Streamen “voor dummies” met een Mac mini

Geen Dummie meer

Anders dan de  koptekst doet vermoeden, heb ik voor de meeste mensen respect.  Wie ooit een boek uit de reeks: “voor Dummies” heeft gelezen weet hoe goed en toegankelijk deze boeken meestal in elkaar zitten.  Na het lezen ben je  helemaal geen “Dummie” meer, maar een pro die instaat is verder dingen zelf verder uit te zoeken.  Dàt is precies wat ik met deze pagina en website beoog.

Mac mini

Ik heb een Mac mini gekocht.  Bewust het meest recente type uit laat 2014. Dit model is niet uit te breiden met geheugen, extra schijven etc.  Het enige dat met moeite vervangen kan worden is de harde schijf,  door b.v. een SSD exemplaar.

Waarom?

 • Voor een 2e hands exemplaar uit 2011 of 2012 worden stevige prijzen gevraagd.
 • Die zijn al 3 …4 jaar oud terwijl een nieuwe zeker zolang meegaat.
 • Op een nieuwe krijg je ook bij de Media markt 2 jaar garantie.
 • Vanaf het “midden model” dus 2,6Ghz, 8Gb geheugen en 1 TB schijf is ruim voldoende.

Waarom een Mac Mini voor streaming?

Er komen steeds meer mooie high-end  netwerk spelers op de markt, van bekende en wat minder bekende merken. Het voordeel van een dergelijke streamer is, dat het instaleren en bedienen meestal zeer eenvoudig is.

Een nadeel vind ik, dat types en merken elkaar in een rap tempo afwisselen. Hoe dan de service en support na 2 jaar gaat, is afwachten. Dat is een van de redenen waarom ik niet voor een dergelijk apparaat te kies.

Daar komt bij,  dat een  high-end  netwerkspeler die ik echt mooi vind, zoals b.v. de Aurender N100 een kleine  €3000 kost.  Daar komt  een DAC met eenzelfde prijskaartje  bij. Gelukkig blijkt het mogelijk om  met MPD  op studio niveau te kunnen “streamen”.

Weliswaar  zonder (overbodige) franje of glimmende kastjes maar ook  zonder het  bij behorend prijskaartje 🙂  Helaas is (denk ik) het maken van een MPD server voor sommige  de meeste onder ons, net even te ingewikkeld.

Apple

Een merk dat bekent is om zijn mooie soft- en hardware, wordt ook veel in studio’ s gebruikt.   Ok duurder dan een vergelijkbare Windows pc, maar daar staat zoveel gebruikers gemak tegen over. Iets wat volgens mij, niet in geld is uit te drukken.  Verder kennen de meeste Mac’ s een lange levensduur. Worden jaren lang gesupport met nieuwe software updates.  Maar net zoals alles, moet je er beetje geluk mee hebben.

De Mac die we als netwerkspeler gaan gebruiken is een Mac mini die rond de €780…€820 kost.  Dat is één-na-de-goedkoopste Mac. Er is er ook een van rond de €550 maar die is net even te krap bemeten voor onze taak.  Die van > €1000  kun je ook nemen, maar dat hoeft niet.

macminimettoebehoren
Mac mini met bijgekocht toetsenbord en pad en gekregen muis. (niet standaard)

Een Mac mini kun je via een HDMI kabel (3€ Action) op je TV aansluiten.  Een 5 jaar oude Panasonic  TV werd feilloos herkent. Met een zogenaamde “over scan” mode is het scherm goed in te stellen.  Als je nog een  USB muis en toetsenbord hebt van een oude pc hoef je die ook niet te kopen. En kun je de eerst volgende verjaardag wat leuks te vragen. 😉

Geen geld meer?

Mocht je na de aanschaf van deze Mac (even) geen geld meer hebben voor het kopen van een externe DAC dan kun je, je installatie via de hoofdtelefoon uitgang aansluiten. Dat is weliswaar geen studio kwaliteit, maar het klinkt toch heel behoorlijk.

De specificaties zijn dat ook .  Je hebt een snoertje met 3,5 mm stekker en 2 cinch stekkers voor nodig  Ik kocht mijn exemplaar met vergulde stekkers voor maar €2 wederom bij de Action.   HDMI geluid via je TV of audio set kan natuurlijk ook.  Met iTunes,Youtube, Spotify of VLC etc  kun je dan muziek en/of films  bekijken.

Externe Dac’ s let op!

Wil je het best mogelijke geluid, dan zul  je een externe dac moeten kopen.  Er zijn ongelofelijk veel merken en types.  Welke het “beste” is, weet ik niet.  Dat valt ook niet bij te houden want er verschijnen wekelijks nieuwe types.  Wat ik wel weet, dat bij gewone dac’ s die je in de winkel kunt kopen USB en 24 bit en 192Khz  zo’ n beetje de standaard is.

Maar let bij de aankoop op!

 • Er zijn nog steeds DAC’ s en interfaces die een speciale driver  nodig hebben.
 • Terwijl andere gewoon, zo uit de doos herkent worden door MacOSX

Het beste kun je hardware kopen die direct native herkent wordt door MacOSX.  Waarom?  Simpel! dan loop je bij de eerst volgende update van El Capitan naar een nieuwe versie niet tegen mogelijke driver problemen aan.  Het maken van een nieuwe driver kost namelijk geld.  Bij héél goedkope hardware kan zoiets prijstechnisch gewoon niet. De laatste tip die ik wil meegeven: “let ook op,  bij de aanschaf van 2e hands apparatuur.”

Wat voor een Dac?

Koop er een die je mooi vind, voor rond €200  koop je b.v. een M2Tech  HiFace dac.    

Plug and play onder MacOSX

Die kan maximaal 32bit/384Khz  aan.  Krankzinnige waardes, want het meeste materiaal uit de studio is: 24bit 96khz  hooguit 192Khz. Maar dan heb je in ieder geval wat overhead . “High-end”  kan natuurlijk niet, maar volgens diverse testen een ongelofelijke prijs/prestatie verhouding.  En dat is natuurlijk leuk.  Als je een beetje slim inkoopt kun je met de benodigde software  zoals  Audirvana   voor iets minder dan €1100  heel leuk streamen. Mocht je later een duurdere dac willen dan kun je deze zo aan je laptop aansluiten 🙂

Service kost geld

Ook hier weer:  Heb je geen verstand van Apple computers  en andere hardware ga dan niet voor 5 tientjes prijs verschil naar een prijsvechter, bestel niet via het internet.  Maar ga op je gemak naar een Apple Store of andere officieel Apple reseller waar je ook met vragen terecht kunt als je iets niet snapt.  Klinkt ouderwets niet?  Maar geloof me, het is heerlijk als je gewoon iets kunt vragen.

Aan de andere kant….. ik meen dat zelfs de Media markt een officiële  dealer is en ook daar krijg je gewoon 2 jaar garantie. Maar of je daar ook zo goed geholpen wordt als het oude dametje die haar mail op haar iPad  niet goed kreeg durf ik te betwijfelen 😉

De volgende keer ga ik dieper op de zaken en over de configuratie waarmee ik speel.

Jack

P.s. daarna gaan ik het weer over vintage hebben, er staat genoeg in de steigers.

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Streamen “voor dummies” met een Mac mini”

 1. Voor de meelezers. Het probleem is inmiddels opgelost, alle audioinstellingen gecontroleerd. Uiteindelijk bleek aansluiten op een andere USB poort op de zijkant de oplossing.

  Jack

 2. Hallo Jack,

  Ik zou willen streamen met een MacBook Air uit 2013 en een Schitt dac naar mijn nad 725.
  Thans doe ik dat van mijn iMac (uit 2008)

  Na aansluiten van de usb Schitt etc krijg ik geen geluid.
  Weet jij misschien wat de reden is of heb ik andere kabels etc nodig.

  Bij voorbaat dank,

  Gr Gerard

 3. Hallo Michel,

  Bedankt voor je reactie. Mij Mac mini werkt en klinkt erg goed. Naast Audirvana gebruik ik MPD. Maar dat is denk ik voor de meeste Apple gebruiker even te ingewikkeld vandaar mijn recensies met kant en klare pakketen. Klein nadeel van MacOSX t.o.v. b.v. Debian (Linux) vind ik dat er voor audio allerlei overbodige en onnodige processen blijven draaien zoals de “Finder” Natuurlijk kan een pakket als Audirvana de meest overbodige processen een lage prioriteit geven, maar daar vang je niet alles mee.

  Om je een idee te geven onder MacOSX met MPD bij het afspelen staat +/- 96..97% niets te doen. Onder Debian op diezelfde Mac mini > 99% en dan kan ik nog een speciale real time kernel gebruiken ook. Verder kan ik alles naar mijn hand zetten als systeem beheerder.

  Maar goed ook met MacOSX werkt het en klinkt al zo goed. Dat ik denk dat het niet of bijna niet nog beter kan. En een Mac is erg gebruikers vriendelijk iedereen kan er mee werken. Ik gebruik hem b.v. ook om films te kijken, uitzending gemist en You Tube filmpjes etc. Dat is ook wat waard 🙂

  Groet van,
  Jack

 4. Duidelijk!
  Als je echt het diepe in wil wat de mac mini als muziekserver betreft:
  http://www.coreaudiotechnology.com
  Zeker voor een it-mens om van te smullen.
  Overigens: als applicaties bij itunes om de weergave te verbeteren heb ik in verloop van tijd aangeschaft en gebruikt: Pure Music, Audirvana Plus en JRiver Mediaplayer. Om verschillende redenen bevalt me Pure Music het beste, maar dat hangt sterk af van de manier waarop je itunes hebt ingericht, in mijn geval zijn de muziekbestanden ondergebracht in afzonderlijke playlists, meer dan duizend, waardoor Audirvana heel traag wordt in het opbouwen en laden van zijn bibliotheek. Of he moet bij Audirvana ervoor kiezen om het te binden aan itunes (zoals Pure Music standaard doet)
  Groet, michel

 5. Hallo Michel,

  Ik gebruik een Black Lion Sparrow white als dac. Dat is een dac die niet voor thuis gebruik is bedoelt, maar als monitor voor studio doeleinden. In studios gebruiken ze geen USB maar veel professionele AES/EBU aansluitingen.

  Een HiFace Evo 2 gebruik ik als USB naar audio interface tussen mijn Mac mini en dac. De HiFace Evo 2 is zelf dus geen dac, maar meer een Zwitsers knipmes dat USB naar allerlei andere interfaces zeer nauwkeurig kan omzetten zoals s/pdif, toslink, AES/EBU.

  De naam HiFace en EVO kan wellicht wat verwarrend overkomen, maar dat wordt als je de site van M2tech bekijkt wordt het vanzelf duidelijk.

  Overgens doet mijn HiFace Evo 2 het voortreffelijk via mijn Mac Mini, samen met de Black Lion dac en MPD. Veel beter het kan m.i. niet, ook niet voor heel veel meer geld, dat heeft m.i. helemaal geen zin meer. Het klinkt absoluut vrij van digitale stress.

  Vriendelijke groet,

  Jack

  P.s. ik zou nog wel een paar pagina’s vol kunnen schrijven over digitaal via een computer. Dat blijft kriebelen als oud ICTer. Maar dat is niet mijn doelgroep he 😉

 6. Hallo Jack,
  Leerzaam artikel over stremaing audio mbv Mac Mini. Doe ik al jaren.
  Twee kanttekeningen:
  1 je noemt als externe dac de HiFace va M2Tech. Die gebruik ik ook en inderdaad een heel goed klinkende dac voor een kleine prijs. Het was niet mijn eerste dac, dat was de Arcam rdac die ook nog in gebruik is. De rdac gaat via usb tot 96 khz, wat al een heel mooie waarde is. De voeding is niet van het oorspronkelijke geschakelde type maar een lineaire voeding die ik van een technicus heb betrokken. Omdat ik behoefte had aan een dac die tot 192 khz gaat vanwege bepaalde hi-res bestanden heb ik de HiFace aangeschaft. Deze heeft een spdif uitgang die is aangesloten op de spdif ingang van de rdac. De rdac zelf is aangesloten via rca aan een voorversterker, enz.
  Jij noemt alleen de HiFace als dac. Hoe sluit je die dan, gezien zijn uitgang, aan op de (voor)versterker van je geluid-installatie?
  Hart.groet, michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.