Luisteren naar de radio januari

DAB+

De NPO heeft de bitrate van de meeste stations verlaagd van 128 Kbits/s naar  96 Kbits/s. Onbegrijpelijk, dat ze dit ook doen bij de meest beluisterde stations NPO 2 en 3.  Nu werd toch al een deel van die 128 Kbits/s voor het meesturen van plaatjes (slide show) gebruikt.  (Iets wat bijna geen enkele DAB+ radio kan weergeven)

Zo wordt DAB+  nooit een volwaardige  vervanger van FM .

Ook een zender die ik de moeite waard vond om naar te luisteren zoals  NPO Radio 6  is weg. Ok er is nu NPO Soul en Jazz een onderdeel van NPO Radio 2.  Merendeel van de dag een non stop programmering  met alleen ‘ s avonds een paar uurtjes vanaf 19:00 een programma. Nieuw is  NPO SterrenNL.  Nog te nieuw om daar iets van te vinden, maar eerlijk gezegd,  zit ik daar niet op te wachten.  100% NL voldoet  al geruime tijd aan die behoefte.

De komende maanden zullen er vast nog meer veranderingen  komen bij de NPO.  De Top 2000 , Radio 1  staan zover ik weet op de nominatie om te verdwijnen.  Daarnaast is er ook nog een “test kanaal”  dat m.i. weg kan.

Meerwaarde?

De vorige maand was ik als techneut en muziek liefhebber nog redelijk positief  over DAB+  betreft, maar wat mij betreft digitale radio via de ether op deze manier geen meerwaarde.  Daarnaast zijn er een aantal nadelen t.o.v. FM waar maar weinig mensen bij stil zullen staan.

Zoals b.v. het feit dat als één DAB+ zender uitvalt b.v. 12C van de VCR gelijk 10 of meer stations uit de lucht zijn.   DAB+ is digitaal en digitale muziek is erg afhankelijk van tijd op alle DAB+ zendmasten moet de data er op exact dezelfde tijd zijn.

Nu heeft de NPO  m.i.  goed voor elkaar via een glasvezel netwerk van de KPN.  Maar de VCR heeft moet het met een netwerk doen.  Dat deels ook via koper, straal en satelliet verbindingen gaat. Uitval door b.v. atmosferische storingen of gewoon sneeuw is niet ondenkbaar.  Daarnaast moet de data door dat hele netwerk ook exact gelijk lopen en zal getimed worden op het langzaamste medium.

Verder is het voordeel dat DAB+ zenders op één frequentie door het hele land kunnen uitzenden tevens een nadeel . Bij atmosferische storingen kan het signaal van  2  nabije DAB+ zenders zo sterk op je radio binnen komen, dat ze elkaar wegdrukken.  Je hoort dan of een “popje” of gewoon niets meer.

Winter

Mochten we nog een echte winter krijgen (met sneeuw) dan is dat, een  mooie testcase voor de DAB+ netwerken.

FM

Overdag heb in mijn werkplaats, heb ik Radio Noord Holland aan.   Leuke programma’s, informatief en regelmatig nieuwe muziek.  De kwaliteit en de ontvangst via de FM is subliem.  ‘ s avonds  is er regelmatig de NH muziek mix. van 20:00 tot 23:00  Helaas niet elke avond.  Voor de programmering  zie http://www.rtvnh.nl/epg/radio 

Een andere zender die ik kwalitatief erg goed vind is Radio M Utrecht op 93.1 Mhz .  Het valt me op, dat veel regionale zenders sowieso via de FM beter klinken als die van de NPO.  Het is een schande dat zij via DAB+ slechts 64Kbits/s hebben gekregen. Toch weet het ene station daar méér van te maken dan de andere. Radio Rijnmond is b.v. ook zo’ n zender die positief opvalt.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.