Remake van een Pioneer SX-980 deel 2

Vintage uit de jaren 70

Pioneersx980inspelen
Pioneer SX-980

Duurproef

Meestal laat ik een gerestaureerd apparaat een week spelen, om eventuele probleempjes te kunnen tackelen en het een en ander nog een keer na te kunnen regelen. Deze Pioneer SX-980 heeft twee weken in mijn werkruimte gespeeld omdat de eigenaar hem wegens ziekte niet op kon ophalen.

Het is een prachtige receiver geworden. Met een beetje weemoed neem ik afscheid. Maar ik ben blij voor Edwin, hij heeft zoveel pech gehad met deze receiver en heeft eerder veel geld betaald (€800) voor in mijn ogen een matige revisie bij een commercieel bedrijf.

Metingen

Pioneersx9801watt

Versterker

Dit is een meting bij de belangrijkste 1e watt van de versterker via de AUX ingang.  Wat opvalt is de voortreffelijk signaal ruis verhouding. De geringe harmonische vervorming waarbij het kleine beetje 2e harmonischen ietsje sterker is dan de 3e. De 50hertz brom is een aardlusje, tijdens het meten.  In werkelijkheid is bij het luisteren, deze versterker dood en doodstil.

FM tuner

pioneersx980tuner

Zelfde meting maar dan via de FM in stereo met mijn FM-meetzender.  De piloot toon onderdrukking op 19khz van het tuner deel is niet heel goed.  Maar daar heb je alleen last van als je van de radio gaat opnemen met een Dolby cassette-  of tape-deck.  Ik heb daarom tot 16Khz gemeten.

Ook hier een uitstekende signaal ruis verhouding voor een tuner. Slechts weinig vervorming. Alleen de 2e. Dit is een van de redenen waarom subjectief deze receiver zo mooi kan klinken op de FM. Met een goede FM antenne of kabel aansluiting, speelt ruis of brom geen rol van betekenis.

 

Voor- en na-delen.

 • Aanschaf prijs.
 • Kosten revisie.
 • Onderhoud.

Dit soort receivers zijn erg gewild.  Een aanschaf prijs van €500 tot €600 voor een in “mint staat” is heel normaal.  Tel daar bij op, de kosten van een revisie als je het zelf doet. Die schat ik op  €300…€350 aan 1e kwaliteit onderdelen en led verlichting.

Als je het laat doen zijn prijzen van  €800 of meer normaal.  Ook zul je om de zoveel jaar iets, aan onderhoud moeten doen. Zoals opnieuw afregelen van de receiver en schoonmaken van de afstemcondensator.

 

Pioneersx980afstem
Afstemcondensator. Door ontbreken van afscherming gevoelig voor stof en vuil een zwak punt in deze maar ook vele andere receivers

Als je gekozen hebt voor “led verlichting”  hoef je de lampjes natuurlijk niet te vervangen 😉

ledverlichtingpioneer
Uitstekende led kit gekocht via Ebay

 

Pioneersx980halverwegeboven
De voeding (links onder) is ook niet helemaal foutloos. Sommige onderdelen worden erg heet.

pioneersx980juweel

 

Maar  als je zoiets in je woonkamer hebt spelen, dan is volgens mij, de kans, dat je iets anders wilt gering….

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Remake van een Pioneer SX-980 deel 2”

 1. Hallo Edwin en Wendy,

  Leuk om te horen, dat wat ik bedacht had werkt. Na zoveel pech, is het jullie van harte gegund.

  Veel luisterplezier,

  Jack

 2. beste jack,

  na een paar weken luisteren heb ik het gevoel en de beleving dat ik de muziek opnieuw beleef, zo veel meer detail!!,het luisteren naar de radio is zoveel mooier geworden,het vermogen van de versterker lijkt haast onbeperkt? maar bovenal die details in de muziek, je hebt mij de lol weer gegeven om van mijn muziek te genieten!zelfs wendy hoort veel verschil en vindt hem veel mooier klinken dan de sa 7800
  en dat met helaas 1 manke speaker!

  dank je wel jack!,

  groet edwin

 3. Dank je Felix. Wat voor regelaar er in zit weet ik niet. Maar dat er iets in zit is zeker want de led’ s worden gewoon met 8volt wisselspanning gevoed.

  Tip je kunt ze ook “los” kopen. Of in een setje van 4 of iets dergelijks. Als daarmee het bedrag laag blijft scheelt dat invoerrechten. 😉

 4. Wat een prachtig apparaat.
  Wat is de voedingsspanning van de leds? Zit er een spanning regelaar bij of zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.