Streamen “voor dummies” met een Mac mini deel 2

Waarom?

Voor wie niet het Linux  MPD project heeft gelezen  waarom zou je überhaupt streamen?

  • Beter geluid?
  • Gemak?
  • Ruimte?

Een beter geluid dan dat van een CD krijg je volgens mij alleen maar:

  • Als je zelf nauwkeurig CD’ s ript  met bijvoorbeeld:  abcde  Linux en MacOSX  en/of Exact Audio Copy     Windows.
  • Of muziek koopt van een betrouwbare leverancier bijvoorbeeld: HDtracks  of hier uit Nederland Sound Liaision

Beter geluid?

Het is heel verleidelijk om je harddisk vol te proppen met allerlei materiaal van het internet/vrienden/bekenden. Maar wie garandeerd dat, dat materiaal nauwkeurig geript is?.
Is dat nodig? Ja volgens mij wel, als je écht kwaliteit wilt en echt het verschil wilt horen tussen de CD en het geripte flac of wav bestand van diezelfde CD  😉

Wat ook mogelijk is, is om HD materiaal te kopen tot zelfs studio materiaal bij b.v. Sound Liaison. Zelf  koop ik alleen HD materiaal van albums die ik zelf nog niet heb. Als je een CD namelijk héél nauwkeurig ript. Vind ik  het verschil met HD materiaal maar klein en vaak niet de moeite waard om nòg een keer te kopen. Helemaal als ik de LP ook heb en de SACD…..

Gemak?

Het is natuurlijk makkelijk om je hele CD collectie op harddisk te hebben. Want met een goed muziekprogramma kun je niet alleen op album zoeken, maar ook op artiest. Erg handig  bij “vergeten”  muziek die ergens op een verzamel CDtje  stond. Nadeel van veel muziek op een harddisk is, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Onrustig wordt en gaat “zappen” .

Ruimte?

Ik weet niet hoe jij je CD’ s hebt op geborgen? Ik heb hier diverse kasten model “Benno”  van een bekent Zweeds warenhuis staan.  De laatste kast,  heb ik zelfs gekregen. Zo graag wilde de vorige eigenaar er kennelijk vanaf. Toch doe ik mijn kasten voorlopig  niet weg en mijn CD’ s zeker niet.  Ik heb één keer de fout gemaakt om al mijn LP’ s weg te doen …. Ezel en steen 😉

Genoeg

Ok genoeg gekletst.  Nu gaan we naar het echte werk.  In opname studio’ s worden o.a. dac’ s gebruikt van het merk Weiss en Meitner . Prachtige apparatuur.  Helaas voor een doorsnee muziekliefhebber als ik onbetaalbaar. (Nieuw vanaf zo’ n €6000…7000)

Er zijn echter ook merken zoals Black Lion  die beweren dat hun apparatuur net zo goed is als het duurste en beste dat te koop is.  Of dat zo is?  Ik denk het wel.  Veel high-end  leveranciers doen geheimzinnig wat voor hardware ze gebruiken.

blacklion

Daar heb ik uren, dagen, weken regelmatig naar gezocht.  Wat opvalt dat de ESS9018  al een paar jaar ongeveer het beste is dat je kunt kopen.  Het is een dac die 32 bit kan verwerken en 8 kanalen heeft. Dus voor stereo kan een ontwerper bijvoorbeeld 4 kanalen paralel gebruiken wat een ongelofelijke resolutie geeft.

Véél meer dan de meeste studio’ s gebruiken. Al is een een trend naar 32bit en 384Khz sample rate.  M.i. krankzinnige waardes want materiaal van een “gewone”  CD dus 16 bit 44.1Khz kan al verschrikkelijk goed klinken.  En laat ik nu toevallige deze dac voor een vriendelijk bedrag 2e hands kunnen kopen. (nieuw +/- €2000,-)

Blacklionwhitedac
Black lion Sparrow dac met ES 9018 chip

Pro audio

Bij professionele apparatuur wordt anders dan bij consumenten elektronica  geen USB gebruikt. Maar Firewire, S/Pdif of AES/EBU en Toslink etc.  USB vind ik niet zo’ n geweldige interface. Maar goed als computer gebruiker moet je het daarmee doen.  Een Mac computer blijkt ook een optische S/Pdif  in de 3,5mm koptelefoon aansluiting te hebben.

minitoslinkadaptor
toslink converter 3.5 mm jack

Je hebt daar een toslink converter 3.5 mm jack voor nodig (€2) en kunt dan je Mac (ook mini) via de hoofdtelefoon aansluiting optisch aansluiten. Dat werkt goed. Echter 2 nadelen: je bent beperkt tot 24bit 96Khz  en de toslink  interface van b.v. de Mac Mini is niet vrij van jitter.

Beter

Veel beter is is een converter te gebruiken die USB kan omzetten naar b.v. S/Pdif  of AES/EBU. M2tech heeft daar verschillende oplossingen voor in de vorm van een USB naar S/Pdif omzetter b.v. de Hiface  Two voor +/- €150.

Ik heb echter gekozen voor de nieuwe Hiface EVO Two +/- €600 dat is  een Hi-end omzetter waar je alle mogelijke apparatuur op kunt aansluiten. En native Linux een MacOSX  support kent.

Evotwovoorkant
M2tech Hiface Evo 2

Het aansluiten daardoor zeer eenvoudig.  Je hebt geen driver meer nodig op je Mac zoals bij de oude versie.  Maar minstens zo belangrijk de Evo 2 zorgt voor een zeer nauwkeurig signaal voor mijn dac.  Hoewel er nog niet echt specificaties bekent  zijn verwacht ik dat de jitter door de nauwkeurige klok maar iets van 2…5 ppm  is en bij de Black Lion dac nog maar 1,2ppm.

Als je dan ook  High-end software gebruikt als Audirvana   die direct met de MacOSX kernel kan communiceren en zorgvuldig gemaakte Flac of Wav bestanden gebruikt.  Dan zou ik niet weten op welke manier je nóg beter digitale bestanden kun afspelen.

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.