenerator én meetinstrument dient. Die weerstanden op het plankje zijn shunt weerstanden vervangers voor een luidspreker. Een deel van het vermogen/geluid gaat via een speciaal kastje weer terug naar mijn geluidskaart.
Kort samengevat: “het verschil” tussen het signaal uit de geluidskaart wordt vergeleken met het signaal van de versterker. Dat is b.v. de vervorming of de signaal/ruis verhouding. Vroeger had je daar dure meetapparatuur voor nodig. Nu kan het met een PC wat hard en software. Hoe het precies werkt kun je op de site van Arta lezen.