Luisteren naar de radio maart

DAB+

De NPO heeft 2 nieuwe streams NPO 3FM KX radio en Radio 4 concerten toegevoegd aan het NPO DAB+ netwerk. Beide hebben net als veel andere streams van de NPO 96Kbit/sec gekregen waar effectief zo’ n 70Kbit/sec van overblijft vanwege o.a. MOD slideshow (tekst en plaatjes) die mee uitgezonden wordt.   Hoe dat klinkt kun je zelf beoordelen ook zonder DAB+ tuner.  Als je VLC op je pc installeert kun je naast luisteren, zelf bekijken hoeveel data er binnenkomt zonder dat je een “wizz kid”  hoeft te zijn.

Open deze link: http://dabmonitor.nl/ en kies 12C NPO Publieke omroep en luister b.v. naar NPO Radio 2. In VLC bij Venster ===> Media-informatie kun je zie welke codec gebruikt wordt (AAC, MP3, FLAC etc) en bij statistieken de stream-bitrate. Die is momenteel voor NPO Radio 2 via DAB+ 69Kbit/sec. Er wordt dus 30Kbit/sec gebruikt voor andere zaken dan muziek.

dab+vlcnporadio2

Internet

Dezelfde muziek kun je naast vele andere NPO stream ook via het internet beluisteren o.a. via “Dutch radio links”  stop en start VLC opnieuw op en klik op de 192Kbit/sec stream en dit wat je onder VLC ziet.

internet+vvlcradio2

Van de 192Kbit/sec blijft ook 192Kbit/sec over.  Het verschil tussen DAB+ en deze internet stream is groot.  Precies in lijn met het Zweedse onderzoek    Waar in het kort geadviseerd bij DAB+ wordt minimaal met 192Kbit/sec uit te gaan zenden.

Datzelfde Zweden staan voorlopig de plannen voor verder uitrol van DAB+ in de koelkast  en is eventueel afschakelen van FM uitgesteld.  Bron Radio.nl Dit maakte Minister van Cultuur Alice Bah Kuhnke tevens lid van de politieke Milieupartij, bekend.

Dat DAB+ helemaal niet zo’ n milieu vriendelijke techniek is heb ik eerder uitgelegd. Bron: https://www.tubejack.nl/luisteren-naar-de-radio/

Allemaal over naar het Internet ?

Kan, maar op dezelfde pagina heb ik uitgelegd dat het internet voorlopig niet zaligmakend is en ook zo zijn beperkingen kent.  Bovendien FM wat je ook gratis uit de lucht kunt plukken is tot in de zendmast digitaal.  Echter de data stream is maar liefst met 384Kbits/sec het dubbele van internet in geval van NPO Radio 2.

Wil je een nóg beter geluid probeer dan eens je analoge Ziggo kabel aansluiting als je die hebt.  Dat signaal wordt zonder optimod  doorgegeven.   Al die digitale spullen -hoe mooi ook-  heb je feitelijk niet nodig, enkel een goede FM radio.

Sentiment

Ik krijg en toe mailtjes met opmerkingen in de trant  van:  “Jack dat FM gaat toch weg?”   In Europa is gekozen voor DAB als standaard voor digitale radio.  Nederland is als gewoonlijk een van de braafste jongetjes van Europa. En op alle mogelijke manier probeert onze regering dat door onze strot te duwen. Echter  ik vind dat wij Nederlanders  niet alles te hoeven te  accepteren wat daar in Brussel bedacht wordt.  Analoog blijft nog heel lang verwacht ik,  alleen al vanwege het feit dat slechts 2% van de luisteraars via DAB+ luistert….

Wat ik tenslotte  kwalijk vind, dat ook leveranciers zich schuldig maken aan een hele slimme manier van sentiment o.a. Conrad die maakt een vergelijking tussen DAB+ en digitale tv Bron: Conrad  Wat ze bij digitale TV wél gedaan hebben veel data voor een mooi HD beeld doen ze bij DAB+  juist niet!   Waarom is er geen HD DAB+ ?  Digitale radio komt  er maar heel bekaaid af.  En dat is jammer want ook digitaal kan echt heel mooi.

Voorlopig

Zeg ik:

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.