High-end muziekserver met MPD Tips

De ultime machine?

Zoals jullie misschien weten ben ik al een tijdje aan het experimenteren met MPD.  Ik heb nu een server draaien die zo goed werkt, dat ik niet verwacht dat streaming nóg beter kan. Het klinkt en werkt zo mooi, dat ik dit graag met jullie wil delen. Echter het wordt geen “hapklaar” verhaal. Ik ga er vanuit dat je minimaal enige kennis hebt van Linux, zelfredzaam bent en kan werken met:

  • Vi of nano.
  • Sudo en wanneer toe te passen.
  • Debian apt-get.
  • Aanpassen van config files.
  • Hardware en bios kennis.
  • Wat geduld en creativiteit.

Zonder dat, is dit project gedoemd te mislukken.  Allereerst heb je een pc nodig waar je in de bios de onboard geluidskaart uit kunt zetten.  Kan dat niet, zoek een andere pc.

Ik heb namelijk heel veel tijd verprutst aan conflicten tussen diverse geluidskaarten en ALSA. Een pc waar dat kan is b.v. een Dell Optiplex 755  SFF.  Dat is een kleine pc die je voor 6 …7 tientjes 2e hands koopt op Marktplaats. Stop er gelijk een harddisk van een paar TB in.

Over andere computers en hardware kan ik geen uitspraken doen.  Je kunt het vooraf checken door vanaf een Linux CD te booten vanaf een z.g.n. “Live CD”  en het commando: aplay -l in te typen. Je mag dan geen enkele hardware meer zien. Kan je het niet in de bios uitschakelen, gebruik een andere pc.

Debian

Het meest handige is als je de testing distributie gebruikt en dan de Netinst versie voor AMD64  neem de: “Actuele wekelijkse of dagelijkse momentopname” en installeer die dan gelijk.

Installeer:

Werkend

Als het goed is heb je nu een werkende server. Misschien moet je een pakket met de hand installeren zoals: ALSA.  Welke clients je allemaal voor MPD kun gebruiken staat op mijn site en op het WWW.  Ik ben zelf een liefhebber van Cantata die inmiddels bij versie 2.X is aangeland.

Nog ietsje beter

  • Ik heb kernel (uname -a )   Linux debianmusic 4.4.0-1-rt-amd64 #1 SMP PREEMPT RT Debian 4.4.6-1 (2016-03-17) geïnstalleerd  die kreeg ik spontaan na een: apt-get dist-upgrade
  • Of doe sudo apt-get install linux-image-rt-amd64
  • Installeer gelijk irqbalance

Met deze realtime kernel werkt MPD bij mij fantastisch.  Het programmaatje: irqbalance zorgt dat de weinige processen die er zijn, nog mooi verdeeld woorden over de diverse processorkernen (met dank aan tips van Johan) zie topic Ubuntu forum 

Resultaten

Bij mij is maar één audio device zichtbaar

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****

card 0: hiFace [hiFace], device 0: USB-SPDIF Audio [USB-SPDIF Audio]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0

CPU belasting als MPD muziek afspeelt.
16bit Flac 44,1Khz is de processor (dual core Intel 2,3Ghz) 99,7% …. 99.8% van de tijd idle
24bit Flac 96Khz 99,2% ….99,5%

Gebruikt geheugen van Debian zelf met MPD en alle processen zoals Lighthttpd: slechts
free
total used free shared buff/cache available
Mem: 3906996 81224 14928 12744 3810844 3783372
Swap: 6552572 0 6552572
usbaudio@debianmusic:~$

Beter kan m.i. bijna niet. Je kunt nog wat geheugen besparen door in de BIOS b.v. de printerpoort uit te zetten.

Veel plezier met deze tips,

Jack

cantata2.0
Cantata V2.0 een wonderschone client voor MPD

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “High-end muziekserver met MPD Tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.