Sony ST-5000F

High-end uit eind jaren 60

sonyst5000fklaar
Een feest om naar te luisteren

Ik krijg af en toe heel mooie apparaten in mijn handen, zoals deze Sony ST-5000F. Deze tuner is van 1968 t/m 1977 in een tweetal versies gebouwd. Als ST-5000 en al gauw opgevolgd door de ST-5000F waar de F voor FET staat.  Je ziet niet vaak, dat een model een kleine 10 jaar leverbaar was. Kennelijk een uitstekend product.  Of dat ook zo is laat ik zo zien.  Het wordt een beetje langdradig verhaal…..

sonyst5000fdraden1
Draden genoeg in deze ST-5000F, Typisch de Sony stijl uit de jaren 60 en 70

Duur en mooi

Goedkoop was deze tuner met een prijs van 105.000 Yen in ieder geval niet +/-  fl 2000,- gulden.  Veel geld in die tijd.  Als je bedenkt dat het gemiddelde maand salaris in 1976 zo’ n fl1300,- gulden was en in 1968 slechts +/- fl 700,-  .  Maar wel heel mooi gemaakt en nu 40 jaar later nog steeds top.  De ontvangst is zéér gevoelig en selectief. Dat komt door een fraaie 5 voudige afstemcondensator en een midden frequent met maar liefst 8 filters. De stereo decoder is geheel discreet dus met losse onderdelen gebouwd wat een heel mooi los geluid geeft.

Boven voor en na

Ik heb even de metalen afscherm kappen er af gehaald anders zie je het niet.

sonyst5000fbovenorigineel
Alle afscherm kappen verwijderd origineel
sonyst5000fbovennieuw
Nieuwe onderdelen

Links  een mooie afgeschermde trafo.  In het midden het afstem gedeelte, daar boven de detector en rechts het fraaie midden frequent.

Daaronder.

sonyst5000fdraden2

Door de bedrading vergt het vervangen van onderdelen enige creativiteit.

Onder voor en na

sonyst5000fonderorigineel
Juweel van een ontwerp
sonyst5000fondernieuw
Uitdaging om mooi passende onderdelen te krijgen

Links de stereo decoder. Die oranje dingetjes zijn folie condensatoren die allemaal vastgelijmd zijn en opnieuw gelijmd moeten worden. Rechts een fraaie voeding. Het was even zoeken om voeding condensatoren te vinden die precies passen. Deze tuner heeft de allerbeste gekregen. Goedkoop? nee niet echt.  Dit was een project waar de kosten geen issue waren. (terecht)   Naderhand heb ik nog een kleine tweak in de voeding gestopt. In de stereo-decoder mijn favoriete onder ander Nichicon Muse bipolar

muse

Ook hier weer

Ik zei toch dat het een langdradig verhaal zou worden.

sonyst5000fdraden3
Ook hier draden genoeg

Meten

sonyst5000fmeten

De tuner is nu technisch klaar. Meten vind ik altijd een leuk klusje. Ook na 40 jaar meet deze Sony beter dan gespecificeerd. Ik meet maar iets van 0,26% vervorming bij 1Khz en dan alleen een beetje 2e harmonischen wat onze oren zo prettig vind.  Ook de kanaal scheiding is met 45Db beter dan de fabriek opgave.  Toch zeggen spec’ s niet alles.  Hij klinkt en ontvangt uitstekend en kan stations ontvangen waar zelfs een Magnum Dynalab MD-102T  moeite mee heeft.

sonyst5000f
Het piekje bij 50hertz is een aardlusje. (in het echt afwezig.) Verder een perfect spectrum

Schoonmaken.

sonyst5000fvoorkantlos

Dan kan het schoonmaken beginnen.

sonyst5000fouderwetssoppen1 sonyst5000fouderwetssoppen2

Gewoon “ouderwets soppen”  Ik gebruik daarvoor Dreft Platinum en laat eerst de knoppen in een lauw sopje weken.  Daarna héél voorzichtig met een zacht doekje een aantal keer schoonmaken om zo 40 jaar oud vuil te verwijderen zonder dat je de tekst eraf veegt.  Afdrogen met een zachte handdoek.

sonyst5000fkappenschoon

Ook de metalen kappen en het chassis maak ik mooi schoon.   Het moet weer 40 jaar mee kunnen.

sonyst5000fbovenbinnen

Voor- en na-delen.

Nadelen heeft deze Sony ST-5000F  eigenlijk niet. Het ontwerp uit 1968 is zo goed, dat het zich gemakkelijk kan meten met de allerduurste tuners die nog steeds nieuw gemaakt worden door o.a. Magnum Dynalab.  De ontvangst is in alle opzichten subliem.  Door de geheel discrete stereo-decoder klinkt het geluid mooi los, diep én gedetailleerd . Dat deed hij in 1968 ook!, maar nu in 2016 nog een beetje beter omdat er simpelweg er nu betere onderdelen zijn.  De waarde van deze tuner schat ik nu gereviseerd op minstens € 1000,-  Een nieuw toestel met degelijke kwaliteiten een kost veelfout daarvan.  Revisie van dit soort juweeltjes heeft daarom altijd zin.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Sony ST-5000F”

 1. Helaas niet Pim,

  Ik heb even in het schema gekeken. En weet een niet hoe hij er uitziet. Waarschijnlijk rond en metaal? Als een of meerdere draadjes stuk zijn kun je dit niet voorzichtig uitdremelen en dan met een heel kleine soldeerbout een of meerdere nieuwe draaitjes er aan solderen? Ik roep maar wat hoor.

  Met vriendelijke groet, Jack

  P.s. kijk anders even hier in de discrete stereodecoder worden ook dat soort spoeltjes gebruikt. Zelf even uitzoeken. http://www.jogis-roehrenbude.de/UKW-Projekt/UKW-Projekt.htm

 2. Beste Jack,
  Dit is inderdaad een hele mooie tuner, heb er zelf een maar daar is een onderdeel van gesneuveld, n.l. L502.
  Heb jij misschien zo`n spoeltje ergens liggen?.
  Met Vriendelijke groet,
  Pim Driessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.