Streamen “voor dummies” met een Mac mini deel 3

Software

Ik heb diverse pakketen getest, waaronder JRiver   Audirvana  en natuurlijk MPD hieronder een korte impressie.

JRiver

Is een multimedia pakket, maar ook zéér geschikt om audio af te spelen.  Het is zonder meer het snelst en het meest uitgebreid. Ideaal voor mensen die er niet tegen opzien zelf van alles in te stellen. Alles willen zien en editten.

Het heeft niet zo’ n mooie Mac interface omdat het van origine een Windows programma is. Echter voor MacOSX is er en aparte versie en Linux wordt ook ondersteund. De support o.a. via een forum vind ik erg goed.  Het pakket kost inclusief BTW +/-  €70.  Voor het gebodene durf ik het zelfs goedkoop te noemen.  Daar kan ik niet tegenop programmeren.

Als je met een Mac muziek af wil spelen dan kan ik  je zeker aanraden het pakket te downloaden en een maandje te proberen.

jriver

Audirvana

Richt zich m.i. op een andere doelgroep.  Het is zeer eenvoudig te installeren. Mijn M2tech Hiface EVO 2 werd  direct herkent en automatisch ingesteld. Bijna: “plug en play”. Het heeft functies die ik nog nergens heb gezien. Zoals de mogelijkheid om processen  van de MacOSX  uit te kunnen zetten, die tijdens het spelen zouden kunnen storen.

audirvana

Het laat wat minder informatie zien dan JRiver. Deze software is zo goed doordacht dat je als muziekliefhebber je daar ook helemaal niet druk over hoef te maken.  Gewoon lekker spelen. Ik heb muziek  PCM studio masters (WAV 96kHz) bij Sound Liaison  gekocht en b.v. de Paul Berner Band klink zó goed. Het is alsof je in de studio staat.

Ook dit pakket kost inclusief BTW +/- €70 Dat vind ik een redelijke prijs.  Ik heb het dan ook gekocht om op de best mogelijke manier op een Mac Hi-res materiaal af te kunnen spelen.
Er is ook ondersteuning voor Qobuz.

MPD

Ook dit pakket draait op een Mac.  Het installeren is eenvoudig met brew  “the missing package manager for OS X”  In tegenstelling met de 2 andere pakketen is dit echt een “client server” programma.  Op de Mac draaien alleen een paar processen en de bediening is op afstand via een andere Mac b.v. Cantata .

T.o.v. de andere heeft het een paar sterke en minder sterke punten.  Zo is de software open source, dus vrij te gebruiken.  Er zijn Apps voor zowel IOS als Android. En je kunt op een fraaie manier internet streams  toevoegen.  Nadeel is dat MPD in mijn configuratie niet direct met een kernel module “kletst”  zoals bij de 2 andere pakketen dat wel kunnen.

Is dat erg nee, niet echt, want ook dan is het tot 24bit perfect en kun je ook vanuit RAM geheugen spelen.  Ik heb op mijn Mac mini ook MPD draaien.

cantatacovertoevoegen

Hardware

In een van de eerdere pagina’s stel ik: “dat door de grote hoeveelheid modellen en de snelheid waarmee nieuwe types op de markt komen”  Het voor mijn onmogelijk is om een bepaald merk of  type dac te kiezen.  Wat ik ook vertel dat 24bit en 192Khz zo’ n beetje de standaard is en je het beste hardware voor je Mac kunt kopen die geen driver nodig heeft en dat de ES-9018 momenteel  zo’ n beetje het beste is dat je kunt kopen.

Kom ik toch weer uit bij een bedrijfje als M2tech die een hele reeks betaalbare en wat minder betaalbare spullen heeft.  (Ik heb daar geen aandelen of belangen)

evotwodacplus

B.v. de nieuwe EVO Two plus dac  waarvan de prijs nog niet helemaal bekent is (schat +/- €750) die het “kleine broertje” van de ES-9018 dac aan boord heeft de ESS Sabre ES9010K2M. Het verschil is dat deze 2 kanalen heeft en de ES-9018 die o.a in mijn Black Lion Sparrow  dac zit 8 kanalen.   Waar dan weer 2x 4 kanalen wordt gebruikt in de Black Lion voor “Links en Rechts”

Of het verschil hoorbaar is? vast ….. Of dat heel groot is, vast niet…  En ook dat kun je weer duurder maken met een extrene voeding en klok.  Maar zo weet je een beetje waar de prijsverschillen vandaan komen ondanks dat het e.e.a. zo op het 1e gezicht erg op elkaar lijkt.

Samenvattend

Met een Mac mini kun je m.i. heel goed streamen.  Net zo goed als dure netwerk spelers. Daarnaast kun je hem nog  voor vele andere dingen gebruiken dan muziek alleen.  Er zijn zoveel verschillende dac’ s dat het moeilijk is te kiezen.

Toch denk ik, dat zodra je op het hoogst denkbare niveau wilt spelen dat het interessant is om in de Pro wereld te kijken.  Het kan je vele duizenden Euro’s  besparen. Alleen de kastjes zien er wat minder gelikt uit.  Nou en?  😉

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Streamen “voor dummies” met een Mac mini deel 3”

 1. Beste Jack,
  Dat youtube filmpje is blijkbaar privé, ik kan het niet openen.
  Audirvana, ik heb er veel mee gespeeld en geexperimenteerd, met name met de preferences, in het bijzonder met de settings. Daarbij geholpen door een forum:
  http://www.computeraudiophile.com/f11-software/izotope-sample-rate-convertor-15352/

  Daarbij gaat het vooral om de izotope settings.
  Audirvana werkt het mooist als je het gebruikt los van itunes. Ik heb zes externe harddisks aan de mac mini hangen en dat is erg veel om te laden voor Audirvana en soms knalt hij er uit. Dus tegenwoordig weer Pure Music van Channel D, dat een geheel vormt met itunes. De nieuwste versie belast het geheugen van de mac minimaal, tenminste als je niet aan upsampling doet. Pure Music kan ook in een modus werken die Less is More heet, waarbinnen je dan rechtstreeks mappen waarin muziekalbums zijn opgeslagen in een venster kint slepen en afspelen, dus dan eigenlijk weer buiten itunes om. Je kunt die selectie bewaren en zo meerdere selecties aanmaken, enz.
  Hart.groet, michel

 2. Hallo Michel,

  Ik heb gisteravond mijn mini opnieuw geïnstalleerd en kreeg een paar updates van Audirvana. Ik ben als techneut en muziek liefhebber gecharmeerd van dit knappe stukje software. Het ondersteund ook Qobuz.
  Verder vind ik mijn Mac mini ook een geweldige Multi mediaspeler ik heb net dit Youtube filmpje afgespeeld van Yello met het geluid via mijn installatie en het beeld over zowel over mijn Imac als het grote scherm in de woonkamer 🙂

  Yello

  Jack

 3. Add on,
  Goed, we hebben een mac (mini) met itunes en software als Pure Music om muziek zo frasi mogelijk weer te geven, bit perfect.
  Verder maken we gebruik van een streamingsdienst die muziek files lossless ter beschikking stelt. Voor mij is dat Qobuz, waarbij je een abonnement kunt nemen in verschillende soorten t/m het wat kostbare Sublime. Je kunt Pure Music instellen (Playtrough) om Qobuz via Pure Music door te geven, wat voor mijn oren de weergave kwaliteit nog verhoogt.
  Wil je het nog mooier maken bestudeer dan onderstaande internet pagina, waarmee je van een Mac Mini (of Macbook) als het ware een Multi Media Server maakt via installatie van Kodi, voorheen XBMC
  http://soundgalleries.com/wp-content/uploads/2012/05/Qobuz.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.